Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Πωλήθηκε το 33% του ΟΠΑΠ


Το ΤΑΙΠΕΔ δέχθηκε τη βελτιωμένη προσφορά για τον ΟΠΑΠ που κατέθεσε την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου η Emma Delta, το τσέχικο fund με τη συμμετοχή Μελισσανίδη, το οποίο ανέβασε το προσφερόμενο τίμημα στα 652 εκατ. ευρώ, από 622 εκατ. που ήταν η αρχική προσφορά. 
Το ΤΑΙΠΕΔ έκανε λόγο για «υποδειγματικό διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και συνέπεια». «Πολλαπλά οφέλη για το δημόσιο», λέει ο υπ. Οικονομικών. «Μείζον σκάνδαλο και διαγωνισμός παρωδία», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ καταδίκασε την αποκρατικοποίηση. 
Επικεφαλής του νεοσύστατου fund Emma Delta, το οποίο συστάθηκε ειδικά για να αγοράσει τον ΟΠΑΠ, είναι ο 42χρονος Γίρι Σμέτς από την Τσεχία. 
Στην Emma Delta συμμετέχει ο Γιώργος Μελισσανίδης, υιός του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη της Aegean, ενώ στο σχήμα έχουν εισέλθει ο Δημήτρης Κοπελούζος και μια θυγατρική της ιταλικής Lottomatica, συνδράμοντας οικονομικά. 
Η συμφωνία αφορά την πώληση του 33% του Οργανισμού
 Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 712 εκατ. ευρώ -εάν συνυπολογισθούν τα μερίσματα χρήσης 2012, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που θα εισπραχθούν από το δημόσιο-
και αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του Οργανισμού για τη χρήση 2013. Το ΤΑΙΠΕΔ, που είχε δώσει διορία μέχρι σήμερα για την κατάθεση βελτιωμένου τιμήματος, έκανε λόγο για «έναν καθ' όλα υποδειγματικό διεθνή διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και συνέπεια».
H σύμβαση θα πρέπει τώρα να ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να κυρωθεί από τη Βουλή και την αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου