Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Οι διαστάσεις της αποτυχίας

Το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της Ευρωζώνης, οφείλεται στην παταγώδη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Επειδή έχουμε μάθει να ζούμε με πολιτικές αλήθειες που εγκαταλείπονται με μεγάλη ευκολία όταν αλλάζουν οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και το σύστημα εξουσίας χρειάζεται την… επόμενη απόλυτη αλήθεια έχουμε υποχρέωση να θυμίσουμε ορισμένες από τις βασικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο κ. Παπανδρέου.
Πρώτον, η πολιτική του μνημονίου εμφανίστηκε σαν αποτελεσματική μέθοδος ελέγχου της δυναμικής αύξησης του δημοσίου χρέους. Στην πράξη επιτάχυνε την διαδικασία υπερχρέωσης της Ελλάδας.
Δεύτερον, ο πρωθυπουργός μας διαβεβαίωσε ότι με την πολιτική του μνημονίου η Ελλάδα θα ενίσχυε την διεθνή αξιοπιστία της και το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να βγει στην διεθνή αγορά και να καλύψει τις δανειακές του ανάγκες στα τέλη του 2011, αρχές του 2012. Όχι μόνο δεν ενισχύθηκε η διεθνής αξιοπιστία του ελληνικού Δημοσίου, αλλά χρειάστηκε να δεσμεύσουμε την οικονομική πολιτική με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και στην συνέχεια σε βάθος χρόνου για να εξασφαλίσουμε, με πολιτική διαπραγμάτευση, το νέο δανεισμό που μας αρνείται, με λογικούς όρους, η αγορά.
Τρίτο και σημαντικότερο, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα έβαζε τέλος σε μία πορεία οικονομικής και κοινωνικής πτώσης
που ξεκίνησε μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2007. Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται στην βαθύτερη ύφεση της τελευταίας πεντηκονταετίας –το ΑΕΠ υποχωρεί για τρίτη συνεχή χρονιά και με ρυθμό 4% για το 2011- και το ποσοστό ανεργίας να έχει εκτιναχθεί στο 16% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται είναι αυταπόδεικτη
Ακόμη και αυτοί που θεωρούσαν την επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης προσωρινή και αναγκαίο συμπλήρωμα της «θεραπείας σοκ» στην οποία υποτίθεται ότι υποβάλλεται η ελληνική οικονομία αναθεωρούν τις απόψεις τους και μας προετοιμάζουν για μια κρίση μεγάλης διάρκειας και έντασης.
Η συνολική αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου ενίσχυσε τις πιθανότητες εκδήλωσης ενός ευρωπαϊκού ντόμινο λόγω ενδεχόμενης ελληνικής κατάρρευσης και προκάλεσε την συλλογική αντίδραση των ηγετών της Ευρωζώνης.
Το νέο σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας από την διαφαινόμενη χρεοκοπία εμφανίζεται με διαφορετικό τρόπο από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, ανάλογα με τον στρατηγικό σχεδιασμό κάθε χώρας και τις προτιμήσεις των ΜΜΕ. Γενική πάντως είναι η εντύπωση ότι η Ελλάδα απέτυχε στην διαχείριση του υπέρογκου δημόσιου χρέους της, το οποίο κατέστη «μη βιώσιμο».
Πολλά ΜΜΕ αναφέρονται «στην πρώτη χρεοκοπία χώρας-μέλους της Ευρωζώνης», «σε αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους με τη μέθοδο Μπρέιντι, της ανταλλαγής ομολόγων, που ακολουθήθηκε στην δεκαετία του ’80 και του ’90 σε χώρες της Λατινικής Αμερικής», ή για κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» που θα διαπιστωθεί από τους καλοθελητές των διεθνών οίκων αξιολόγησης προκαλώντας αναταράξεις στο ευρωπαϊκό και το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Όπως και να περιγράψουμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, πρέπει να την αποδώσουμε στην παταγώδη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου. Το ερώτημα είναι εάν ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του έχουν βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα και θα προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις ή θα συνεχίσουν την πορεία προς την οικονομική και κοινωνική καταστροφή μέσα από μια σειρά κυβερνητικών «επιτυχιών»!

Πηγή: tsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου