Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΑΠΟ "ΚΟΣΚΙΝΟ" ΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ

Οι περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2013-2014, βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης των διευθυντών υπουργείων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπό τον αναπληρωτή Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα.
Η σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 30 διευθυντές υπουργείων, πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της χθεσινής ευρείας διυπουργικής στο ΥΠΟΙΚ, στο πλαίσιο αναζήτησης ανά κωδικό υπουργείου των δαπανών που πρέπει να περικοπούν και, κυρίως, της εύρεσης των ισοδύναμων μέτρων, 205 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποφευχθούν οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.
Το «πακέτο» των περικοπών πρέπει να ολοκληρωθεί στο προσεχές δεκαήμερο, προκειμένου να επιδοθεί στην τρόικα στις 24 Ιουλίου. Βάσει του μνημονίου οι περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ, πρόκειται να εφαρμοστούν εντός των ετών 2013-2014. Η κυβέρνηση πάντως επιζητεί την παράταση του χρόνου υλοποίησής τους, ώστε η προσαρμογή να είναι πιο ήπια, ωστόσο αυτό θα αποφασιστεί από την Κομισιόν και το ΔΝΤ έπειτα από εισήγηση της τρόικας, και εφόσον η Ελλάδα υποβάλει επίσημο αίτημα.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, στη σημερινή σύσκεψη υπήρξε ενημέρωση και για τη μελέτη του ΚΕΠΕ, την οποία είχε ζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για την επιλογή των κονδυλίων που θα «ψαλιδιστούν» και η οποία θα λειτουργήσει ως οδηγός για τις περικοπές. Οι προτάσεις του ΚΕΠΕ δεν είναι δεσμευτικές για το ΥΠΟΙΚ, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τη νέα δανειακή σύμβαση, η νέα κυβέρνηση υποχρεούται να μειώσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού κατά 5,5% του ΑΕΠ, ή κατά 11,5 δισ. ευρώ, στα έτη 2013 και 2014, που σημαίνει λιγότερα κονδύλια για μισθούς και συντάξεις, λειτουργικές δαπάνες, επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων, κοινωνικές δαπάνες επιχορηγήσεις κ.λπ. κατά ποσό ύψους 5,75 δισ. ευρώ το χρόνο.
Την Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, ώστε την Τετάρτη το όλο πλαίσιο να συζητηθεί στη συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου