Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Στο 24,5% εκτοξεύτηκε η ανεργία στην Ήπειρο

Εκτοξεύεται μήνα με το μήνα η ανεργία στην Ήπειρο, με τους πολίτες που βιώνουν τις συνέπειές της, να έχουν απογοητευτεί πλέον από την κατάσταση αυτή. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η ανεργία σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία τον Απρίλιο, έφτασε στο 24,5%, ένα ποσοστό που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα (μετά την Κρήτη), ενώ είναι κατά πολύ πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο (22,5%)! Στους νέους μάλιστα, ηλικίας έως 24 ετών η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 51,5%, δηλαδή περισσότεροι από 1 στους 2 νέους είναι χωρίς δουλειά.
Πίσω από τα παραπάνω ποσοστά κρύβεται η επιτακτική ανάγκη να ληφθούν (επιτέλους!) μέτρα μείωσης της ανεργίας, αφού ποτέ άλλοτε ο κόσμος δεν ήταν τόσο απελπισμένος ψάχνοντας για να δουλέψει, οπουδήποτε, σε όποια δουλειά και να’ναι. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία από την αρχή του χρόνο έως και τον Απρίλιο, η ανεργία αυξάνεται συνεχώς. Τον Ιανουάριο ήταν στο 22,7%, τον Φεβρουάριο στο 23,2%, στο Μάρτιο στο 24,1% και το αποκορύφωμα ήταν το 24,5% του Απριλίου. 
Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, μήνα με το μήνα η ανεργία σπάει όλα τα ρεκόρ. Ποιος μας λέει, ότι στα επόμενα στοιχεία, δεν θα έχει αυξηθεί και άλλο; «Κάπως πρέπει η Κυβέρνηση να ενισχύσει την απασχόληση. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Πρέπει να το κάνει άμεσα…» λένε με αγωνία άνεργοι συμπολίτες. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το σύνολο των απασχολουμένων τον Απρίλιο ανήλθε σε 3.813.601 άτομα. Οι άνεργοι ήταν 1.109.658, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.360.717 άτομα.
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 332.535 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (μείωση 8,0%) και κατά 12.827 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2012 (μείωση 0,3%)! Δηλαδή, μέσα σε ένα μήνα, πανελλαδικά έχαναν τη δουλειά τους σχεδόν 430 άνθρωποι! 
Μεγάλη πληγή συνεχίζει να είναι η ανεργία των νέων, όπως φαίνεται και στα στοιχεία του Απριλίου. 
Και μιλάμε βεβαίως για άτομα, που στην πλειοψηφία τους έχουν από ένα, δυο ή και παραπάνω πτυχία από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και βεβαίως έχουν τη διάθεση και την όρεξη να δουλέψουν. Παράλληλα, οι γυναίκες συνεχίζουν να έχουν τα… πρωτεία στην ανεργία με 26% και ακολουθούν οι άντρες με 20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου