Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο ΧΥΤΑ Ελληνικού


Το θέμα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, μετά τις αναφορές για δυσοσμία στην ευρύτερη περιοχή του έργου. Στις ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής με τους απαραίτητους δειγματοληπτικούς ελέγχους στο ΧΥΤΑ Ελληνικού αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων και πρόεδρος της Επιτροπής κ. Τατιάνα Καλογιάννη.
Συγκεκριμένα ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής πως από την πρώτη στιγμή ελήφθησαν δείγματα από το σημείο, που βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το ΧΥΤΑ, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και εστάλησαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Από τα πρώτα αποτελέσματα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, φαίνεται πως δεν υπάρχει ταυτοποίηση των δειγμάτων των πηγών με τα δείγματα που ελήφθησαν από τον ΧΥΤΑ Ελληνικού. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε έξι σημεία (τρία εντός του ΧΥΤΑ και τρία στην ευρύτερη περιοχή), ώστε να ταυτοποιηθεί αν υπάρχει σύνδεση του προβλήματος με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Όπως ανακοίνωσε, κατά την πρόσφατη σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου, με τη
συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων, αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι ανά εξάμηνο. Μάλιστα, σήμερα στο ΧΥΤΑ Ελληνικού βρέθηκε κλιμάκιο της Δ/νσης Περιβάλλοντος, της Δ/νσης Υγείας και της Δ/ νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου για το δεύτερο δειγματοληπτικό έλεγχο.
«Δεν πρέπει να υπάρχει κινδυνολογία. Το πρόβλημα εντοπίστηκε σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το ΧΥΤΑ Ελληνικού. Δεν πρέπει να δημιουργούμε θέμα, πριν έχουμε στα χέρια μας τα αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους», σημείωσε η κ. Καλογιάννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου