Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012

«Προτεραιότητα σε δουλειά, ανάπτυξη»


Την ίδια ώρα που οι πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις σε κυριακάτικες εφημερίδες δείχνουν ότι η Ν. Δ. διατηρεί την υπεροχή, οι πολίτες εκφράζουν τις αγωνίες και τους φόβους τους για την πορεία της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, ενώ ταυτόχρονα τάσσονται σε μεγάλα ποσοστά υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Ένα μόλις μήνα μετά τις εθνικές εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης, σε έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», το πολιτικό σύστημα επέστρεψε στην κατάσταση που βρισκόταν προ των εκλογών! Οι πολίτες δηλώνουν απογοητευμένοι από΄ τα κόμματα , αδιάφοροι για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και φοβισμένοι με το ενδεχόμενο να επιστρέψει η Ελλάδα στο «ντελίριο» που την κατέλαβε πριν από μερικούς μήνες. Ένας στους τέσσερις Έλληνες, σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research , δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα. Οι Έλληνες για πρώτη φορά εξοβελίζουν στην Τρίτη θέση των προβλημάτων που τους απασχολούν το Μνημόνιο, προτάσσοντας ως πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη και αναθέρμανση της αγοράς και ως δεύτερη τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση φαίνεται να έχει με το μέρος της την κοινωνία, ειδικά στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο έχει γίνει πολύς θόρυβος , ενώ οι συνδικαλιστές φαίνεται να μην έχουν καθόλου καλή εικόνα μεταξύ των πολιτών. Το 62,7% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και μόνο το 29,4% ότι είναι κατά. Μάλιστα , το 62,7% κατακρίνει τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών πάνω στο επίμαχο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και μόνο το 30,9% αξιολογεί θετικά τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών. 
Στην πρόθεση ψήφου η Ν. Δ. συγκεντρώνει 23,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,7%, το ΠΑΣΟΚ 11,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,4%, η Χρυσή Αυγή 7,4%, η Δημοκρατική Αριστερά 5, 7% και το ΚΚΕ 4,8 %. Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα, ενώ σε ποσοστό 55,2% θεωρούν θετική εξέλιξη την κυβερνητική συνεργασία Ν. Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ. ΑΡ. 
Σε άλλη δημοσκόπηση της MRB για τη «Real News” η Ν . Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 23,5% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερος με ποσοστό 21, 7%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 10,1%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,3%, Χρυσή Αυγή 6,1%, Δημοκρατική Αριστερά 5,1%, ενώ το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 4,1%. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου είναι 18,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου