Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Σταύρος Καλογιάννης: Αδικαιολόγητο το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη μη θεσμοθέτηση το Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων

Μιλώντας στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής κατά τη συζήτηση για τις πολεοδομικές και χωροταξικές προτεραιότητες του ΥΠΕΚΑ, παρουσία του Υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου, ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε:
  • «Για το χωροταξικό σχεδιασμό: Τη διετία 2008 – 2009 ολοκληρώθηκε, για πρώτη φορά στη χώρα, ο χωροταξικός σχεδιασμός, γενικός και ειδικός. Το ΠΑΣΟΚ, τότε, πολέμησε σκληρά τον σχεδιασμό, ιδίως το Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο και το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Και τι έκανε ως Κυβέρνηση; Άρχισε να τροποποιεί αυθαίρετα και εντελώς αποσπασματικά τον σχεδιασμό. Ενδεικτικά αναφέρω την αλλαγή χρήσης της γης υψηλής παραγωγικότητας που επέτρεψε, προκειμένου να χωροθετούνται φωτοβολταϊκά συστήματα! Σε ό,τι αφορά το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό: ενώ το ΠΑΣΟΚ πολεμούσε λυσσαλέα την παραθεριστική κατοικία, δηλώνοντας ρητά ότι θα αποσύρει τη ρύθμιση αμέσως μόλις αναλάβει την κυβέρνηση, έκανε ακριβώς το αντίθετο: την προωθεί με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών (!) και μάλιστα επί τα χείρω για το περιβάλλον!
  • Για τα Ρυθμιστικά Σχέδια:
  1. Ρυθμιστικά Αθήνας, Θεσσαλονίκης: Ήταν έτοιμα από το καλοκαίρι του 2009. Το Ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε προ τετραμήνου και έκτοτε δεν γνωρίζουμε που βρίσκεται. Το Ρυθμιστικό της Αθήνας παρουσιάστηκε μόλις προ εβδομάδες (ενώ η κα Μπιρμπίλη είχε υποσχεθεί ότι θα ήταν έτοιμο πέρυσι τον Σεπτέμβριο!) και δεν περιλαμβάνει τις προτάσεις του Υπουργείου αλλά μόνον του Οργανισμού Αθήνας. Παραπέμπεται δηλαδή και αυτό στο μέλλον.
  2. Ρυθμιστικό Ιωαννίνων: Σε ό,τι αφορά το Ρυθμιστικό Ιωαννίνων δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για τη μη θεσμοθέτησή του. Το παρέδωσα πανέτοιμο προ διετίας και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.
Όμως οι συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις (π.χ.: ο νόμος για τη βιοποικιλότητα, η αλλαγή χρήσης της γης υψηλής παραγωγικότητας, κλπ) και η μη θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού, καθυστερούν απίστευτα τη θεσμοθέτηση των ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, καθώς θα πρέπει αυτά να επικαιροποιηθούν, δηλαδή να ανατεθούν νέες μελέτες.
Όμως οι Καλλικρατικοί δήμοι δεν έχουν χρήματα, δεν μπορούν να αναθέσουν μελέτες, συνεπώς με ευθύνη της Κυβέρνησης ακυρώνεται ένας τεράστιος σχεδιασμός, που έγινε τα προηγούμενα χρόνια.
Για τον Οργανισμό Ρυθμιστικού, υπάρχει το σχετικό ΠΔ από το 2009, επιτέλους ας ορίσει το Υπουργείο άξια στελέχη για να βοηθήσουν στην θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού. Τι περιμένει αλήθεια;
  • Για τους Φορείς διαχείρισης: Σε ό,τι αφορά τους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών: το Υπουργείο τους έχει εγκαταλείψει. Παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση επικαλούνταν διαρκώς την «πράσινη» ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι έγινε «πράσινο» και «αυτόνομο» Υπουργείο Περιβάλλοντος, παρά τις εξαγγελίες της πρώην Υπουργού, οι Φορείς βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Προχωρήστε αμέσως σε συνενώσεις των Φορέων. Το επιχείρησα και εγώ προ διετίας αλλά είχα τότε ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ απέναντί μου, με απίστευτα λαϊκίστικο τρόπο. Εφαρμόστε τουλάχιστον όσα εμείς είχαμε σχεδιάσει και προγραμματίσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου