Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Ψάχνουν τον Αντρίκο για τις «διαδρομές» των CDS



Τις δαιδαλώδεις και περίεργες διαδρομές της πορείας των CDS (ασφάλιστρα κινδύνου σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας), η οποία συνδέεται με την υπό δικαστική διερεύνηση πιθανή εμπλοκή του Αντρίκου Παπανδρέου καλείται να ερευνήσει -εκ νέου- ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας. Τη σχετική παραγγελία έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, ο οποίος διαφώνησε με την αρχειοθέτηση της υπόθεσης (για την έκβαση της οποίας τρέμει η οικογένεια Παπανδρέου) και διέταξε τη διενέργεια περαιτέρω προανακριτικών πράξεων.
Ετσι η σοβαρή αυτή προκαταρκτική εξέταση, που αφορά τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, μπαίνει σε νέα τροχιά και οι εξελίξεις προβλέπονται καταιγιστικές, με επίκεντρο μάλιστα τη σχέση του Αντρίκου Παπανδρέου με την εταιρία Unigestion, η οποία έκανε αγοραπωλησίες CDS και εδρεύει στην Ελβετία.
Σύμφωνα με την πολυσέλιδη παραγγελία του κ. Πεπόνη, ζητείται να διερευνηθούν βασικά σημεία-κλειδιά, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν σε διάπραξη ποινικών αδικημάτων, εφόσον αυτά στοιχειοθετηθεί ότι έχουν τελεστεί. Ειδικότερα, το βασικό -υπό διερεύνηση- αδίκημα που καλείται να διαπιστώσει ο κ. Κορέας εάν τελέστηκε στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας είναι αυτό της εσωτερικής (προνομιακής) πληροφόρησης ή χειραγώγησης στην υπόθεση των CDS, από τα τέλη του 2009 έως το 2010.
Ο οικονομικός εισαγγελέας ζητά από τον κ. Κορέα
να αναζητήσει όλη τη διαδρομή των ασφαλίστρων κινδύνου επί του ελληνικού χρέους το επίμαχο χρονικό διάστημα, με έμφαση ωστόσο στα CDS που προμηθεύτηκε η διεθνής εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων Unigestion, στην οποία φέρεται να εργαζόταν ο Αντρίκος Παπανδρέου. Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο κ. Πεπόνης σε αυτά που αγόρασε η εταιρία από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Αυτό που καλείται να διαπιστώσει είναι εάν αυτή η υπό έρευνα αγορά - προμήθεια συνδέεται με τυχόν εσωτερική πληροφόρηση που είχε η Unigestion.
Για τον λόγο αυτόν ο εισαγγελέας, με αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τις αρμόδιες ελβετικές αρχές, όπου εδρεύει η εταιρία διαχείρισης ασφαλίστρων κινδύνου, αλλά και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο που μπορεί να αξιοποιήσει, θα προσπαθήσει να διαπιστώσει εάν είχε εμφανή ανάμειξη ο αδελφός του τότε πρωθυπουργού.
Στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσει να πληροφορηθεί την ακριβή θέση που κατείχε στην εταιρία ο Αντρίκος Παπανδρέου εκείνο το χρονικό διάστημα και εάν είχε το δικαίωμα υπογραφής.
Τα στοιχεία που θα μας διαβιβαστούν από τις ελβετικές αρχές θα σταλούν από τον κ. Κορέα στο ΣΔΟΕ και σε οικονομικούς πραγματογνώμονες, προκειμένου να γίνει η αποτίμησή τους από εξειδικευμένους προανακριτικούς υπαλλήλους και να τεθούν στη συνέχεια στο μικροσκόπιο και όλοι οι σχετικοί τραπεζικοί λογαριασμοί.
Στη γενικότερη υπόθεση των CDS έχει εμπλακεί και το όνομα του (οικογενειακού φίλου του Γ. Παπανδρέου) Θεόδωρου Μαργέλλου με την επίσης εδρεύουσα στην Ελβετία εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων Ι. G. Partners. Η δικαστική έρευνα για τις πτυχές αυτές, ύστερα από καταγγελίες, ήδη συνεχίζεται.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι προ μερικών μηνών ο κ. Κορέας, με πορισματική αναφορά που είχε υποβάλει στον κ. Πεπόνη, ζητούσε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης ελλείψει στοιχείων που να στηρίζουν υπόνοια ποινικού αδικήματος. Ο κ. Πεπόνης αρχικά αρνήθηκε να αποφανθεί, επικαλούμενος ότι ήταν εξ αυτών που είχε καταγγείλει για προσπάθεια παρέμβασης στο έργο του, ωστόσο το αίτημά του αυτό απορρίφθηκε και τελικά αποφάσισε τη διενέργεια περαιτέρω έρευνας.
Πάντως η τροπή που παίρνει η υπόθεση επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις της «κυριακάτικης δημοκρατίας» ότι καινούργια στοιχεία ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με την πρώτη αποκάλυψη, στις 13 Μαΐου, ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε ήδη αποφασίσει να προχωρήσει στη νέα φάση της έρευνας, αλλά επέλεξε τη μικρή χρονική αναβολή για να μη θεωρηθεί ανάμειξη στην προεκλογική περίοδο. Επίσης η «κυριακάτικη δημοκρατία» στις 24 Ιουνίου αποκάλυψε ότι πληροφορίες που έφτασαν στις εισαγγελικές αρχές από πρόσωπο που έχει γνώση της μυστικής διαδρομής των CDS έκαναν λόγο και για εμπλοκή offshore εταιρίας στην ευρύτερη υπόθεση.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχουν εντοπιστεί και τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από την εταιρία και πρόκειται για γνωστό ζευγάρι και ένα τρίτο -νεαρό- πρόσωπο που έχει εργαστεί ως αναλυτής σε επενδυτικό fund, το οποίο με έδρα ευρωπαϊκή χώρα ασχολείται με τη διακίνηση των CDS. Συγγενής μάλιστα του νεαρού αναλυτή φέρεται να θήτευσε, προτού δρομολογηθεί η ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ, σε κομβική κρατική θέση για την αγορά CDS για το ελληνικό χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου