Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Γ.Νίτσας:"Να σταματήσει ο Δήμος Πρέβεζας να παρανομεί στο ζήτημα των απορριμμάτων"


Σοβαρές ευθύνες καταλόγισε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ  Γ. Νίτσας στην Δημοτική Αρχή για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Πρέβεζας. Στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27 Ιουλίου ο Γιώργος Νίτσας, επικεφαλής του Συνδυασμού Ανάπτυξη τώρα, ανέφερε τα εξής:
«Η βασική αρχή την οποία ακολουθεί ο Συνδυασμός Ανάπτυξη Τώρα είναι ότι τα απορρίμματα δεν είναι άχρηστα, ούτε μπορούμε να αγνοήσουμε την ύπαρξή τους. Αντιθέτως είναι κάτι που μπορούμε να το διαχειριστούμε, ενώ απώτερος στόχος θα ήταν όπως γίνεται στο εξωτερικό και σε κάποιους Δήμους στην Ελλάδα, είναι να φτάσουμε να θεωρούμε τα απορρίμματα ως μια ευκαιρία. Διότι μέσα από σύγχρονες μεθόδους ανακύκλωσης και αξιοποίησης, τα απορρίμματα αποτελούν τη βάση για την παραγωγή ενέργειας αλλά και για την εξοικονόμηση άλλων υλικών,
όπως το χαρτί, το αλουμίνιο, το γυαλί , κλπ. Από την άλλη βεβαίως, όταν κανείς αντιλαμβάνεται τα απορρίμματα ως κάτι που πρέπει άτεχνα να το εξαφανίσει, απομακρύνοντας τα απλώς από την αυλή του, τότε είναι σίγουρο ότι κρύβει κάτω από το χαλί μια βραδυφλεγή βόμβα. Όπως ακριβώς στην περίπτωση του Δήμου Πρέβεζας!
Ο κος Νίτσας συνέχισε λέγοντας: «Μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν αρκεί για να αποκαλύψει την προσέγγιση που ακολούθησαν οι δήμαρχοι των τελευταίων ετών: «μακριά από το σπίτι μου και οπού νάνε!»
 Αλήθεια, γιατί να μην έχουμε στην περιοχή μας ΧΥΤΑ;
Αυτό ακριβώς είναι που πληρώνουμε τώρα, τη ψηφοθηρική προσέγγιση του θέματος των απορριμμάτων από τους προηγούμενους δημάρχους, η οποία μας οδήγησε σήμερα σε ένα αδιέξοδο. Στην δημοκρατία όμως δεν υπάρχουν αδιέξοδα, όσο καθόμαστε όλοι μαζί  και σχεδιάζουμε τον τόπο μας και το μέλλον μας. Εμείς αυτής τις αντίληψης είμαστε και για αυτό παλεύουμε, δυστυχώς, όμως, η δημοτική αρχή έχει μια άλλη αντίληψη. Περίμενα λοιπόν μια πιο υπεύθυνη στάση από την δημοτική αρχή, αντ’ αυτού ακούσαμε και είδαμε λογικές μιας άλλης εποχής. Δεν συμφωνούμε στην λογική του όποιος φωνάζει πιο πολύ έχει δίκιο. Δεν συμφωνούμε στην λογική να μετράμε το πολιτικό κόστος η μάλλον το ψηφοθηρικό κόστος και να δημιουργούμε και να κληροδοτούμε αδιέξοδα.
Ειδικότερα στο ζήτημα του αποκλεισμού της παράνομης χωματερής του Κούκου, που αποτέλεσε την αφορμή αυτής της συζήτησης:
Αλήθεια, γιατί τώρα; Μετά από 40 χρόνια, τώρα το  θυμηθήκανε;
Είναι σε όλους γνωστό ότι εδώ και δυο χρόνια ότι η χωματερή είναι παράνομη και έπρεπε να παύσει η λειτουργία της. Διότι αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές πηγές ρύπανσης που προκαλεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και κινδύνους για την δημόσια υγεία.
Γιατί λοιπόν εδώ και δυο χρόνια δεν έπαψε να λειτουργεί;
Γιατί  ζητήθηκε να  κάνουμε υπομονή  όλοι μας μέχρι τις 30.06. 2011;
Και γιατί μέχρι τότε;  
Φαντάζομαι είναι γνωστό στους περισσότερους. Όλοι θυμούνται την τοποθέτηση και το επιχείρημα του δημάρχου όταν πρότεινε αύξηση στα τέλη καθαριότητας από 40% έως 60 %  γιατί όπως είπε τότε, από 1η Ιουλίου, αν δεν πάμε τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ θα πληρώνουμε πρόστιμο κάθε μέρα πάνω από  36000 ευρώ. Θα μπορούσε δηλαδή από 01/07/2011 μέχρι σήμερα να μας είχε επιβληθεί πρόστιμο  περίπου 1.000.000 ευρώ στον δήμο μας(!!!), και ενώ εμείς όλοι πληρώνουμε για να πάνε τα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ!!!.
 Και ποιος θα πλήρωνε τα χρήματα; Μήπως αυτοί που ευθύνονται; 
Όχι, αλλά όλοι μας. Γι’ αυτό λοιπόν λέμε ότι όλα υπολειτουργούν  στον δήμο μας ,ότι όλα  είναι σε έναν αυτόματο πιλότο χωρίς προορισμό.
Γι’ αυτό λέμε ξεκάθαρα στοπ στην παρανομία.
 Είναι ανεπίτρεπτο η διοίκηση να ζητάει από τους πολίτες να της επιτρέψουν να παρανομεί.»
Σε καταγγελτικό τόνο ο κ. Νίτσας συνέχισε την τοποθέτησή του, κατακεραυνώνοντας το Δήμαρχο κο Μπαίλη: «Το θέμα ήταν γνωστό σε εσάς προσωπικά κύριε Δήμαρχε πολύ πριν πάρετε τα ηνία του νέου δήμου.
Τι κάνατε κύριε δήμαρχε 7 μήνες; Γιατί φθάσαμε εδώ;  Αλήθεια πότε θα πάνε τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ;
 Αν και γνωρίζατε τις προθεσμίες ακόμα δεν προβήκατε σε καμμία ενέργεια!  Προτείνατε να γίνει λοιπόν προσωρινός σταθμός μεταφόρτωσης στην παράνομη χωματερή του ΚΟΥΚΟΥ χωρίς περιβαλλοντική μελέτη και χωρίς την σύμφωνη γνώμη των 3 χωριών που περίμεναν 40 χρόνια να φύγουν τα σκουπίδια από τον ΚΟΥΚΟ!  1000 περίπου υπογραφές συγκέντρωσαν οι κάτοικοι για να μην προχωρήσετε και για  να σταματήσει πλέον αυτή η παράνομη, καταχρηστική χρησιμοποίηση της συγκεκριμένης χωματερής. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι σας παρακαλέσανε για να μην φθάσουμε ως  εδώ να δεσμευτείτε για το «προσωρινό», μέχρι 6 μήνες, αλλά δεν το κάνατε!!!  Ακόμα και η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης τις Περιφέρειας, ενώ είχε άλλο θέμα στην ημερήσια διάταξη, «κατάφερε!!!» να γνωμοδοτήσει θετικά για τον κούκο ( αλήθεια σε ποια μελέτη γνωμοδότησε; αφού μελέτη για τον Κούκο δεν υπάρχει!!!!!).
Ο κος Νίτσας πραγματοποίησε επανειλημμένες επισκέψεις στην περιοχή του Κούκου, συνομίλησε με τους κατοίκους και μετέφερε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη δικαιολογημένη αγανάκτηση  των κατοίκων της περιοχής: «Όταν λοιπόν έχουν προηγηθεί όλες αυτές οι καταχρήσεις από την πλευρά του Δήμου, οι αθετήσεις και η συστηματική αγνόηση του δημοσίου αισθήματος, πόσο τραγελαφικές ακούγονται οι καταγγελίες ότι δήθεν οι πολίτες υποκινούνται! Δεν έχετε αντιληφθεί ότι οι πολίτες δεν υποκινούνται, αλλά έχουν αγανακτήσει από τα σοβαρά λάθη σας και από τις επιζήμιες παραλείψεις σας και έχει εξαντληθεί η ανοχή τους.  Δεν είναι τυχαίο ότι 8 στους 9 τοπικούς συμβούλους είναι μπροστά στον αγώνα των πολιτών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου