Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Ανακοινώνονται τα πρώτα deals

Προβάλλοντας ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς το αίτημα για αλλαγές στο Μνημόνιο πρόκειται να προχωρήσει σε δύο κινήσεις ματ για αναστροφή του αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. 
Οι κινήσεις θα έχουν ως βασικό στόχο να ανατραπεί αυτή η κακή εικόνα που υπάρχει για την χώρα από πλευράς τρόικας και να ανοίξει ο δρόμος για την κατάθεση των ελληνικών αιτημάτων για αλλαγή των όρων του μνημονίου.
Οι κινήσεις αυτές θα είναι, βάσει και των όσων είπε ο πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων:
Χρέη Δημοσίου
Άμεση αποπληρωμή μέρους των χρεών ύψους 6,8 δις ευρώ προς τους ιδιώτες. Το θέμα τέθηκε από τον κ. Σταϊκούρα στο συνέδριο του Economist και συζητήθηκε στη συνάντηση Στουρνάρα με Ράιχενμπαχ. 
Από την χορήγηση της επόμενης δόσης εκτιμάται ότι θα δοθούν περί τα 4-4,5 δις ευρώ στους ιδιώτες ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά. 
Όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα ανήλθε σε 6,802 δισ. ευρώ στις 31-5-2012, έναντι 6,279 δισ. ευρώ στις 30-4-2012.
Μεγαλύτερος οφειλέτης παραμένουν τα ασφαλιστικά ταμεία, με τη συνολική οφειλή τους να έχει φθάσει στα 2,92 δισ. ευρώ. Σημαντική αύξηση εμφάνισαν τα χρέη των νοσοκομείων, τα οποία έφθασαν στα 1,96 δισ. στο τέλος Μαΐου από 1,58 δισ. τον προηγούμενο μήνα.
Ιδιωτικοποιήσεις 
Άμεση πώληση ή αποκρατικοποίηση εταιρειών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ανακοινωθούν σύντομα τα πρώτα deals. 
Πρόκειται για το Ελληνικό, το οποίο είναι στη β’ φάση του διαγωνισμού, η ΔΕΠΑ, ( είναι και εδώ σε εξέλιξη ο διαγωνισμός), ηΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπου υπάρχουν πάντως αρκετές δυσκολίες και αντιδράσεις καθώς και τα κρατικά λαχεία. Έχουν αναφερθεί επίσης ο ΟΠΑΠ, ταΕΛΤΑ, τα ΕΛΠΕ και θυγατρικές εταιρίες της ΑΤΕ, περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας, καθώς και μια μακρά λίστα με τους οργανισμούς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν. 
Χαρακτηριστικό της ιδιομορφίας της κατάστασης είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της task force, Χορστ Ράϊχενμπαχ, για την ανάγκη αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση είναι να καταβληθούν τα καθυστερούμενα που έχουν συσσωρευτεί. 
Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βελτιωθεί ουσιαστικά η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και εάν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, εάν δεν ξεπεραστεί η δυσχέρεια της πρόσβασης σε χρηματοδότηση», επισήμανε ο κ. Ράιχενμπαχ. 

Πηγή: elpidablog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου