Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Ομιλία της κ. Άννας Ασημακοπούλου στο Δ. Σ. του Δ. Ιωαννιτών σχετικά με τον απολογισμό του έργου της Δημοτικής Αρχής

Κυρία και κύριοι συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, 
Ξεκινώ τη σύντομη παρέμβασή μου με την απογοήτευση που ένιωσα όταν διάβασα τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής κρίνοντάς τον από «τεχνοκρατικής απόψεως». Προφανώς δεν υπάρχει η έννοια της τεχνοκρατικής προσέγγισης. Να συνδέσουμε δηλαδή το στρατηγικό σχεδιασμό, το επιχειρησιακό πρόγραμμα, τους στόχους με κάτι μετρήσιμο που θα μπορούσε να επιτρέψει μια πραγματική αξιολόγηση του έργου της Δημοτικής Αρχής. Ίσως αυτό να είναι και αναμενόμενο καθότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα ήταν τόσο αόριστο και γενικόλογο που του ταιριάζει ένας απολογισμός στο ίδιο ύφος. 
Το λυπηρό είναι ότι ο Δήμαρχος στην εισήγησή του είπε: 
«Σήμερα ο καθένας μας κρίνεται από τις προτάσεις του κι όχι από θεωρητικές αναλύσεις.» Συμφωνώ για τις θεωρητικές αναλύσεις. Καλές και οι προτάσεις. Αλλά σήμερα, ειδικά στην περίοδο την οποία διανύουμε κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητά μας πάνω από όλα. 
Απολογισμός σημαίνει ότι ενημερώνεις τους δημότες σου για το τι έκανες και όχι για το τι θέλεις να κάνεις. Για τον λόγο αυτό ένας απολογισμός θα πρέπει πρώτα από όλα να απαντάει σε μια σειρά ερωτημάτων για το τι έγινε προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα όχι με θεωρίες αλλά με αριθμούς, με ποσοστά, με τεκμηρίωση. 
Αντί αυτού, ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής αποτελείται από ένα αόριστο ευχολόγιο συνοδευόμενο από φωτογραφίες των αρμοδίων να κόβουν κορδέλες και να μιλούν στα μικρόφωνα των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών. 
Συγκρατώ ότι ο Δήμαρχος και οι συνάδελφοι της συμπολίτευσης είναι γενικώς «ευχαριστημένοι» με το έργο της Δημοτικής Αρχής που παρουσιάστηκε σήμερα. 
Αυτό το συγκρατώ. 
Είναι ευχαριστημένοι γιατί βάλανε νοικοκυριό στο Δήμο: Άραγε πόσοι ιδιώτες στους οποίους χρωστάει ο Δήμος είναι ευχαριστημένοι; Πόσοι υπάλληλοι του Δήμου είναι ευχαριστημένοι από τα κριτήρια των αναδιαρθρώσεων; Πόσοι συμπολίτες στα διαμερίσματα είναι ευχαριστημένοι από το επίπεδο εξυπηρέτησής τους και από την αποτελεσματικότητα της Δημοτικής Αρχής στην επίλυση των προβλημάτων τους; 
Ευχαριστημένος δηλώνει και ο Πρόεδρος από τον τρόπο που λειτουργούμε ως Δημοτικό Συμβούλιο. Αναβαθμιστήκαμε τώρα. Από τον αντίστοιχο απολογισμό τώρα κατάλαβα πως σημασία έχει ο αριθμός των συνεδριάσεων του ΔΣ και όχι η επίλυση των προβλημάτων ή η διάθεση να ενσωματωθούν προτάσεις της αντιπολίτευσης στο πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής. Σημασία έχει ο αριθμός των συνεδριάσεων. Τι κι αν γίνεται συνεδρίαση με τις πόρτες κλειδωμένες, τι κι αν είδαμε εικόνες ανθρώπων που τους πέταξε η Δημοτική Αρχή στο δρόμο για να τους αντικαταστήσει με ημετέρους να ξεπαγιάζουν γύρω από ένα βαρέλι και τα ΜΑΤ απ’ έξω. Αυτό δεν έχει καμία σημασία. Η αναβάθμιση της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου προήλθε αποκλειστικά από τον αριθμό των συνεδριάσεών του. 
Ο κ. Τσουμάνης είναι ευχαριστημένος που συγκροτήθηκε σε νέες, σύγχρονες βάσεις, ο ανύπαρκτος κοινωνικός τομέας του Δήμου. Είναι ευχαριστημένος γιατί δεν υπήρχαν παιδικοί σταθμοί πριν την παρούσα δημοτική αρχή. Κι ας έγιναν δύο καινούργιοι, στολίδια για την πόλη, κι ας δρομολογήθηκε άλλος ένας παιδικός σταθμός, κι ας του άφησε πλεόνασμα ο κ. Λαδόπουλος. Όλα αυτά είναι «ανύπαρκτα». Είναι ευχαριστημένος από την κοινωνική πολιτική ο κ. Τσουμάνης και μας παρουσιάζει και μία φωτογραφία όπου κόβει μια κορδέλα. Βέβαια, καλό είναι να ξέρεις να κόβεις γιατί μέσα στα ανύπαρκτα παρέλαβε «πανσπερμία ΚΑΠΗ» οπότε και από 25 τα έκοψε στα 12. Έκοψε και τα συσσίτια. Θα βλέπουν όμως κινηματογραφικές ταινίες τα μέλη των ΚΑΠΗ οπότε δεν πειράζει που δεν έχουν γιατρούς. Ξέρει να επιλύει τέτοιου είδους προβλήματα ο κ. Τσουμάνης όπως και στην αρχή της θητείας του με «εθελοντές». 
Και από το έργο των σχολικών επιτροπών είναι ευχαριστημένη η Δημοτική Αρχή γιατί φωτογραφήθηκαν τα κλειστά σχολεία και υπεγράφη η ευρωπαϊκή χάρτα για την ισότητα. Φυσικά δεν πειράζει που δεν δόθηκαν τα λεφτά στα σχολεία και δεν έχουν για θέρμανση. Για ρωτήστε επομένως διδακτικό προσωπικό και γονείς, αυτοί είναι ευχαριστημένοι; 
Για ρωτήστε στην πόλη, είναι ευχαριστημένοι οι δημότες που έκλεισε τα γυμναστήρια ο κ. Παπαδόπουλος και έγινε και «δωρητής οργάνων»; 
Ευχαριστημένος και ο κ. Παπαδιώτης που μετά από 17 μήνες μας έφερε μια μελέτη για την ΟΑΣΗ! Είναι εκείνη η μελέτη που θα χρηματοδοτούνταν από το πρόγραμμα JESSICA το οποίο θα χρηματοδοτούσε και το εκθεσιακό κέντρο που θα γινόταν το παζάρι που τώρα θα χρηματοδοτήσει το ΚΕΚΩΠ… Σε άλλους 17 μήνες θα δούμε. 
«Ολοκληρωμένη» χαρακτήρισε η Δημοτική Αρχή την πολιτική στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Άραγε πέραν από ορισμένους ιδιώτες που είναι ευχαριστημένοι, οι δημότες απολαμβάνουν μια καθαρή πόλη; Γίνεται μήπως ανακύκλωση και δεν το αντιληφθήκαμε; Ο κ. Μπέγκας είναι τόσο ευχαριστημένος που έχει λύσει τα προβλήματα της καθαριότητας και του πρασίνου ούτως ώστε να έχει άμεσους στόχους τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και την ενεργειακή καταγραφή των κτιρίων. 
Σε μια μικρή παρένθεση αυτοκριτικής ο Δήμαρχος δήλωσε «Βέβαια οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το έλλειμμα που υπάρχει στον τομέα της καθημερινότητας. Οι συνεχείς περικοπές πόρων και η έλλειψη προσωπικού δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για την άμεση αντιμετώπιση μικρών προβλημάτων, όπως είναι λακκούβες, κοπές χόρτων, λάμπες… Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα που υπάρχει κι αναζητούμε τρόπο για την αντιμετώπισή του.». Να συζητήσουμε λοιπόν πώς κόβει κανείς χόρτα; Με χορτοκοπτικό! Πώς αλλάζει κανείς λάμπες; Με σκάλα ή αναβατόριο! 
Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι στο σημείο αυτό έχει σημειωθεί πρόοδος. Στην αρχή της θητείας δεν ξέραμε πώς να μετρήσουμε τις λάμπες. Τώρα το λύσαμε αυτό… 
Η κα Τσίλη παρουσιάστηκε επίσης ευχαριστημένη που ζούμε σε μια «εύρυθμη πόλη» όπου έχει γίνει απόδοση των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων στους πολίτες. Υπάρχει επίσης αυστηρή εφαρμογή της απαγόρευσης στάθμευσης σε πεζόδρομους και πάρκα, όπως το Πάρκο Λιθαρίτσια και η οδός Μελανίδη. Μήπως πρέπει να κάνει μια βόλτα στην πόλη για να δει αν αυτό έχει επιτευχθεί; 
Ας τη συνοδέψει και ο κύριος Θεμελής που μας λέει ότι «η σημερινή εικόνα είναι ασυγκρίτως καλύτερη στο Δήμο μας μετά τις κανονιστικές.». Το βλέπουμε αυτό από τα τραπεζοκαθίσματα παντού. Το βλέπουμε και στη Γαριβάλδη όπου παρά τις προεκλογικές τους υποσχέσεις οι κάτοικοι είναι τόσο ευχαριστημένοι που τους τρέχουν στα δικαστήρια. Τόσο ευχαριστημένος είναι ο κ. Θεμελής που στις προτάσεις για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνεται η αναθεώρηση- τροποποίηση κανονιστικών αποφάσεων με βάση την εμπειρία των 18 μηνών. 
«Για το Δήμο μας η ανάπτυξη παραμένει ένα μεγάλο ζητούμενο. Στηρίζουμε κάθε τέτοια προσπάθεια εκτιμώντας ότι ενισχύει την τοπική οικονομία και δημιουργεί θέσεις εργασίας,» συνέχισε ο Δήμος. Το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής είναι ότι παραμένει ένα μεγάλο ζητούμενο. Τίποτε άλλο. 
Το τρομακτικό σε όλα αυτά είναι ότι γίνονται βάσει σχεδίου. Το επαναλαμβάνω για να το εμπεδώσω και εγώ η ίδια. Υπάρχει σχέδιο και γίνονται όλα αυτά. Δηλαδή χωρίς σχέδιο τι θα γινόταν; Η λογική υποδεικνύει πως αν συνεχιστεί αυτό το σχέδιο θα έχουμε τα ίδια με τα σημερινά αποτελέσματα. 
Δεν υποτιμώ ούτε τις δυσκολίες της εποχής, ούτε τις προθέσεις των συναδέλφων, ούτε την διάθεση τους για δουλειά. Εξάλλου υπογραμμίζουν όλοι επανειλημμένα ότι καταβάλουν «τιτάνια προσπάθεια». 
Δυστυχώς όμως ο απολογισμός τους φανερώνει «τιτάνια έπαρση» και στερείται ρεαλισμού, προσβάλλοντας όχι μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και τον πολίτη των Ιωαννίνων ο οποίος έχει μάτια και βλέπει. 
Στην εποχή που ζούμε αν δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή να είναι ειλικρινής με τους πολίτες ας δείχνει τουλάχιστον σεμνότητα. 

Ασημακοπούλου Άννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου