Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Ήρθε, είδε και… απήλθε- Ούτε λέξη για τα προβλήματα που καίνε την Ήπειρο


Χωρίς να ανακοινώσει το παραμικρό για τα καυτά θέματα της Ηπείρου και μιλώντας με τις γνωστές Παπανδρεϊκές «κορώνες» ήρθε, είδε και… απήλθε χθες από την Άρτα ο Πρωθυπουργός! Σε μια επίσκεψη – αστραπή, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν διέθεσε καν λίγο χρόνο για να μπει στο κέντρο της πόλης και να συνομιλήσει με τους πολίτες, που μαστίζονται από τα μέτρα, που ο ίδιος, μαζί με την Τρόικα, έχει πάρει, φοβούμενος ίσως, ότι θα αποδοκιμαστεί. 
Αντιθέτως, θριαμβολογώντας εκ του… ασφαλούς, 6 χιλιόμετρα έξω από την Άρτα, μέσα στο ξενοδοχείο «Βυζαντινόν», αναφέρθηκε στον… άθλο του κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, χωρίς όμως να πει τι θα πράξει η Κυβέρνησή του για την πολύπαθη Ήπειρο. Μίλησε για… όλα και για τίποτα! Ουσιαστικά διεμήνυσε, ότι θα πρέπει όλοι να είμαστε και… ευχαριστημένοι που «έσωσε» την Ελλάδα, με ένα ακόμη μεγάλο δάνειο, που όλοι λένε, ότι θα οδηγήσει σε ακόμη σκληρότερα μέτρα.
Παρά ταύτα, ο Πρωθυπουργός, με ύφος που έδειχνε σαν να το πίστευε κιόλας… διακήρυξε ότι «ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι επιτέλους ανοικτός. Πετύχαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα έκτακτης δανειοδότησης και στήριξης στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία»…
Στη χθεσινή ολιγόωρη επίσκεψή τους στην Ήπειρο, ο Πρωθυπουργός έφερε μαζί του και μια… κουστωδία Υπουργών, για να φανεί, ότι δήθεν δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Ήπειρο(!),
εξετάζοντας μαζί με τους Υπουργούς του… όλα τα θέματα που απασχολούν την περιοχή. Δίπλα του λοιπόν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας, Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου και Υγείας Χρήστος Αηδόνης. Μαζί τους ήταν και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Οι Υπουργοί βλέποντας… μικρόφωνα και κάμερες, βρήκαν την ευκαιρία να μιλήσουν για θέματα αρμοδιότητάς τους, επιβεβαιώνοντας όμως στις δηλώσεις τους την στασιμότητα και την απραξία που υπάρχει στην Κυβέρνηση για τα μεγάλα έργα που αφορούν την Ήπειρο!
Ο Γιώργος Παπανδρέου έφθασε στην Άρτα λίγο μετά τις 11 το πρωί και μετείχε κλειστής σύσκεψης, μαζί με τοπικούς Φορείς, που τελείωσε λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα.
ΣΤΑ ΓΝΩΣΤΑ…
Για την Ήπειρο είπε, δυστυχώς λίγα λόγια και αρκέστηκε στα ήδη γνωστά. Σημείωσε, ότι υπάρχουν σε εξέλιξη ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα, όπως το «Πίνδος», που περιλαμβάνει έργα προϋπολογισμού 51,4 εκατομμυρίων ευρώ. Για τον Αμβρακικό είπε, ότι υλοποιείται το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ», το οποίο εγκρίθηκε ένα χρόνο πριν, με προϋπολογισμό 120 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, τα 80 εκατομμύρια ευρώ προβλέπεται να δοθούν από εθνικούς πόρους, χωρίς όμως να διευκρινίσει ο Πρωθυπουργός, αν υπάρχουν τα χρήματα στα Κρατικά ταμεία! Το μόνο χειροπιαστό που ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν η μεταβίβαση στο Δήμο, του «Ξενία» Άρτας. Αυτό όμως, ούτως ή άλλως προβλέπεται από την αξιοποίηση των ακινήτων (και των «Ξενία»), που παραχωρούνται σε κάθε ενδιαφερόμενο με μια απλή Υπουργική απόφαση.
ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΛΕΞΗ…
Δεν είπε κουβέντα, όμως, για μια σειρά άλλων πολύ κρίσιμων θεμάτων, όπως τι θα γίνει επιτέλους με την Ιόνια, τον Ε-65, το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, το Πανηπειρωτικό Κλειστό Γυμναστήριο, το λιμάνι Ηγουμενίτσας, τη γέφυρα Περιστερίου στην Εγνατία και βεβαίως για τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη». Το μόνο που είπε για την τελευταία ήταν, ότι μια από τις λύσεις είναι να περάσει στους κτηνοτρόφους. «Είναι όμως έτοιμοι οι κτηνοτρόφοι να την αγοράσουν; Να συνεργαστούν με άλλους συνεταιρισμούς; Θέλουν οι κτηνοτρόφοι συνεργασία με διεθνή πιο μεγάλα δίκτυα;» διερωτήθηκε, χωρίς να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς εννοεί! Ο καθένας όμως καταλαβαίνει σε ποιους οδηγείται η «Δωδώνη»…
Ο Πρωθυπουργός δεν μίλησε ούτε για την κατάργηση του ΚΕΥΓ Άρτας, την συρρίκνωση και την απαξίωση του ΤΕΙ Ηπείρου, την συνεχόμενη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, την παραγωγή που σαπίζει στα χωράφια και γενικά τον πρωτογενή τομέα που, αν και είναι πολύ σημαντικός για την Ήπειρο, έχει απαξιωθεί από την Κυβέρνηση. 
 Παράλληλα, η επέκταση του σχεδίου πόλης της Άρτας καρκινοβατεί, ενόψει μάλιστα και της διευθέτησης της κοίτης του Αράχθου, οι υποδομές στην Παιδεία κινδυνεύουν να… γκρεμιστούν, λόγω κατάργησης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, ενώ η κατασκευή του Μουσικού Σχολείου παραπέμπεται στο μέλλον!
Τα παραπάνω θέματα τέθηκαν και από τον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης στο Δήμο Άρτας κ. Γ. Παπαβασιλείου, στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Ο τέως Νομάρχης Άρτας κάλεσε τον Δήμαρχο Γ. Παπαλέξη να τα θέσει στον Πρωθυπουργό, ο οποίος όμως, όπως φάνηκε, δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου και επισκέφθηκε την Άρτα για το… θεαθήναι.
ΑΟΡΙΣΤΙΕΣ…
Βέβαια, στην ομιλία του, πριν τη σύσκεψη με τους τοπικούς Φορείς, ο Γιώργος Παπανδρέου θέλοντας να ρίξει… στάχτη στα μάτια των Ηπειρωτών, υπογράμμισε, ότι η Κυβέρνηση έχει πλήρη εικόνα για τα προβλήματα της Ηπείρου! «Το κακό είναι, ότι δεν κάνει τίποτε για να τα λύσει!» σημείωναν χθες προβληματισμένοι Ηπειρώτες.
«Ξέρω καλά, όμως, ότι ολόκληρη η Κυβέρνηση δουλεύει σκληρά, ώστε να δούμε, όσο πιο άμεσα γίνεται, κάποια από τα θέματα που σας απασχολούν, για τα οποία, βέβαια, οι θεσμικοί σας εκπρόσωποι, οι βουλευτές της περιοχής, μας ενημερώνουν ανελλιπώς, όπως και η Τοπική Αυτοδιοίκηση» τόνισε. Παράλληλα, μίλησε θεωρητικά για ένα ακόμη νέο μοντέλο ανάπτυξης (!), που προϋποθέτει συνεργασία Κεντρικής Διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ με έμφαση τόνισε, ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αλλάξει την Ελλάδα!
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ…
Ο Πρωθυπουργός διαπίστωσε, ότι και στην Άρτα, όπως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, υπάρχουν επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να τα «φέρουν βόλτα», ενώ υπάρχουν και άλλες που κλείνουν! Δεν είπε λέξη όμως, για το πώς θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνησή του το πρόβλημα αυτό, που κλονίζει την οικονομία και έχει «γονατίσει» την αγορά. Κατά την προσφιλή του τακτική σημείωσε, ότι όλοι πρέπει να παλέψουν για να «μπορέσουμε μαζί να δημιουργήσουμε αυτή τη νέα Ελλάδα που όλοι μας θέλουμε, να μπούμε σε μια βιώσιμη ανάπτυξη και σε ένα δρόμο προοπτικής»!
Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός δεν ξέφυγε από τις κοινοτυπίες και τις αοριστολογίες, προκαλώντας για μια ακόμη φορά πολύ αρνητική εντύπωση στους Ηπειρώτες.
ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ…
Το «παρών» στη χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού έδωσαν οι Ηπειρώτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κώστας Παπασιώζος, Παύλος Τσιρώνης, Δημήτρης Στασινός, Βαγγέλης Αργύρης, Μιχάλης Παντούλας, Θανάσης Οικονόμου και Χρήστος Κατσούρας. Την βασική εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ιωαννίνων Βαγγέλης Αργύρης τόνισε, ότι η αναπτυξιακή καθυστέρηση της Ηπείρου, μπορεί να αποδειχθεί εφαλτήριο για την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού μοντέλου!
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης υπογράμμισε, ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η Ιόνια Οδός και ο Ε65, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς στάθηκε στο θέμα της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», ζητώντας να μην αλλάξει το σημερινό καθεστώς και να μην πωληθεί, όπως σχεδιάζει η Αγροτική Τράπεζα.
Τέλος, σε χθεσινή ανακοίνωσή του (την υπογράφουν ο Πρόεδρος Σπύρος Μπαλαμπέκος και ο Γενικός Γραμματέας Βασίλης Μαγγιώρος), το Τμήμα Ηπείρου και Ιονίων Νήσων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με αφορμή την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Άρτα, διαμαρτύρεται γιατί δεν το κάλεσαν στην σύσκεψη, υπογραμμίζοντας ότι μοναδική επιδίωξή του στις δύσκολες αυτές στιγμές για την χώρα, είναι να σταθεί δίπλα στους παραγωγούς και στους κτηνοτρόφους.

Πηγή: Πρωινός Λόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου