Ενώ Σαμαράς και ο Στουρνάρας ψάχνουν να βρουν ισοδύναμα μέτρα μέσω της εργασιακής εφεδρείας, Βενιζέλος και Κουβέλης σαμποτάρουν την προσπάθεια την ίδια στιγμή που δεν θέλουν να κοπούν μισθοί και συντάξεις.
«Έχουμε αρνητική εμπειρία από την εφεδρεία καθώς ποτέ δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να ισχύει απολύτως ό,τι έχουμε πει προεκλογικά» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξερχόμενος από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου.
Κατηγορηματικά αντίθετος με την εργασιακή εφεδρεία εμφανίστηκε και ο Φωτης Κουβέλης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν θα συμφωνήσει «με ένα φιάσκο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ένταση μεταξύ του Φώτη Κουβέλη και τον Γιάννη Στουρνάρα με τον πρώτο να διαφωνεί με τον τρόπο που δίνονται στη δημοσιότητα τα μέτρα . Παρενέβη όμως ο πρωθυπουργός λέγοντας «θα τα δούμε όλα στο άμεσο μέλλον» και η ένταση εκτονώθηκε
Την λύση στη νέα κρίση θα επιδιώξει αύριο ο Α. Σαμαράς στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο θα επισκεφθεί προκειμένου να βρεθεί εναλλακτική λύση στα 4 δισ. ευρώ που υπολείπονται για να «κλείσει» το πακέτο των 11,6 δισ. Αν δεν βρεθεί άλλος τρόπος για να κλείσει το «πακέτο», τότε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί και η εργασιακή εφεδρεία.
Σύμφωνα κυβερνητικές πηγές ο κ. Βενιζέλος έχει συμφωνήσει στα 11,6 δισ., κατά την προγραμματική συμφωνία, επομένως τη γραμμή αυτή είναι αποφασισμένος να τηρήσει ο κ. Σαμαράς.
«Τα κοιτάζουμε όλα. Πρέπει να βγάλουμε τα 11,6 δισ. ευρώ, και θα τα
βγάλουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Στουρνάρας, μετά τη σύσκεψη, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα της εφεδρείας.
Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου
«Συζητάμε για όλα. Αναζητούμε τις καλύτερες λύσεις», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδικογλου σε ερώτηση για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, μετά το τέλος της σύσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρά με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη καθώς και υπουργούς της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Τα κοιτάζουμε όλα. Πρέπει να βγάλουμε 11,5 δισ. ευρώ και θα τα βγάλουμε», απάντησε από την πλευρά του σε αντίστοιχο ερώτημα για το ίδιο θέμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρναρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του το μεσημέρι, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι το θέμα της εφεδρείας συζητείται καθώς «τα νούμερα δεν βγαίνουν εύκολα» όσον αφορά στα 11,5 δισ. ευρώ. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων.
Επί τάπητος στη σημερινή σύσκεψη τέθηκε και το θέμα των ναυπηγείων. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε το θέμα «απίστευτα δύσκολο». Σχέδιο δράσης για την ανάταξη των ναυπηγείων θα εκπονήσει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κώστας Μουσουρούλης, όπως δήλωσε ο ίδιος μετα το τέλος της σύσκεψης.
Δηλώσεις Κουβέλη
Συζητήσαμε και σχεδιάσαμε την αντιμετώπιση του υπαρκτού προβλήματος της λειτουργίας των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Εκεί εργάζονται 2.500 χιλιάδες άνθρωποι και οι εμπλοκές που υπάρχουν πρέπει να αντιμετωπισθούν. Αυτό θα προωθηθεί για να αντιμετωπισθεί άμεσα. Αυτό μας απασχόλησε στη σημερινή συνάντηση που είχαμε με τον κ. πρωθυπουργό.
Ακολουθούν οι ερωτήσεις
Ερ. Έχετε επιφυλάξεις για το θέμα της εφεδρείας και το πώς ακριβώς εξελίσσεται αυτή η συζήτηση;
Απ: Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος, όπως ήμουν σταθερά από την πρώτη στιγμή που είχε τεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας. Όχι μόνο δεν δημιουργεί κανένα όφελος οικονομικό για τη χώρα και τα δημοσιονομικά της, αντίθετα διώχνει στην ανεργία κι άλλους συμπολίτες μας και δεν είναι δυνατόν να προστίθενται στο μεγάλο αριθμό ανέργων κι άλλοι άνεργοι . Πέραν του γεγονότος, επαναλαμβάνω, αποδείχτηκε ότι στο μέτρο που εφαρμόστηκε η εργασιακή εφεδρεία ήταν ένα φιάσκο. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσω με ένα φιάσκο.
Ερ. Άρα δεν θα προχωρήσει;
Απ: Έχω κατηγορηματική την αντίθετη θέση μου.
Δηλώσεις Βενιζέλου
Το βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία. Έχουμε καταβάλει τον προηγούμενο χρόνο μια τεράστια προσπάθεια να κρατήσουμε ζωντανά τα δυο μεγάλα ναυπηγεία, σε συνδυασμό με τα κατασκευαστικά προγράμματα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που καλύπτουν αμυντικές ανάγκες της χώρας. Γιατί εκτός από την οικονομία και την οικονομική κρίση, υπάρχει η εθνική κυριαρχία υπάρχει η υπόσταση του Έθνους. Και πρέπει κι αυτό να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη.
Θα συνεχιστεί η πολιτική που ακολουθούσαμε, με στόχο να διασώσουμε την ναυπηγική βιομηχανία, να προωθήσουμε τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, να προστατεύσουμε την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και κυρίως να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας, που δεν είναι μόνο οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα ναυπηγεία, αλλά και πολλών εργαζομένων σε μικρές υπεργολαβικές επιχειρήσεις.
Η πραγματική οικονομία είναι πάντα το πρόβλημα και εάν θέλουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αν θέλουμε να ξανακάνουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική ευρωπαϊκή χώρα, δεν πρέπει να μας απασχολούν μόνο τα χρηματοοικονομικά ζητήματα, αλλά αυτά τα ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με τις επενδύσεις και την εργασία.
Είναι δύσκολα, οι αρμόδιοι Υπουργοί έχουν αναλάβει να φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει επανέλθει όμως η ιστορία της εφεδρείας. Η θέση σας ποια είναι;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το θέμα της εφεδρείας το έχουμε συζητήσει, το συζητήσαμε και πάλι. Ξέρετε ότι εμείς έχουμε μια αρνητική εμπειρία από την εφεδρεία. Η εφεδρεία ήταν μια αναγκαστική κατάσταση, η οποία ποτέ δεν ήταν επιθυμία της ελληνικής Κυβέρνησης και προσωπικά έχω δεσμευτεί προεκλογικά πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο.
Και αυτή μου η δέσμευση σε σχέση με τις απολύσεις στο Δημόσιο, ισχύει απολύτως. Ό,τι έχουμε πει προεκλογικά πρέπει να ισχύει απολύτως και η συνεργασία μας έχει ως βάση και θεμέλιο τον κοινό παρονομαστή και των προεκλογικών μας δεσμεύσεων.
Βεβαίως θα μιλήσουμε αναλυτικότερα για την εξειδίκευση των μέτρων, ανάλογα με τις προτάσεις που θα φέρει το οικονομικό επιτελείο. Εγώ έκανα μια προσπάθεια την οποία γνωρίζετε, τώρα έχουμε στρατευτεί σε μια απόφαση που ελήφθη με βάση την εισήγηση που μας έκανε ο κ. Σαμαράς.
Γιατί πρέπει να διαφυλάξουμε την στρατηγική προοπτική της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση αυτή πρέπει να είναι Κυβέρνηση μακράς πνοής και να εμπνέει σταθερότητα, να αποπνέει σταθερότητα και να εμπνέει τον ελληνικό λαό με τη σταθερότητα αυτή.
Επίσης θέλω να πω ότι έχουμε σήμερα μια πολύ σημαντική ένδειξη θετική διεθνώς, που είναι η τοποθέτηση που έκανε ο Γερμανός ομόλογός μου, ο Πρόεδρος του SPD, του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, σε σχέση με το μέλλον της Ευρωζώνης και τους θεσμούς που πρέπει να εγκαθιδρυθούν στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους, η δημοσιονομική και χρηματοοικονομική κρίση.
Πιστεύω πραγματικά ότι μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί και επειδή τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα παίζουν καθοριστικό ρόλο, εμείς, με τα αδελφά Κόμματα, θέλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο, τους κοινούς στόχους που έχουμε ως τόπος, ως Έθνος και ως Κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου