Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Διπλωματικό επεισόδιο

Την έντονη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν και επίσημα οι Κινέζοι αξιωματούχοι για την «ύποπτη» τακτική του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας να χειραγωγήσει την αγορά του καλαμποκιού.

Η μείωση των εκτιμήσεων για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις κατά 6 εκατ. στρέμματα στις αρχές Ιουνίου και η αύξησή τους ισόποσα μετά από μόλις 3 εβδομάδες, καθώς και η εμφάνιση αποθεμάτων πριν από μερικές εβδομάδες, εξόργισαν τους Κινέζους, οι οποίοι για πρώτη φορά μίλησαν ανοιχτά για τακτική των ΗΠΑ που βοηθάει την κερδοσκοπία. Μάλιστα οι Κινέζοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για προσβολή των διεθνών κανονισμών που αφορούν τη διαφάνεια στα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, επισημαίνοντας πως οι ίδιοι πολλές φορές κατά το παρελθόν έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, χωρίς όμως να έχουν κάνει κάτι ανάλογο με τις ΗΠΑ.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν αποδεκτές με ενθουσιασμό από τις αγορές, με αποτέλεσμα η τιμή του καλαμποκιού να κινηθεί εκ νέου ανοδικά, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος.
Μάλιστα η άνοδος αυτή υποστηρίχτηκε και από την πληροφορία πως η αμερικανική παραγωγή θα αντιμετωπίσει προβλήματα εξαιτίας της αυξημένης ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να σημειωθούν αυτή την εβδομάδα. Αρκετές καλλιέργειες στις ΗΠΑ βρίσκονται στο στάδιο της γονιμοποίησης κι έτσι εντείνονται οι ανησυχίες για προβλήματα στην επικονίαση εξαιτίας των μετεωρολογικών συνθηκών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου