Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Ενίσχυση της ρευστότητας



Τα ζητήματα της ρευστότητας, των επενδύσεων και του παρεμπορίου συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ.Κωστής Χατζηδάκης με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός ανέφερε ότι για το πρόβλημα της ρευστότητας δεν μπορούν να γίνουν θαύματα, αλλά μπορούν να γίνουν ουσιαστικά βήματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
-Τις στοχευμένες παρεμβάσεις στον επενδυτικό νόμο, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι.
-Την απλοποίηση των διαδικασιών για το ΕΣΠΑ ώστε να γίνει πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις.
-Την ενεργοποίηση του ΕΤΕΑΝ ώστε τα κονδύλια να φθάσουν το ταχύτερο στους τελικούς αποδέκτες.
Η συζήτηση για τις επενδύσεις επικεντρώθηκε στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες για τις οποίες ο υπουργός τόνισε ότι είναι θέμα διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, η οποία δεν θα είναι εύκολη καθώς το ειδικό φορολογικό καθεστώς που θα ισχύει σε αυτές αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι με τις ΕΟΖ δεν ζητάμε χρήματα από τους εταίρους αλλά να μας δοθεί η δυνατότητα να προσελκύσουμε επενδύσεις, σεβόμενοι
το εργασιακό καθεστώς, αλλά με άλλα επιμέρους κίνητρα. «Πρέπει, σημείωσε, να βγούμε από το βαθύ τέλμα της ύφεσης»
Για το παρεμπόριο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης κ. Κ. Μίχαλος κατέθεσε πρόταση για σύσταση ειδικού σώματος δίωξης, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το ζήτημα των συναρμοδιοτήτων που υπάρχουν σήμερα. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η πρόταση θα εξετασθεί και πρόσθεσε ότι για το παρεμπόριο «Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, αλλά δεν υπάρχουν αντίστοιχα αποτελέσματα».
Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ επανέλαβε τις προτάσεις για ενίσχυση της ρευστότητας με προγράμματα παροχής κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αξιοποιώντας Κοινοτικά κονδύλια και δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Και για τις ΕΟΖ ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε σωστή κατεύθυνση και ότι η ίδρυσή τους θα αποτελούσε λύση για τον περιορισμό της ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου