“Η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα δεν πρέπει να γίνει κρίση Εθνικής Κυριαρχίας και κρίση Εθνικής Ασφάλειας για την Ελλάδα.” Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ των άλλων, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β΄ Αθηνών Πάνος Παναγιωτόπουλος μιλώντας, χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Αντικείμενο της συνεδρίασης της επιτροπής ήταν η ακρόαση του Υπουργού των Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη, προς τον οποίο ο Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ παρουσίασε τις εξής θέσεις:
1. Πρέπει να τελειώσει άμεσα η μυστική διπλωματία, που χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα την στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στα θέματα της Εξωτερικής Πολιτικής. Η ενημέρωση της Βουλής και των κομμάτων πρέπει να είναι τακτική και πλήρης και οι συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) να είναι τακτικές και να έχουν ως αντικείμενο όλες τις Εθνικές προτεραιότητες.
2. Στα Ελληνοτουρκικά: Ουδείς γνωρίζει σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Και η μεν Ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει ότι συζητείται μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ενώ οι Τούρκοι επιμένουν ότι συζητούνται ζητήματα του νομικού καθεστώτος νησιών του Αιγαίου .
3. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει δώσει μέχρι τώρα σοβαρή και πλήρη απάντηση για την άρνησή της να προωθήσει το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ενώ πολύ πρόσφατα ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει άμεσα σε συνομιλίες με τις γειτονικές χώρες για τον καθορισμό της Τουρκικής ΑΟΖ.
4. Για το Κυπριακό: Οι δηλώσεις Ερντογκάν στα κατεχόμενα αποτελούν βάναυση καταπάτηση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου και ωμή και ακραία προσβολή της θεσμικής νομιμότητας ολόκληρου του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.Η Ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να περιορίζεται σε “χλιαρές” δηλώσεις. Αλλά πρέπει, με συντονισμένες ενέργειες, να αναδείξει το θέμα σε όλα τα Ευρωπαϊκά όργανα.
5. Για το πρόβλημα των Σκοπίων: Ο Πρωθυπουργός, με κάθε ευκαιρία, συναντάται στο εξωτερικό με το Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Γκρούεφσκι. Τι έχει αποκομίσει από αυτές τις διαδοχικές συναντήσεις ο κ. Παπανδρέου; Μήπως δίνουμε, έτσι, άλλοθι στη Σκοπιανή πλευρά, η οποία με το στήσιμο των αγαλμάτων στα Σκόπια και στο Μοναστήρι δείχνει ότι κυριαρχείται από ιδεολογήματα που θυμίζουν την Ευρώπη του μεσοπολέμου;
6. Για τις σχέσεις με την Αλβανία: Η Αλβανική κυβέρνηση επιχειρεί με μεθοδεύσεις να αλλοιώσει και να υπονομεύσει τη διαδικασία της απογραφής σε ό,τι αφορά στο Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.
Η Ελληνική κυβέρνηση έχει πολλές δυνατότητες για να παρέμβει στο διπλωματικό επίπεδο και να προστατεύσει αποτελεσματικά τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών, που είναι Εθνική μειονότητα, αναγνωρισμένη από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και από την εσωτερική νομική τάξη της γειτονικής μας Αλβανίας.Να θυμίσουμε ότι σήμερα ένα σημαντικό μέρος του Αλβανικού ΑΕΠ δημιουργείται από τα εμβάσματα που στέλνουν στην Αλβανία πολίτες του κράτους αυτού που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
7. Για τις σχέσεις της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο: Είναι απαράδεκτη η καθυστέρηση που παρατηρείται από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης για την αναγνώριση ως μόνου νόμιμου εκπροσώπου του Λιβυκού λαού του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.
8. Για τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας: Οι πληροφορίες που υπάρχουν από τη Ρωσική πλευρά μιλάνε για “ατμόσφαιρα ψυγείου” στις σχέσεις των δύο χωρών, με υπευθυνότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
9. Είναι απαράδεκτο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ, σε πολλές περιπτώσεις, να βάζει στην άκρη τους Έλληνες διπλωμάτες και να τους στερεί, με οριζόντιες περικοπές που δεν έχουν λογική, τα βασικά εργαλεία για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.
Άμεση επιδίωξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, αυτή την κρίσιμη περίοδο, πρέπει να είναι η βελτίωση της διεθνούς εικόνα της χώρας. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί, κυρίως, μέσα από τις προσπάθειες του Ελληνικού διπλωματικού Σώματος.
πηγή:antinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου