Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Σταύρος Καλογιάννης: Σε πλήρη σύγχυση βρίσκεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος


Σταύρος Καλογιάννης: Σε πλήρη σύγχυση βρίσκεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ). Ενώ επέβαλε αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην παραλίμνια περιοχή και στον υγρότοπο Βρέλλη, στη συνέχεια ενέκρινε την τροποποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης μεγάλου εμπορικού συγκροτήματος που βρίσκεται πλησίον του υγρότοπου Βρέλλη!
Σε πλήρη σύγχυση βρίσκεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο ενεργεί αποσπασματικά και δείχνει πανικό μπροστά στα αδιέξοδα που το ίδιο δημιούργησε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ επέβαλε, αιφνιδίως, στις 10 Ιανουαρίου 2012, αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην παραλίμνια περιοχή και στον υγρότοπο Βρέλλη, τροποποίησε την περιβαλλοντική αδειοδότηση μεγάλου εμπορικού συγκροτήματος (Απόφαση Υπουργού υπ’ αρ. πρωτ. 195171/12.01.2012) που βρίσκεται πλησίον του υγροτόπου Βρέλλη!
Το θέμα της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών περιμετρικά της λίμνης, αλλά και της αδειοδότησης υδροηλεκτρικών έργων (ΥΗΕ) βάσει παλιών διαχειριστικών σχεδίων που επαναφέρει το ΥΠΕΚΑ, έθεσε χθες στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης, κατά
τη συζήτηση του σχεδίου νόμου (σ/ν) για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος.
Στην εισήγησή του ο Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε:
«Το σ/ν που συζητάμε ενσωματώνει στο εθνικό μας δίκτυο δύο ευρωπαϊκές Οδηγίες εκ των οποίων η μία αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων και η άλλη καθιερώνει ένα ενιαίο πλαίσιο ποινικής προστασίας του περιβάλλοντος για ολόκληρη την ΕΕ. Είχα την τιμή να μετέχω στη διαμόρφωση αυτών των Οδηγιών, την περίοδο 2008 – 2009, στα Συμβούλια Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, εκπροσωπώντας τη χώρα μας.
Το σ/ν περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες απαιτούν τεράστια δουλειά για την ενσωμάτωσή τους στην περιβαλλοντική μας νομοθεσία και για την εφαρμογή τους. Για παράδειγμα, πρέπει να εκπονηθούν νέοι Σχεδιασμοί διαχείρισης αποβλήτων, Εθνικός και Περιφερειακοί, που θα αφορούν το σύνολο των αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των επικίνδυνων, με παράλληλη δημιουργία δικτύων εγκαταστάσεων ανάκτησης και διάθεσης αποβλήτων.
Πολύ θετική είναι η πρόβλεψη του σ/ν για επιβολή προστίμου εις βάρος των Δήμων ή των νομικών προσώπων που συστήνουν οι ΟΤΑ για τη διαχείριση των αποβλήτων και οι οποίοι χρησιμοποιούν Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Είναι μία ρύθμιση που εάν εφαρμοζόταν από παλιά, θα είχαμε γλυτώσει την υπόθεση Κουρουπητού στην Κρήτη, για την οποία η χώρα μας κατέβαλε υψηλότατο πρόστιμο.
Υπάρχουν πολλά άλλα θέματα στο σ/ν, όπως το ειδικό τέλος ταφής απορριμμάτων και θέματα αυθαιρέτων κατασκευών, που επανέρχονται για πολλοστή φορά, για τα οποία θα τοποθετηθώ αναλυτικά στη συζήτηση επί των άρθρων.
Θέλω όμως να κάνω μία αναφορά στα άρθρα του σ/ν που αφορούν την ενέργεια και τον χωροταξικό σχεδιασμό.
Το γεγονός ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος επαναφέρει τα σχέδια διαχείρισης των υδάτων που είχε εκπονήσει προ δεκαπενταετίας το τότε Υπουργείο Ανάπτυξης, δείχνει την αποτυχία του Υπουργείου στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Αναγνωρίζω ότι υπήρξε καθυστέρηση και επί ημερών ΥΠΕΧΩΔΕ στο θέμα, όμως έχουν περάσει 2 ½ χρόνια και θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα διαχειριστικά σχέδια ανά λεκάνη απορροής ποταμού, στο πλαίσιο της Οδηγίας 2000/60.
Υπενθυμίζω ότι με πρωτοβουλία μας εκπονήθηκε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων και για τον Άραχθο ποταμό, η οποία κατέληξε, τον Φεβρουάριο του 2009, σε Προεδρικό Διάταγμα θεσμοθέτησης της περιοχής ως Εθνικό Πάρκο και το οποίο φέρει την υπογραφή μας.
Δυστυχώς επί 2 ½ χρόνια το, υποτίθεται «πράσινο» Υπουργείο Περιβάλλοντος, εγκατέλειψε εντελώς τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων. Παρά τις επανειλημμένες ενέργειες μου, εντός και εκτός Βουλής, ο Φορέας αργοσβήνει, με αποκλειστική ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου.
Σε ό,τι αφορά την επίσης αποσπασματική τροποποίηση διατάξεων του Ν. 2742/1999 για τη χωροταξία, που εισάγει το σχέδιο νόμου και αφορά τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια: Επισημαίνω ότι έχει καθυστερήσει απίστευτα το Υπουργείο και στην ανάθεση των μελετών για την εκπόνηση των Περιφερειακών χωροταξικών πλαισίων! Εάν είχαμε νέα χωροταξικά πλαίσια δεν θα χρειάζονταν οι προαναφερόμενες ρυθμίσεις.
Έχω εκπονήσει μία πρόταση για το Χωροταξικό Πλαίσιο της Ηπείρου το οποίο έχω παραδώσει, προ μηνός, στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη, θα το καταθέσω στη Βουλή και θα το παρουσιάσω σους συμπολίτες μας το επόμενο διάστημα.
Κι επειδή αναφέρομαι σε αποσπασματικές ενέργειες στον τομέα της χωροταξίας θα επισημάνω μία ακόμα, που αφορά τα Ιωάννινα.
Μόλις προχθές ενημερωθήκαμε ότι, με Απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σηφουνάκη, επιβάλλεται αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, για 6 μήνες, σε ζώνη 300 μέτρων από το όριο της λίμνης Παμβώτιδας.
Η Απόφαση σχετίζεται προφανώς με την περιβαλλοντική αδειοδότηση τριών μικρών ή μεσαίου μεγέθους ξενοδοχειακών μονάδων κοντά στην λίμνη. Δεν γνωρίζω εάν η αναστολή υποκρύπτει κάτι άλλο.
Το πρωτοφανές είναι ότι ένα από τα τρία ξενοδοχεία αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά μόλις πριν λίγους μήνες, από το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος! Δηλαδή, το Υπουργείο αρχικώς αδειοδοτεί και στη συνέχεια αναστέλλει την έκδοση οικοδομικών αδειών!
Μάλιστα η αναστολή δίνεται σε περιμετρική ζώνη 300 μέτρων από το όριο της λίμνης. Αναρωτιέμαι, κανένας στο Υπουργείο δεν είδε ότι η ζώνη αυτή καταλαμβάνει και τεράστιες εκτάσεις εντός σχεδίου πόλεως; Αναστέλλεται δηλαδή η έκδοση αδειών και εντός σχεδίου πόλεως! Για ποιόν λόγο άραγε;
Τίθεται δε θέμα με την ταυτόχρονη τροποποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης εμπορικού συγκροτήματος στον υγρότοπο Βρέλλη, με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου, δύο ημέρες μετά την έκδοση της Απόφασης του αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ, που αφορά την εν λόγω περιοχή. Η στοιχειώδης έλλειψη συνεργασίας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι πρωτοφανής.
Όμως, δεν λύνονται με τον τρόπο αυτό τα χωροταξικά προβλήματα. Δεν θα ήταν αναγκασμένοι οι Υπουργοί να προωθήσουν τόσο πρόχειρες και ατεκμηρίωτες νομοθετικές ρυθμίσεις και Αποφάσεις εάν είχε προχωρήσει ο ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός, τον οποίο παραδώσαμε έτοιμο, δηλαδή – για την περίπτωση των Ιωαννίνων – εάν είχε θεσμοθετηθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων και στη συνέχεια το ΠΔ για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας.
Επανέρχομαι για πολλοστή φορά στο θέμα, χορτάσαμε εδώ και καιρό από υποσχέσεις, ζητώ να έχω επιτέλους μία υπεύθυνη απάντηση».
Δυστυχώς ούτε χθες υπήρξε οποιαδήποτε απάντηση, ούτε από τον Υπουργό ΠΕΚΑ ούτε από τον αναπληρωτή του για τα θέματα που έθεσε ο Σταύρος Καλογιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου