Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Δυσμενείς προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

Δημοσιονομικές αποκλίσεις στην εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού του 2012, διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ Ανγκελα Μέρκελ και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δίνουν «ραντεβού» τον Σεπτέμβρη για την όποια συζήτηση περί επιμήκυνσης.
Ενώ όλοι αναμένουν την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, μαύρες είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τη χώρα μας ειδικά σε ότι αφορά το χρέος. Αν και τα μεγέθη αναμένεται να αναθεωρηθούν, το Ταμείο προδιαγράφει μαύρη τρύπα επιπλέον 2 δισ. ευρώ για εφέτος και προβλέπει :
  • έλλειμμα για το 2012 :7% από 6,8% που προέβλεπε τον Απρίλιο και το 2013 : 2,7%
  • το χρέος θα σκαρφαλώσει στο 162,9% του ΑΕΠ το 2012 και θα συνεχίσει ανοδικά και το 2013, οπότε και θα φτάσει στο 171%.
  • το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού εφέτος θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ, αντί των 2 δισ ευρώ που είναι η αρχική πρόβλεψη του μνημονίου.
Στην έκθεση επισημαίνεται η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να διορθωθούν οι συγκεκριμένες δημοσιονομικές αποκλίσεις καθώς και να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μεταρρυθμιστικής κόπωσης.
«Η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ρευστή. Η ύφεση και οι ανισότητες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουν βαρύνει στα έσοδα και οδηγούν σε αστοχίες. Αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής τότε το πρωτογενές έλλειμμα θα κινηθεί μεταξύ 1,5%-2% του ΑΕΠ έναντι της εκτίμησης για 1% του ΑΕΠ που είχε γίνει στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της Ελλάδας από το Ταμείο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Και ενώ η Κυβέρνηση παλεύει με το «θηρίο» που λέγεται μείωση δαπανών, η Αγκελα Μέρκελ βάζει πάγο σε κάθε συζήτηση γύρω από επιμήκυνση του προγράμματος επαναλαμβάνοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει έως ότου λάβει στα χέρια της την έκθεση της τρόικας.
Ραντεβού το Σεπτέμβριο για την όποια συζήτηση περί επιμήκυνσης δίνει και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ: «Ενδεχόμενη επιμήκυνση του προγράμματος θα σημαίνει επιπλέον χρηματοδότηση για την Ελλάδα. Από αυτό προκύπτουν δύο ερωτήματα. Πρώτον: είναι διατεθειμένοι οι Ευρωπαίοι να καταβάλουν τα επιπρόσθετα ποσά? Δεύτερον: θα παραμείνει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ?»
Για την Αθήνα το «καυτό» καλοκαίρι θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου οπότε αναμένεται και να ξεκαθαρισθεί το χρονοδιάγραμμα της επόμενης δόσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου