Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ανακοίνωση για την αποκατάσταση των ζημιών από κατολισθήσεις


Ο Υφυπουργός Υποδομών και Δικτύων κ. Ιωάννης Μαγκριώτης σε απάντηση που έδωσε σε ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης και Σταύρος Καλογιάννης για τις κατολισθήσεις στο Μέτσοβο,  υποστηρίζει ότι για την χρηματοδότηση της αντιμετώπισης των κατολισθητικών φαινομένων και της αποκατάστασης των ζημιών στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, πρέπει να μεριμνήσουν η Περιφέρεια και ο Δήμος,  ισχυριζόμενος  μάλιστα ότι το Υπουργείο δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα.
Η τοποθέτηση αυτή του κ. Υφυπουργού μας προκαλεί τουλάχιστον απορία, καθώς η αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, όπως κατ΄ επανάληψη έχει συμβεί στο παρελθόν, γίνεται μέσω των πιστώσεων που διαθέτει το Υπουργείο για  τις Φυσικές καταστροφές. Το νομικό πλαίσιο δεν έχει αλλάξει, ενώ, εκτός αυτού, η Αυτοδιοίκηση, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, είναι αντιμέτωπη με συνεχείς μειώσεις πόρων, που καθιστούν απαγορευτική την ανάληψη οικονομικών υποχρεώσεων που ανήκουν εξ ολοκλήρου στην Κεντρική Διοίκηση.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται περί λάθους, το οποίο  θα αποκαταστήσει  έμπρακτα
ο κ. Υφυπουργός με τη διάθεση των πιστώσεων  που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών, τόσο στη Δ. Κ. Μετσόβου, όσο και στις άλλες Τοπικές Κοινότητες που έχουν πληγεί από ανάλογα φαινόμενα. Οι πληγέντες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.  Δικαιολογημένα διαμαρτύρονται για την κωλυσιεργία που διαπιστώνεται από τις κεντρικές υπηρεσίες για την προώθηση των απαιτούμενων διαδικασιών, την ώρα μάλιστα που τους ζητείται και η καταβολή φόρου για ακίνητη περιουσία, που ουσιαστικά δεν διαθέτουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου