Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

«Μάχη για να σωθούν τα ειδικά μισθολόγια»

Οι βάσεις για ενιαία γραμμή επαναδιαπραγμάτευσης που θα βάζει φρένο στην ύφεση και θα δημιουργεί συνθήκες επιστροφής της οικονομίας στην τροχιά της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, μπήκαν χθες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των πολιτικών αρχηγών Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να γίνει άμεσα μια λογιστική απεικόνιση του προγράμματος που θα αποτυπώνει την πραγματική οικονομική κατάσταση και τις αποκλίσεις στους στόχους. Επίσης επαναβεβαιώθηκε η κοινή βούληση να δοθεί μάχη για να μη θιγούν τα ειδικά μισθολόγια αλλά και να συζητηθούν ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην πληγούν άλλο τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών από την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης είτε με μείωση συνολικά του φόρου είτε με επιδότηση των ασθενέστερων. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί διυπουργική συνάντηση υπό τον Γιάννη Στουρνάρα με ατζέντα την εξοικονόμηση πόρων. Η σύσκεψη διήρκεσε μιάμιση ώρα και εξελίχθηκε μέσα σε πολύ καλό κλίμα- για «ενότητα» έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές- στον απόηχο των «αντιρρήσεων» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που είχαν διαρρεύσει από την Ιπποκράτους και αφορούσαν τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα στο Γιούρογκρουπ. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών – οι οποίες θα είναι και τακτικότερες- ενώ υπήρξε συμφωνία στη δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης. «Η ενημέρωση του πρωθυπουργού και των δύο πολιτικών αρχηγών από τον υπουργό Οικονομικών για τα αποτελέσματα του Eurogroup, επικεντρώθηκε στις βασικές πρωτοβουλίες και προϋποθέσεις , που πρέπει να υπάρξουν για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αμέσως μετά τη συνάντηση. Όπως είπε ο Σίμος Κεδίκογλου, στη σύσκεψη προγραμματίστηκε η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει με αποφασιστικότητα πάνω στους άξονες της προγραμματικής σύγκλισης και οι πρωτοβουλίες αυτές θα συζητηθούν αναλυτικά την ερχόμενη εβδομάδα. Όσον αφορά το χρόνο που θα τεθεί επισήμως το αίτημα της επιμήκυνσης από την ελληνική πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Είναι σαφές το πλαίσιο. Ο κοινός μας στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης θα επιτευχθεί».. 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι η «αφετηρία» για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων του Μνημονίου είναι η παράταση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου