Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Moody΄s: Υποβαθμίζει κατά τρεις βαθμίδες την Ελλάδα


Κατά τρεις βαθμίδες, στο Ca, δηλαδή μόλις μία βαθμίδα υψηλότερα από το default, υποβάθμισε η Moody’s την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, έπειτα από την ανακοίνωση του νέου πακέτου διάσωσης της χώρας. Το πρόγραμμα της ΕΕ, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του Institute of International Finance για τα ομόλογα «υπονοούν ότι η πιθανότητα μιας distressed ανταλλαγής ομολόγων, και επομένως ένα default είναι πρακτικά 100%», επισημαίνει η Moody's. 
Η υποβάθμιση σημαίνει ότι και η Moody’s, μετά τη Fitch, θεωρεί το ελληνικό κράτος ως το λιγότερο φερέγγυο στον κόσμο.
Ωστόσο, ο οίκος αναφέρει ότι θα αναθεωρήσει την αξιολόγηση της χώρας μόλις ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων, προκειμένου αυτή να αντανακλά σωστά το νέο πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας και τις πιθανότητες μιας περαιτέρω αναδιάρθρωσης του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι η Fitch ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα θέσει την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας ως συνέπεια του νέου προγράμματος διάσωσης, αλλά θα επαναφέρει την αξιολόγηση στην κατηγορία speculative όταν η ανταλλαγή ομολόγων θα έχει ολοκληρωθεί.
Η Moody’s επισημαίνει ότι το νέο πρόγραμμα σημαίνει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα υποστούν σημαντικές ζημιές από τις θέσεις τους στα ομόλογα, όμως παραδέχεται ότι αυτό ωφελεί τη χώρα με το χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και τη μείωση της εξάρτησής της από τις αγορές ομολόγων τα επόμενα χρόνια. Όμως, η θετική επίπτωση στο συνολικό ύψος του χρέους χαρακτηρίζεται ως περιορισμένη.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμες προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη φερεγγυότητά της και σημαντικό ρίσκο στην εφαρμογή του προγράμματος.
Επιπλέον, η Moody’s προειδοποιεί ότι η συμφωνία για την Ελλάδα αποτελεί ένα αρνητικό προηγούμενο για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς ουσιαστικά προετοιμάζει το έδαφος για την αναδιάρθρωση των χρεών και άλλων κρατών που θα βρεθούν σε παρόμοια θέση με την Ελλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου