Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ


Εισήγηση Αχ. Σίντου
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι.
Μόλις ακούσαμε τον απολογισμό των πεπραγμένων της παρούσης Δημοτικής Αρχής του Δήμου μας.
Η αλήθεια είναι ότι ήλπιζα μέχρι τελευταία στιγμή πως η βαθειά κοινωνική και οικονομική κρίση που διέπει τη χώρα μας θα υποχρέωνε τη Δημοτική Αρχή να απολογηθεί με περισσότερη ωριμότητα, εντιμότητα και ειλικρίνεια. Δυστυχώς διαψεύστηκα αλλά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε ο κ. Δήμαρχος εν μέσω της θερινής ραστώνης να ξεχάσουμε, τα γεγονότα του 2011 είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της παταγώδους αποτυχίας της δημαρχιακής του θητείας.
Θα ξεκινήσω με τις απολύσεις δεκάδων συμβασιούχων της πρώην ΑΔΕΙ και την καθημερινή παρουσία των ΜΑΤ έξω από το Δημαρχείο, με την έναρξη μόλις της νέας Δημοτικής Αρχής.
Κι αν αυτή η απόφαση αποτελεί μια καθαρά ρεβανσιστικού χαρακτήρα πράξη, για εμάς, για τους συμπολίτες μας που απολύθηκαν
και τις οικογένειες τους αποτελεί θέμα καθημερινής επιβίωσης.
Ο κ. Φίλιος, βέβαια, ισχυρίστηκε ότι αποτέλεσε μια καθ’ όλα νόμιμη και αναγκαία απόφαση.
Τόσο νόμιμη όσο νόμιμη ήταν και η πρόσληψη της συζύγου του σε δικαστικές υποθέσεις του Δήμου; κ. Δήμαρχε δεν έχετε κατανοήσει ακόμη ότι το νόμιμο δεν είναι απαραιτήτως και ηθικό;
Και να προχωρήσω και στην εντιμότητα των προεκλογικών σας δεσμεύσεων.
Δεσμευτήκατε προσωπικά να φέρετε τα “πάνω-κάτω” αν και μέχρι τώρα είδαμε μόνο τα κάτω..! υποσχεθήκατε προεκλογικά τη διασφάλιση των σημερινών τιμολογίων στις νεοεισερχόμενες Δημοτικές Ενότητες και περεταίρω βελτίωση του κόστους παροχής υπηρεσιών.
Σας υπενθυμίζω ότι όχι μόνο δε διασφαλίστηκαν τα τιμολόγια των νεοεισερχόμενων περιοχών αλλά αντιθέτως επιβάλατε σ’ αυτές Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων 0,32 ευρώ ανά τ.μ., το οποίο βέβαια λόγω αυτής της ανικανότητας και της αδυναμίας σας δεν μπορείτε ακόμη και σήμερα να το εισπράξετε.
Παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην αποστολή λογαριασμών ύδρευσης με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν τα κυβικά και λόγω του κλιμακωτού τιμολογίου να επιβαρύνονται οι συνδημότες μας με πρόσθετα τέλη. Άρα, πρόκειται για μια έμμεση και ίσως εκ του πονηρού σχεδιασμένη αύξηση στα τέλη υδρεύσεως.
Ειδικά για τον πρώην Δήμο Ιωαννιτών κάνατε συνεχώς καταγγελίες για αυξημένα τέλη υδρεύσεως, υποσχόμενοι προεκλογικά πως θα τα μειώσετε αλλά φυσικά -μέχρι στιγμής- ούτε κι αυτή σας την υπόσχεση τηρήσατε.
Στον τομέα της καθαριότητας το έργο που έχετε να παρουσιάσετε είναι εκ των πραγμάτων ελλιπέστατο. Αν και λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει μείωση του όγκου των σκουπιδιών η διαχείρισή τους παρουσιάζει πολλά προβλήματα θέτοντας θέμα δημόσιας υγείας σε πάρα πολλά σημεία του Δήμου μας.
Κάδοι απορριμμάτων βρώμικοι και ανοιχτοί, μόνιμα σκουπίδια έξω από τους κάδους, κάδοι για ογκώδη αντικείμενα μετατρέπονται σε κάδους απορριμμάτων χωρίς κανέναν έλεγχο.
Εικόνα εγκατάλειψης, βέβαια, παρατηρείται και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών: Υλικά και μπάζα στις άκρες των δρόμων από έργα που άρχισαν και δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, λάμπες καμμένες, λακκούβες παγίδες, αγωγοί όμβριων υδάτων που κλείνουν ξαφνικά με άσφαλτο λόγω της ανικανότητας της Δημοτικής Αρχής να τα επισκευάσει. Και η ταλαιπωρία των πολιτών δεν έχει τέλος με την απίστευτη καθυστέρηση των υποθέσεών τους στις Υπηρεσίες του Δήμου μας όπου επικρατεί το απόλυτο χάος. Στο όνομα της αποκέντρωσης των Υπηρεσιών μεταφέρατε κομμάτι υπηρεσιών της Δ.Ε.Υ.Α.Ι στο Πέραμα και στην Κατσικά δημιουργώντας απίστευτη ταλαιπωρία στους συνδημότες μας. Πόση σοβαρότητα και οργάνωση επιδεικνύουν οι ανύπαρκτοι μάλλον σχεδιασμοί σας και πόσο σέβεστε τους συμπολίτες μας? Έτσι υπηρετείτε την προεκλογική σας δέσμευση για ταχύτατη απόδοση υπηρεσιών κ. Δήμαρχε?
Τι να πούμε για τις Δημοτικές Ενότητες.
Πλήρη εγκατάλειψη, ούτε ένα νέο έργο, κι αν εκτελούνται κάποια, αυτά είναι έργα συνεχιζόμενα και κατά κύριο λόγο δημοπρατούμενα από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και τα οποία προσπαθείτε απέλπιδα να τα οικειοποιηθείτε.
Με παρακαλετά των Προέδρων να αλλάξετε μία λάμπα, να βουλώσετε καμιά λακκούβα, να κόψετε τα χόρτα, να μαζέψετε τα σκουπίδια από τους δρόμους και τους κοινόχρηστους χώρους, και αφού εσείς δεν κάνετε τίποτα αναγκάζονται οι ίδιοι οι Πρόεδροι να κάνουν αυτές τις δουλειές.
Αυτό είναι το ευχαριστώ σας και η ανταμοιβή που επιφυλάξατε στους κατοίκους των Δημοτικών Ενοτήτων που πίστεψαν στις προεκλογικές σας δεσμεύσεις και σας εξέλεξαν Δήμαρχο.
Στη δέσμευσή σας για ανοιχτή την πόρτα του Δημαρχείου σε όλους και για όλα, διαπιστώνουμε μια διαφορετική αντιμετώπιση ειδικά όσον αφορά τους Προέδρους των Δημοτικών Διαμερισμάτων. Αν πρόσκεινται στην παράταξη σας τους ακούτε, τους άλλους τους αγνοείτε παντελώς.
Άφησα τελευταίο τον κρίσιμο τομέα των οικονομικών όπου και θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στα εξής: ισχυριστήκατε τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά ότι παραλάβατε έναν χρεοκοπημένο Δήμο και ότι καταφέρατε να τον νοικοκυρέψετε μέσα σε έναν χρόνο.
Συγκεκριμένα ο κ. Μάντης, αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2012 ανέφερε ότι ο Δήμος δε χρειάστηκε να προχωρήσει σε καινούργια δάνεια -αν και είχατε προϋπολογίσει ότι θα παίρνατε δάνεια ύψους 12.250.000,00 ευρώ-εξόφλησε μεγάλο μέρος υποχρεώσεων παρελθόντων ετών, κατέγραψε υψηλή απορρόφηση και έκανε μεγάλα και σημαντικά βήματα εξυγίανσης.
Ευλόγως διερωτάται κανείς πώς είναι δυνατόν να γίνουν όλα αυτά μέσα σε ένα χρόνο αφού όπως ισχυρίζεστε βρήκατε έναν καταχρεωμένο Δήμο και μάλιστα χωρίς να πάρετε ούτε ένα δάνειο?
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό βρίσκεται στο ότι παραλάβατε έναν Δήμο με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς ύψους 14.200.000 ευρώ από το 2001 μέχρι το 2010 και μόνο για τη χρήση 2010 το πλεόνασμα του Δήμου ανέρχονταν σε 5.980.000 ευρώ και μάλιστα σε χρονιά προεκλογικής περιόδου.
Και στον ισχυρισμό σας ότι παραλάβατε μεγάλο χρέος στις επιχειρήσεις του Δήμου η αλήθεια είναι ότι οι επιχειρήσεις αυτές προσέφεραν τεράστιο κοινωνικό έργο, όπως τα συσσίτια για εκατοντάδες οικογένειες του Δήμου μας, φροντίδα ηλικιωμένων στα ΚΑΠΗ και άλλες κοινωνικές δομές, χωρίς να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Εσείς φυσικά αντ’ αυτού φροντίσατε την αμέσως επόμενη μέρα και εν μέσω οικονομικής κρίσης όλα αυτά να τα καταργήσετε.
Επιπλέον, ο Δήμος Ιωαννιτών επί Δημαρχίας Νίκου Γκόντα ήταν πρωταθλητής στην διεκδίκηση και στις εντάξεις έργων τα οποία εσείς δεν μπορείτε ούτε καν να τα διαχειριστείτε.
Αυτό είναι το έργο σας κ. Δήμαρχε για το οποίο καλείστε σήμερα αν απολογηθείτε διότι δεν έχετε να επιδείξετε τίποτε άλλο στον 1,5 χρόνο της θητείας σας.
Κύριε Δήμαρχε η αίσθηση που μας αφήνει ο απολογισμό σας είναι ότι βρισκόμαστε σε περίοδο προεκλογικού χαρακτήρα.
Φαίνεται ότι οι μακροχρόνιες προσπάθειες σας να γίνεται Δήμαρχος σας έχουν επηρεάσει πολύ.
Πρέπει επιτέλους να κατανοήσετε ότι οι πολίτες σήμερα δεν θέλουν λόγια, δεν θέλουν ψέματα και κούφιες υποσχέσεις.
Ξεκινήστε από τα μικρά και καθημερινά και δώστε λύση στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους συμπολίτες μας.
Μιλάτε για πράσινη πόλη, πόλη της Παιδείας, της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης και της διοικητικής ικανότητας.
Επιτέλους δείτε την πραγματικότητα και προσπαθήστε στο μέτρο που σας επιτρέπουν οι δυνατότητες σας να βάλετε μία τάξη και μία ευρυθμία στη λειτουργία του Δήμου μας.
Τα μεγαλεπήβολα σχέδια σας για τα οποία αφιερώσατε πολλές σελίδες του απολογισμού σας δεν αγγίζουν κανένα.
Επιτέλους κατανοείστε ότι δεν μπορείτε πλέον να κοροϊδέψετε άλλο.

Ιωάννινα, 11-7-2012
Αχιλλέας Σίντος
Δημοτικός Σύμβουλος
Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου