Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο κατεξοχήν θιασώτης των εξωτερικών σχέσεων, μόνο που από τη στιγμή που η Ελλάδα, και ο ίδιος προσωπικά, έγιναν το κυρίο μέρος του προβλήματος της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, είχε σοβαρό πρόβλημα να… κλείσει ραντεβού.
Ο Λουκάς Παπαδήμος που τον διαδέχτηκε, παρά την πολυετή θητεία του στη Φρανκφούρτη ως εις εκ των αντιπροέδρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν κατάφερε να αλλάξει αυτό το κλίμα. Αντιθέτως, επί ημερών του η Ελλάδα απομονώθηκε ακόμη περισσότερο σε διεθνές επίπεδο, και κανένας μεγάλος ξένος ηγέτης δεν επισκέφτηκε την Αθήνα.
Με τον Αντώνη Σαμαρά τα πράγματα αλλάζουν. Οι Ευρωπαίοι εταίροι κατανοούν ότι ο σημερινός πρωθυπουργός αποτελεί την «τελευταία ευκαιρία» πριν από τη διολίσθηση της Ελλάδας στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, εκεί όπου μετακομίσει ο λαϊκισμός του ΠΑΣΟΚ. Μια πραγματικότητα που γίνεται ακόμη πιο έντονη, βλέποντας την ευθεία αμφισβήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο άλλωστε… ξέπεσε πλέον στο 12%.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι οι ξένοι ηγέτες άρχισαν πλέον να ανταποκρίνονται θετικά στις προσκλήσεις του Αντώνη Σαμαρά. Ο Ζοζέ Μπαρόζο βρέθηκε στην Αθήνα και διατράνωσε τη στήριξή του προς την Ελλάδα, σε μια οριακή συγκυρία για τη χώρα. Το παράδειγμά του θα ακολουθήσει ως το τέλος Αυγούστου ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ενώ, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς θα ξεκινήσει εκστρατεία διεθνούς «γοητείας» για μια Ελλάδα που αλλάζει και είναι αποφασισμένη να αποφύγει την κατάρρευση, πραγματοποιώντας κρίσιμες συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Μάριο Ντράγκι και την Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε αντίθεση με τους Παπανδρέου και Παπαδήμο, ο Αντώνης Σαμαράς ξαναβάζει την Ελλάδα στον χάρτη των διεθνών εξελίξεων. Είναι και αυτό ένα πρώτο, σημαντικό βήμα για να βγει η χώρα από τη διεθνή απομόνωση.
Πηγή: statesmen
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου