Η ώρα του μεγάλου ξεκαθαρίσματος φαίνεται ότι έφτασε στο ΠΑΣΟΚ, πολύ νωρίτερα από ότι όλοι υπολόγιζαν. Κι όπως δείχνουν τα πράγματα στο συνέδριο του Νοεμβρίου κάποια από τα στελέχη του Κινήματος δεν θα είναι εκεί.
Το εάν θα έχουν φτιάξει άλλο κομματικό σχηματισμό, ουδείς το γνωρίζει. Όμως όπως δείχνουν τα πράγματα η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ έχει φτάσει στα άκρα, καθώς η παρέα των Λοβέρδου-Διαμαντοπούλου-Ραγκούση με αφορμή τιςαλλαγές στο νόμο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ τραβούν το σχοινί, ενώ και ο Βενιζέλος δείχνει αυτή τη φορά αποφασισμένος να οδηγήσει τα πράγματα σε ρήξη. Πυκνώνουν τα σύννεφα στις σχέσεις Βενιζέλου-Λοβέρδου μετά την πρωτοβουλία του τελευταίου να αποστείλει ομιλία του χωρίς να παραστεί στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε να επιτρέψει τη διανομή της ομιλίας ενώ το κλίμα επιδεινώνει η εκτίμηση του κ. Λοβέρδου ότι «παίζεται παιχνίδι διαγραφής» του.
Ο Λοβέρδος
Η απουσία του Λοβέρδου από τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με την επιστολή που απέστειλε και την οποία ο Βενιζέλος απαγόρευσε να διαβαστεί, πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ της Διαμαντοπούλου, ενώ ισχυρίζεται, ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση αλλά ένα τριμελές διευθυντήριο. Αυτή η επιστολή και η γεμάτη νόημα απουσία από την Κ.Ο. αποδεικνύει ότι οι δρόμοι των δύο φίλων έχουν χωρίσει μάλλον οριστικά.
Μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Ανδρέας Λοβέρδος τονίζει: «Μετά από δύο μήνες προεκλογικής περιόδου και δύο εκλογικές διαδικασίες, η τρικομματική κυβέρνηση που σχηματίστηκε, για να δώσει μία από τις πιο κρίσιμες μάχες της Ελλάδας και των πολιτών της, δίνει σήμερα ένα απολύτως λανθασμένο πρώτο δείγμα γραφής.
Αντί να φέρει στη Βουλή των Ελλήνων κάποιο σημαντικό σχέδιο νόμου που να υπηρετεί τη μάχη εναντίον της ύφεσης ή να προωθεί κάποια από τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, εισάγει για ψήφιση μία αντί-μεταρρύθμιση: την αλλαγή βασικών διατάξεων του νόμου πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση 4009/2011,με σκοπό την προσαρμογή της ελληνικής πολιτείας στις απαιτήσεις του πανεπιστημιακού κατεστημένου.
Θεωρώ ως απολύτως αυτονόητη την καταληκτική παρατήρηση, πως για να αλλάξεις έναν νόμο, ειδικά το νόμο 4009/2011 που, όπως είδαμε, ψηφίστηκε κατά συνολικώς παραδειγματικό τρόπο, πρέπει να συγκεντρώσεις την εμπειρία της εφαρμογής του. π.χ., με έχει προβληματίσει η κριτική ορισμένων συναδέλφων μου στο πανεπιστήμιο, περί κατάργησης των τμημάτων από τον 4009/2011.Κι αυτό γιατί από τις ρυθμίσεις του νόμου τέτοια κατάργηση δεν προκύπτει.
Σε τέτοιου είδους διαφωνίες, η εφαρμογή του νόμου παρέχει τις αδιάψευστε ς αποδείξεις για την αλήθεια των λόγων και των επιχειρημάτων. Εδώ, όμως, την εφαρμογή προσπαθεί να προλάβει ο συντεχνιασμός και τα κατεστημένα. Άρα, έχουμε ακόμη μια μάχη να δώσουμε στη Βουλή των Ελλήνων, αν το σχέδιο-νόμου δεν αποσυρθεί».
Ο Ραγκούσης
Για οπισθοδρόμηση της χώρας, με αφορμή την αλλαγή του νόμου για τα ΑΕΙ κάνει λόγο ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος φαίνεται να συντάσσεται με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε στη «σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης» και σε «ολιγαρχίες που δρουν σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού».
Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός έγραψε: «Η αλλαγή του νόμου για τα ΑΕΙ, πριν αυτός καν εφαρμοστεί, συνιστά οπισθοδρόμηση της χώρας στη σκοτεινή πλευράς της μεταπολίτευσης. Οπισθοδρόμηση στην αντίληψη που θέλει να κυριαρχούν μικρές ολιγαρχίες σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού, αντίληψη που χρεοκόπησε την Ελλάδα»
Απάντηση στην Διαμαντοπούλου
Απάντηση στην Άννα Διαμαντοπούλου η οποία σε ανακοίνωση της είχε χαρακτηρίσει ύβρη προς τη Δημοκρατία την αλλαγή του νόμου για τα Πανεπιστήμια που είχε προωθήσει η ίδια ως υπουργός Παιδείας και είχε ψηφιστεί από τα 4/5 της Βουλής έδωσε ο Βενιζέλος μιλώντας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στον νόμο για τα Πανεπιστήμια, ο κ. Βενιζέλος αποτυπώνοντας για πρώτη φορά την επίσημη άποψη του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι θεωρεί τον νόμο Διαμαντοπούλου μια σημαντική θεσμική κατάκτηση για την αναβάθμιση των ΑΕΙ επειδή αποβάλλει τον κομματισμό από τα πανεπιστήμια και εκσυγχρονίζει τη λειτουργία τους.
«Ως καθηγητής από νεαρή ηλικία, απεχθάνομαι κάθε μορφής φοιτητοπατερισμό», τόνισε. Είπε επίσης ότι τον ξένισε η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει το πρώτο νομοσχέδιο στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να συζητηθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις στην Ολομέλεια ώστε να έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν όλοι οι βουλευτές και υπάρξει μια άνεση χρόνου για την επεξεργασία του κειμένου.
Ο Χρυσοχοΐδης
Και μπορεί οι Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου και Ραγκούσης να βρήκαν ως αφορμή τις αλλαγές στο νόμο για την Παιδεία, όμως και ο Χρυσοχοΐδης πήρε αποστάσεις από την τακτική Βενιζέλου. Ο εκ των Κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος παίρνοντας τον λόγο κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ είπε στον κ. Βενιζέλο: «Παίζεις επικοινωνιακά παιχνίδια με τα μέτρα!»
Τότε ο κ. Βενιζέλος του απάντησε: «Η τρόικα ζητεί μέτρα 6 δις εκ των οποίων το 1,2 δις από μισθούς και 2,9 δις από συντάξεις. Με τα προηγούμενα προγράμματα είχαμε περικοπές 1,6 δις σε μισθούς και 3,5 δις στις συντάξεις. Θέλεις να τα ψηφίσουμε αυτά;» Η ένταση μεγάλωσε και με τις τοποθετήσεις άλλων βουλευτών στην ίδια συνεδρίαση.
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είπε ότι «Ο Στουρνάρας δεν μπορεί να το παίζει τροχονόμος. Ο λαός δεν έχει πλέον τις ίδιες αντοχές».
Ο Χρήστος Αηδόνης (που έχει καταγραφεί ότι ανήκει στην ομάδα Λοβέρδου) είπε ότι είναι λάθος να καλλιεργούμε την ψευδαίσθηση περί αναίμακτων μέτρων. «Αν καταρριφθεί αυτή η ψευδαίσθηση, ο λαός θα πιστέψει ότι τον έχουμε εξαπατήσει» είπε.
Ο Ιωάννης Δριβελέγκας, είπε ότι μας εξέπληξε όλους ότι το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές στο νόμο Διαμαντοπούλου.
Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να τεθεί η πρότασή του σε ψηφοφορία αφού ελέγχει -προς το παρόν- την πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. «Η Κ.Ο. θα αποφασίσει δημοκρατικά», είπε ο πρόεδρος του κόμματος και η εισήγησή του ψηφίστηκε ομόφωνα.
Πάντως όπως λένε οι γνωρίζοντες ο Αύγουστος κάθε άλλο παρά θα είναι ήρεμος για το ΠΑΣΟΚ, όπως πίστευαν πολλοί στην Ιπποκράτους. Μάλιστα οι συνεργάτες του Βενιζέλου ήλπιζαν, ότι θα γινόταν σημαντική δουλειά με την ανασύσταση του κομματικού μηχανισμού. Τώρα όλα δείχνουν πως θα υπάρξουν αποχωρήσεις, ή ακόμη και διαγραφές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου