Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

ΝΔ: Γεφύρι της Άρτας το ΕΣΠΑ


"Αφού για 18 μήνες έκαναν το ΕΣΠΑ, γεφύρι της Άρτας, τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν οι αισιόδοξες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων Υπουργών. Πράγματι, χρειαζόμαστε την αισιοδοξία, μόνο που αυτή πρέπει να βασίζεται στην αλήθεια και να συνοδεύεται από συστηματική προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων. Η Νέα Δημοκρατία εύχεται, φυσικά, να πετύχει η προσπάθεια για την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς τώρα το έχουμε ανάγκη περισσότερο παρά ποτέ.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι:
-Η Ελλάδα, παρά τους κατά καιρούς πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, έχει κατρακυλήσει ως προς τις απορροφήσεις κονδυλίων στην 20ή θέση μεταξύ των 27 κρατών –μελών της ΕΕ.
-Οι μέχρι στιγμής κυβερνητικές υποσχέσεις για θεσμικές παρεμβάσεις με σκοπό την επιτάχυνση των προγραμμάτων (κορυφαίο παράδειγμα ο νόμος 3840/10) δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Γι’ αυτό, άλλωστε, θεωρήθηκε από τις Βρυξέλλες επιβεβλημένη η τεχνική συνδρομή με κοινοτικούς εμπειρογνώμονες. 
-Χρειάστηκαν στην κυβέρνηση 18 μήνες για να έρθει στα λόγια της Νέας Δημοκρατίας και να κάνει, λόγω της κρίσιμης συγκυρίας, διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για αύξηση του κοινοτικού ποσοστού συνδρομής και μείωση της εθνικής συμμετοχής στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
-Αυτό που αρχικά παρουσιάστηκε ως «νέο σχέδιο Μάρσαλ» αποδεικνύεται τελικά ότι είναι το ΕΣΠΑ με τις, εδώ και καιρό, αναγκαίες χρηματοδοτικές διευκολύνσεις, η δυνατότητα δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που υφίστατο ούτως ή άλλως και τα «ομόλογα έργων», τα οποία αφορούν όλες τις χώρες της ΕΕ.
Αυτή είναι η πραγματικότητα, χωρίς εξωραϊσμό και χωρίς καταστροφολογία.
Η κυβέρνηση, με βάση τα νέα δεδομένα, θα πρέπει να συγκεντρωθεί στη δουλειά της. Οι επικοινωνιακές ασκήσεις δεν θα την οδηγήσουν πουθενά, όπως δεν την οδήγησαν και μέχρι σήμερα. Από εδώ και πέρα, χρειάζεται συστηματική προσπάθεια με χρονοδιαγράμματα και στοχοδιαγράμματα. Για τις διαδικασίες, για τις συμβασιοποιήσεις έργων, για τις εκταμιεύσεις πόρων.  Η κυβέρνηση πρέπει να θέτει συγκεκριμένους στόχους, ανά έτος και ανά εξάμηνο. Να δεσμευτεί με αυτούς τους στόχους και να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της Δημόσιας Διοίκησης και της ΜΟΔ προς αυτή την κατεύθυνση", δήλωσε ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ., βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου