Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Σταύρος Καλογιάννης: Στις καλένδες παραπέμπεται η κατασκευή του κλειστού Πανηπειρωτικού γυμναστηρίου


Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Σταύρος Καλογιάννης με θέμα την κατασκευή του Πανηπειρωτικού κλειστού γυμναστηρίου. Στην εισήγησή του ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρθηκε στο πλήρες τέλμα που επικρατεί γενικά στα δημόσια έργα της χώρας και ειδικότερα στα αθλητικά έργα που χρηματοδοτούνται από το Υπ. Πολιτισμού.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Το Πανηπειρωτικό κλειστό γυμναστήριο που είχε αναλάβει η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, βάσει προγραμματικής σύμβασης που είχε υπογράψει με τη Γ.Γ. Αθλητισμού, είχε προϋπολογισμό 8 εκ. ευρώ και ήταν ενταγμένο στο ΠΔΕ από το 2008.
Δημοπρατήθηκε το καλοκαίρι του 2009 και το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ Νομ/κής Αυτ/σης Ιωαννίνων και αναδόχου, με συμβατικό οικονομικό αντικείμενο 3,84 εκ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ.
Τον Φεβρουάριο του 2010 η ανάδοχος εταιρεία υπέβαλε τον 1ο λογαριασμό ύψους 380.000 €. Επειδή επί ένα χρόνο, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011, δεν είχε διαβιβαστεί στη Νομαρχία Ιωαννίνων η αντίστοιχη πίστωση από το Υπουργείο και επίκειτο διάλυση της εργολαβίας
από πλευράς του αναδόχου, απευθύνθηκα, με Ερώτησή μου, στο Υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας να ενημερωθώ επί του θέματος.
Με έκπληξη έλαβα την απάντηση ότι το Υπουργείο «είχε ξεκινήσει την καταγραφή όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας, τα οποία θα καταχωρούσε σε ηλεκτρονική βάση ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν». Μου ανέφερε δε ο κ. Υπουργός ότι ετοιμαζόταν η σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου Αθλητικού Σχεδιασμού το οποίο θα εκφέρει γνώμη για τον προγραμματισμό των απαιτούμενων νέων αθλητικών έργων σε πανελλαδικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταζόταν και η κατασκευή του Πανηπειρωτικού κλειστού γυμναστηρίου, δηλαδή σαν να επρόκειτο για νέο έργο!
Το Υπουργείο Πολιτισμού εμφανιζόταν επισήμως να αγνοεί ένα δικό του σημαντικό έργο, ενταγμένο στο ΠΔΕ και στη ΣΑΕ του Υπουργείου από το 2008, δημοπρατημένο και συμβασιοποιημένο από το 2009, του οποίου ο 1ος λογαριασμός λίμναζε για περισσότερο από ένα χρόνο σε κάποια συρτάρια.
Επειδή ο ανάδοχος έχει πλέον ζητήσει τη διάλυση της εργολαβίας, επανήλθα με νέα Ερώτηση μου και το τραγικό είναι ότι τρεις μήνες μετά, ο κ. Υπουργός μου απάντησε ακριβώς τα ίδια με την αρχική Ερώτηση! Ότι δηλαδή το Υπουργείο επανεξετάζει όλα τα έργα και ότι πρόκειται να συσταθεί αυτό το περίφημο Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού που θα επανεξετάσει όλα τα αθλητικά έργα, συνεπώς και το Πανηπειρωτικό κλειστό γυμναστήριο!
Τονίζω ότι στην ίδια κατάσταση, δηλαδή υπό διάλυση, βρίσκονται όλες οι προγραμματικές συμβάσεις του Υπ. Πολιτισμού στην Ήπειρο.
Μέμφεται μάλιστα στην απάντησή του ο κ. Υπουργός τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας χαρακτηριστικά «αλλάζουμε το πρόγραμμα της Ν.Δ. γιατί αυτό έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής»!
Φυσικά και δεν φταίει η Ν.Δ. επειδή δεν γνωρίζουν στο Υπουργείο Πολιτισμού τι τους γίνεται, ούτε χρειάζεται να συσταθεί κανένα νέο Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.
Εκείνο που χρειάζεται είναι σοβαρότητα, σχέδιο και προγραμματισμός. Είναι προφανές απ’ όσα ανέφερα ότι δυστυχώς όλα αυτά λείπουν από τη σημερινή Κυβέρνηση».
Ο παριστάμενος Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Νικητιάδης είπε ότι λυπάται γιατί δεν προχώρησε το έργο με τους ρυθμούς που θα ήθελε. Ενημέρωσε δε τον κ. Καλογιάννη ότι θα προσπαθήσει να σώσει το γυμναστήριο

Ολόκληρη η ομιλία του Σταύρου Καλογιάννη βρίσκεται αναρτημένη στο www.stavroskalogiannis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου