Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Χορήγηση νέων αδειών για αντιπαρυντικά πλοιάρια σε Αχέροντα – Παμβώτιδα


Την αύξηση κατά τρεις των αδειών για τουριστικούς πλόες στον ποταμό Αχέροντα και μέχρι τρεις για επιβατικούς – τουριστικούς πλόες στη λίμνη Παμβώτιδα, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση, με την παράλληλη υποχρέωση  να χρησιμοποιήσουν σταδιακά και τα υπάρχοντα νέες τεχνολογίες.
Στην εισήγησή του ο αρμόδιος για θέματα Μεταφορών Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Καραμπίνας, ανέφερε ότι έχουν υποβληθεί αιτήματα για την ανανέωση μιας άδειας και για έκδοση τριών επιπλέον άδειες στον ποταμό Αχέροντα και παρόμοια αιτήματα για τη λίμνη Παμβώτιδα.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα υποβληθέντα αιτήματα  και την ψήφιση και ισχύ του τελευταίου Νόμου  3919/2011 «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων»,  την  ανάγκη ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης, πρότεινε την ανανέωση της άδειας, την έκδοση των τριών αδειών στον Αχέροντα και την τροποποίηση της κανονιστικής απόφασης ως προς τον αριθμό των πλωτών στην Παμβώτιδα με την πρόσθεση τριών νέων πλοιαρίων,  για την κάλυψη όλων δρομολογιακών γραμμών που θα προκύψουν, όπως  της γραμμής προς το νησί, αλλά και προς το Πέραμα, που εντάσσεται ως τόπος προορισμού δρομολογιακής γραμμής. Παράλληλα και σύμφωνα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν, να πραγματοποιούν και τουριστικούς πλόες, με βάση το σχετικό πλαίσιο και εφόσον πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις. 
Με την ίδια κανονιστική απόφαση θα προβλέπεται η  υποχρέωση όλων των πλωτών που θα πραγματοποιούν τους πλόες,  σε σταδιακή αντικατάσταση των κινητήρων με νέες αντιρυπαντικές τεχνολογίες, σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα που θα εκδοθεί από την περιφέρεια Ηπείρου.  Η   επιλογή και ένταξη των πλωτών, θα γίνει μετά από σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τους όρους που θα καθορισθούν από την προβλεπόμενη από το νόμο επιτροπή και μετά από  γνωμοδότηση αυτής. 
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Αντιπεριφερειάρχης, ανέφερε ότι για τη λίμνη των Ιωαννίνων, ζητήθηκε η άποψη του Φορέα Διαχείρισης και του Δήμου Ιωαννιτών, με τον πρώτο να παραπέμπει σε προηγούμενη αρνητική του θέση και με τον δεύτερο (Δήμο) να μην εκφράζει θέση, επικαλούμενος αναρμοδιότητα. Για την αύξηση των αδειών στον Αχέροντα, όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, υπάρχει αποδοχή του αιτήματος από τους φορείς της περιοχής, με τον Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα – Καλαμά να μην παίρνει θέση, με το αιτιολογικό ότι δεν εμπλέκεται νομικά. Παράλληλα ανέφερε, ότι με τον Πρόεδρο του Φορέα εξετάζεται η έκδοση απόφασης για την απαγόρευση εισόδου στον Αχέροντα των τουριστικών σκαφών ιδιωτών που προκαλούν περιβαλλοντικές ζημιές με τις υψηλές ταχύτητες που αναπτύσσουν.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης,  στην παρέμβασή του, υπογράμμισε ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων δεν σημαίνει ότι θα γίνει χωρίς κανόνες.  Σχετικά με την αύξηση των αδειών στη λίμνη Παμβώτιδα είπε ότι:  «Ο αριθμός τρία είναι ο ελάχιστος αριθμός αύξησης, αφού σύμφωνα με την πρόταση ο συνολικός αριθμός πλωτών θα είναι αυτός που θα πραγματοποιεί την συγκοινωνία προς το Νησί, τη γραμμή προς Πέραμα και τυχόν τουριστικούς πλόες. Όλα  τα δρομολόγια θα εκτελούνται με τα προγράμματα που θα εκδίδει η Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας. Η αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου είναι εκείνη που κατοχυρώνει τη Λίμνη».
Ακόμη τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης της γραμμής Πέραμα – Νησί, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα να προσεγγίζουν και σε άλλα σημεία.
Τέλος όσον αφορά την χρήση νέων  τεχνολογιών για την κίνηση των πλοιαρίων, ο Περιφερειάρχης, είπε ότι: «Υπάρχουν δύο τρόποι να βοηθήσουμε: Ή να αλλάξουν σκάφη, ή μηχανές. Για το σκοπό αυτό πρέπει να ζητηθεί η δημιουργία ειδικού καθεστώτος μέσω του ΕΣΠΑ,  ώστε  να επιδοτηθούν οι ιδιοκτήτες τους για αλλαγή μηχανών». Το ζήτημα αυτό έθεσε μάλιστα σήμερα στον Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Θ. Μωραϊτη στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου