Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Η παράνομη μετανάστευση εξελίσσεται σε ασύμμετρη απειλή


Η Νέα Δημοκρατία έχει επισημάνει, πολλές φορές ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης εξελίσσεται σε ασύμμετρη απειλή για την Ελλάδα. Μία απειλή απέναντι στην οποία η χώρα μας εμφανίζεται, δυστυχώς, με ευθύνη της Πολιτείας, ανοχύρωτη και αδύναμη να την αντιμετωπίσει.
Το θέμα δεν προσφέρεται για «εύκολη» αντιπολίτευση και μικροπολιτική εκμετάλλευση, αλλά δεν μπορεί και να μην επισημανθεί ότι οι «επιδόσεις» της κυβέρνησης είναι απογοητευτικές. Οι αιτίες είναι, δυστυχώς, πάμπολλες και σχεδόν καθημερινές. Από το «φιάσκο» της Νομικής –και στη συνέχεια της Υπατίας– μέχρι την κωλυσιεργία στο θέμα του φράχτη στον Έβρο και, φυσικά, τον απαράδεκτο μεταναστευτικό νόμο, που λειτουργεί περίπου ως «μαγνήτης» λαθρομεταναστών, η κυβέρνηση δείχνει αδύναμη να χαράξει και να εφαρμόσει μία αποτελεσματική πολιτική για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Τελευταίο παράδειγμα, η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Λαθρομεταναστών, η οποία ήρθε και πάλι στο φως με τον πλέον τραγικό τρόπο, όταν πριν από λίγες ημέρες συνοριακός φύλακας, ο οποίος υπηρετεί στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών, τραυματίστηκε σοβαρά κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Καθημερινά, και ειδικά τα ξημερώματα κάθε Σαββάτου, το λιγοστό προσωπικό που υπηρετεί στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών έχει να αντιμετωπίσει αψιμαχίες, συμπλοκές και συγκρούσεις μεταξύ εκατοντάδων αλλοδαπών, που συνωστίζονται προκειμένου να εισέλθουν στο κτίριο και να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα κατάθεσης αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου. Το προσωπικό της υπηρεσίας (αστυνομικοί ή συνοριακοί φύλακες) είναι υπερβολικά ολιγάριθμο για να ελέγξει την κατάσταση χωρίς κίνδυνο της ζωής τους. Και όλα αυτά στο κέντρο της Αθήνας! Γιατί αν δούμε τι συμβαίνει στα σύνορα, η κατάσταση είναι πραγματικά αποκαρδιωτική.
Οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης σκοπό έχουν –σύμφωνα με τον ιδρυτικό τους νόμο– την προάσπιση των συνόρων από τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές. Ωστόσο, η επέκταση των αρμοδιοτήτων τους έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργούν πλέον επικουρικά προς άλλες Αστυνομικές Υπηρεσίες, χάνοντας τον ουσιαστικό τους ρόλο και συντελώντας με αυτόν τον τρόπο στην αύξηση, τελικά, της λαθρομετανάστευσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτοί που υπάρχουν απασχολούνται σε άλλα καθήκοντα, με αποτέλεσμα οι Υπηρεσίες να υπολειτουργούν και το ποσοστό απομάκρυνσης του προσωπικού από αυτές να αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις και το 80%! Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αντιμετωπίζουν και σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα, λόγω απαρχαιωμένου εξοπλισμού, ακατάλληλων οχημάτων, ελλείψεων σε καύσιμα που περιορίζουν τις περιπολίες κ.λπ. Αρκεί να επισημάνουμε ότι ακόμα δεν υπάρχουν συστήματα σύγχρονης λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων και μέχρι σήμερα γίνεται χρήση μελανιού και κυλίνδρου!
Σε μία περίοδο αυξημένης κινητικότητας των κυκλωμάτων λαθραίας διακίνησης μεταναστών, που γίνεται μάλιστα με σύγχρονα μέσα και μεθόδους, η απάντηση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση είναι η απουσία ελέγχων και περιπολιών των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης στους οδικούς άξονες της χώρας, λόγω μεταφοράς προσωπικού συνοριακών φυλάκων σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες. Κάνει, δηλαδή, πιο εύκολη τη δουλειά των λαθροδιακινητών…
Έστω και τώρα, έστω και αργά, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να «ξυπνήσουν». Να ενδυναμώσουν τις υπηρεσίες με προσωπικό και με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική αποτροπή εισόδου στη χώρα των λαθρομεταναστών και δραστηριοποίησης των κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου