Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Δεν κάλεσαν το ΓΕΩΤΕΕ στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό στην Άρτα


Από τα ΜΜΕ πληροφορηθήκαμε ότι ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί την Ήπειρο και ειδικότερα την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας με τη συνοδεία των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, κ.α. Μάλιστα σε κλειστή σύσκεψη με εκπροσώπους τοπικών φορέων θα συζητήσει τα προβλήματα της περιοχής καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξής της.
Θεωρούμε καταρχήν θετικό το γεγονός ότι πολυμελής Κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλή τον ίδιο τον Πρωθυπουργό επισκέπτεται την Περιφέρειά μας. Η παρουσία του εδώ οπωσδήποτε δηλώνει τη βούληση για ουσιαστική ενασχόληση με τα προβλήματα αλλά και για αποφασιστική συνδρομή στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.
Εντούτοις, ως παράδοξο αντιλαμβανόμαστε το γεγονός ότι οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν θεώρησαν σκόπιμο να καλέσουν στη συζήτηση και το ΓΕΩΤΕΕ/Παράρτημα Ηπείρου και Νήσων και γι’ αυτό λυπούμαστε ειλικρινά. Το ΓΕΩΤΕΕ με την τεχνογνωσία και την εμπειρία του, θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στην χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής αναφορικά με τους τομείς που ασχολείται.
Ιδιαιτέρως σε μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, όπως αυτή της Άρτας, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κινητήρια δύναμη της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας και θεωρούμε ότι δεν μπορεί να νοηθεί ανάπτυξη της περιοχής η οποία να εξαιρεί τον τομέα αυτόν.
Τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι ελιές, η κτηνοτροφία, η αλιεία αλλά και τα τυροκομεία και οι μεταποιητικές μονάδες κρέατος είναι οι κύριες δραστηριότητες του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα της περιοχής.
Το ευαίσθητο οικοσύστημα του Αμβρακικού με τις έντονες πιέσεις που δέχεται από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης, αποφεύγοντας τις υπερβολές. Με γνώμονα αφενός την προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας μπορούμε να διασφαλίσουμε την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής μας.
Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά σήμερα ο τόπος μας, μοναδική διέξοδο από την κρίση είναι η στήριξη και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Επιδίωξή μας είναι να σταθούμε δίπλα στον παραγωγό και στον κτηνοτρόφο.
Το ΓΕΩΤΕΕ / Παράρτημα Ηπείρου ως ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας για τα παραπάνω θέματα έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στους αρμόδιους φορείς, που μπορούν να συμβάλλουν στη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή. Δυστυχώς όμως, σήμερα, η επιστημονική άποψη για τη λύση αυτών των προβλημάτων δεν μπορεί να παρουσιαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου