Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Επιστολή Λευτέρη Καλογιάννη στον Πάγκαλο


«Για το πότε αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία, η Συνταγματική τάξη, η γαλήνη, η ηρεμία, η σταθερότητα και η προκοπή του τόπου στην Ελλάδα»
 Συνάδελφε Αμπελουργέ,
Υγιαίνετε
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Η χώρα μας έχει ζωή ανεξαρτήτου Κράτους από το 1821 μέχρι σήμερα, 190 περίπου χρόνια. Από αυτά μόνο επτά χρόνια ήταν περίοδοι δημοκρατικής ομαλότητας και χαρακτηρίστηκαν ως μεγάλοι Πολιτικοί, Ιστορικοί Σταθμοί του τόπου.
Ήταν η πρώτη τριετία του Χ. Τρικούπη, με  την καθιέρωση των δικαιωμάτων της δεδηλωμένης πλειοψηφίας στη Βουλή και η πρώτη τετραετία του Ελ. Βενιζέλου με την αναγέννηση της Ελλάδας.
Πλην των φωτεινών αυτών διαλειμμάτων ομαλού Δημοκρατικού πολιτεύματος και με λίγες άλλες ανα­λαμπές, όπως η εποχή του Καποδίστρια, η χώρα μας αλληλοσπαρασσόταν από κάθε μορφής πραξικοπήματα, επαναστάσεις και εμφύλιους πολέμους.
Στη χώρα μας δυστυχώς δεν ρίζωνε η Δημοκρατία. Υπήρχε χρόνιο πολιτικό πρόβλημα για το οποίο την ευθύνη φέρει κυρίως ο πολιτικός κόσμος της χώρας, η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, χωρίς βεβαίως να είναι άμοιρος ευθυνών και ο 'Ελληνικός Λαός, ο οποίος και σ' εκείνους ακόμη που πρόσφεραν τα μέγιστα στον τόπο αυτό και ανάλωσαν το βίο τους για τα ιδανικά της πατρίδας, τους επεφύλαξε οδυνηρό τέλος.
Ό πολιτικός κόσμος αποδιοργάνωνε πολλές φορές τους δημοκρατικούς θεσμούς, γιατί έτσι επέβαλε το πολιτικό του συμφέρον.
Άλλοτε εκτρεπόταν από την αρχική του αποστολή, είτε γιατί προέτασσε το δικό του συμφέρον από το γενικό, είτε γιατί προκαλούσε πάθη, μίση και φθόνους και δίχαζε το Έθνος, είτε τέλος γιατί υπεράνω της ιδέας του Έθνους, έθετε το κομματικό του συμφέρον.

Επακόλουθα της παρακμής αυτής υπήρξαν οι αλληλοσπαραγμοί, με τεράστιες συνέπειες, όχι μόνο σε βάρος της εξελίξεως και προόδου του τόπου μας, αλλά πολλές φορές ετέθη σε σκληρή δοκιμασία ή Εθνική μας ακεραιότητα, η Εθνική μας ανεξαρτησία, η Εθνική μας υπόσταση, ως Ελληνικού Κράτους.
Παράδειγμα ζωντανό τα γεγονότα του 1974 που θα ήταν ικανά και μόνον αυτά να οδηγήσουν στην καταστροφή του τόπου μας.
Φθάσαμε στο χείλος του κρημνού και ευτυχώς έστω και αργά συνειδητοποιήσαμε όλοι οι Έλληνες, μικροί και μεγάλοι, κρατούντες και μη κρατούντες, τους κινδύνους. Εγκαταλείψαμε εγωισμούς, παραμερίσαμε πάθη, φθόνους και μίση του παρελθόντος, τα οποία πλήρωσε ακριβά ο Ελληνικός Λαός, και δώσαμε στον τόπο μία ισχυρή Κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Εθνάρχη Κων/νου Καραμανλή, για να σταματήσει ο κατήφορος προς τον όλεθρο.
Πρυτάνευσε τότε το Εθνικό συμφέρον και δικαιώθηκε απόλυτα ο Ελληνικός λαός.
Πιστεύω ακράδαντα ότι στα φωτεινά διαλείμματα των δημοκρατικών διακυβερνήσεων, των επτά χρόνων του Τρικούπη και Βενιζέλου, μπορούν άνετα αλλά και δικαιωματικά να προστεθούν και τα επτά χρόνια της Κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας, υπό την πεφωτισμένη ηγεσία, του γενναίου και χαλκέντερου Κων/νου Καραμανλή και των άξιων συνεργατών του.
Πιστεύω ότι το Κόμμα μας, η «Νέα Δημοκρατία», θα καταλάβει επίζηλη θέση, στην Ιστορία του Έθνους, γιατί σπάνια η Ελ­λάδα κυβερνήθηκε τόσο Δημοκρατικά, αλλά και τόσο παραγωγικά, όσο τα επτά αυτά χρόνια, αλλά και ουδέποτε Ελληνική Κυβέρνηση, βρέθηκε αντιμέτωπη με τόσα μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα, αλλά και πολλές αντιξοότητες συσσωρευμένες μάλιστα από ένα οδυνηρό παρελθόν μιας 15ετίας ολό­κληρης και να ανταποκριθεί πλήρως προς τις υποχρεώ­σεις και τις ευθύνες τις οποίες ανελάμβανε.
ΤΙ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ
Η Νέα Δημοκρατία κλήθηκε πρώτα - πρώτα να αποτρέψει τον εμφύλιο σπαραγμό, αλλά και να αποκαταστήσει ανώδυνα και προοδευτικά τη Δημοκρατία, πού τόσο πολύ είχε δοκιμαστεί.
Κλήθηκε να ανασυντάξει τις ένοπλες δυνάμεις και να τις καταστήσει ασπίδα του Έθνους, σε στιγμές μάλιστα κρίσιμες γι' αυτό, για να εξασφαλίσει την ακε­ραιότητα, την Ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας που να λησμό­νησε, σε τόσο  σύντομο χρονικό διάστημα, ποια υπήρξε η κατάσταση την εποχή εκείνη.
Ένας στρατός διχασμένος, ένας στρατός διαλυμένος και σε αποσύνθεση, χωρίς συνοχή, χωρίς πειθαρχία. Το δε φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων κλονισμένο.
Κλήθηκε, για να θέσει υπό έλεγχο την οικονομία της χώρας και να δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης του Ελληνικού λαού προς το Κράτος.
Κλήθηκε να αναχαιτίσει, να δαμάσει έναν αλματώδη και καλπάζοντα πληθωρισμό, από τον οποίο οι οικονομίες του κοσμάκη, δεκαετιών ολόκληρων, εξανεμίζονταν.
Κλήθηκε το κόμμα μας, η Νέα Δημοκρατία, να θεμελιώσει, σε στέρεες και σύγχρονες Δημοκρατικές αρχές, τη δομή του κράτους, αλλά και να διασπάσει τον απομονωτισμό, στον οποίον είχε περιέλθει η χώρα μας, και να ανοίξει καινούργιους δρόμους, με ευρύτερους ορίζοντες, προς υψηλότερα ιδανικά και να επιβάλει την παρουσία μας στο Διεθνή χώρο, πού τόσο μεγάλη ανάγκη την είχαμε.
Κλήθηκε, τέλος, το παντοδύναμο αυτό κόμμα, εξοπλισμένο με την εμπιστοσύνη, της μεγάλης και συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, να καλύψει ένα τεράστιο, αλλά και επικίνδυνο κενό στην Εθνική μας ζωή, πού δημιουργήθηκε από την αποσύνθεση των πολιτικών δυνάμεων του παρελθόντος.
Κλήθηκε να δημιουργήσει μία πολιτική δύναμη, απαλλαγμένη από προκαταλήψεις του παρελθόντος, ικανή να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα προβλήματα του τόπου, αλλά και να καταστεί παράδειγμα για μίμηση των άλλων πολιτικών δυνάμεων της χώρας, οι οποίες φαίνεται μέχρι στιγμής ότι τίποτε δεν διδάχτηκαν, γιατί η ύπαρξη πολυάριθμων κομμάτων, ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων με αυτοσχεδιασμούς και πρόχειρα προγράμματα, αλλά και στηριζόμενα κυρίως στις φιλοδοξίες, στις ματαιοδοξίες ή και στην υπερβολική φιλοπρωτία των ηγητόρων των, όχι μόνον δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του λαού, αλλά προκαλούν σύγχυση, προκαλούν πολιτική αστάθεια και δημιουργούν συνήθως κινδύνους, ακόμη και εθνικές συμφορές.
ΤΙ ΕΠΙΤΥΧΑΜΕ
Εμπεδώθηκε στη χώρα μας η Δημοκρατία, η ευνομία και η Συνταγματική τάξη, η γαλήνη, η ηρεμία, η σταθερότητα και η προκοπή του τόπου.
Αποκαταστήθηκαν τα πολυτιμότερα αγαθά του άνθρωπου, τα οποία ουδέποτε γνώρισε ή Ελλάδα και τα οποία αποτελούν παράδειγμα για μίμηση πολλών λαών, είτε της Ανατολής είτε και της Δύσεως ακόμη.
Αναδιοργανώθηκε ο στρατός μας σε σύντομο χρονικό διάστημα, με ακατάβλητη θέληση και χαλύβδινη πειθαρχία, με άρτια και άριστη εκπαίδευση στά σύγχρονα όπλα, πού τόσο αφειδώς του προμήθευσε ό Ελληνικός λαός από το υστέρημα του.
Θωρακίσαμε τη χώρα μας, ώστε ν' αποτελεί το δέος των γειτόνων μας Τούρκων. Δημιουργήσαμε μια Ελλάδα Ισχυρή, μια Ελλάδα Ελεύθερη.
Πέραν από την αποκατάσταση του Στρατού:
Σταθεροποιήθηκε ή οικονομία της χώρας και κατορθώσαμε να επιτύχουμε αξιόλογη πρόοδο στον οικονομικό τομέα.
Ασκήθηκε μία ευρύτατη κοινωνική πολιτική και μετακινήθηκαν για πρώτη φορά στην Ιστορία του Έθνους εκατοντάδες δισεκατομμυρίων δραχμών, με έκτακτες και ειδικές εισφορές, από τις πλουσιότερες και ευπορότερες τάξεις, στις φτωχότερες και οικονομικά ασθενέστερες.
Εφάρμοσε ό Κων/νος Καραμανλής μια πρότυπη κοινωνική πολιτική, προσαρμοσμένη στα Ελληνικά δεδομένα.
Επιδιώχθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας και επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό ή βελτίωση της ποιότητας της ζωής του Έλληνα, και ή συμμετοχή του όλο και περισσότερο στα αγαθά του πολιτισμού.
Άρχισε προοδευτικά η σμίκρυνση της αποστάσεως των εισοδηματικών ανισοτήτων, για να μη ειπώ, ότι σε πολλές περιπτώσεις πολλές τάξεις ανέτρεψαν τα μέχρι τότε κρατούντα ώστε ν’ απολαμβάνουν όλο και περισσότερα.
Με το θεσμό που καθιερώσαμε της τριμερούς συνεργασίας Κράτους, Εργοδοτών και εργαζομένων, επιτεύχθηκε όχι μόνον μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων στην  παραγωγή, στον κόπο και το μόχθο τους, αλλά κυρίως επιτεύχθηκε ή σύσφιγξη της κοινωνικής συνοχής και η διατήρηση της κοινωνική γαλήνης, στην οποία αποδίδαμε και μεγαλύτερη αξία και σημασία. Γαλήνη και ηρεμία επικρατούσε απ' άκρον εις άκρον της Ελλάδος.
Με τον τρόπο αυτό, με το θεσμό αυτό, εμπεδώθηκε η συνεργασία και η αγάπη, μεταξύ εργαζομένου και εργοδότου, δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις στις οποίες στηρίζεται η οικονομική πρόοδος, στηρίζεται η κοινωνική δικαιοσύνη, στηρίζεται η προκοπή ενός λαού, του κάθε λαού.
Σ' όλους τους τομείς της Δημόσιας ζωής δώσαμε το παρόν και είμαστε υπερήφανοι για το έργο που επιτελέσαμε. Μπορεί να μην ήταν το τέλειο, γιατί δεν είμαστε και εμείς τέλειοι, μπορεί να μην ήταν το άριστο, μπορεί να μην ήταν το επιθυμητό, για μερικούς Έλληνες, ήταν όμως το δυνατό, ήταν το εφικτό, με τις τότε συνθήκες για το Έθνος, γιατί η Πολιτική, όπως γνωρίζετε, είναι η τέχνη του εφικτού, είναι η τέχνη του δυνατού και όχι του επιθυμητού.
Μπορεί σ' ορισμένους τομείς να επιτυγχάναμε προσω­ρινά περισσότερα, θυσιάζοντας τα πάγια και μόνιμα συμφέ­ροντα της χώρας. Προτιμήσαμε όμως τον ανηφορικό δρόμο, που οδηγεί προς την πρόοδο, τη γαλήνη, τη δικαιοσύνη, παρά τον κατηφορικό δρόμο, τον εύκολο και άνετο, όπως ακολουθήσατε Εσείς, που θα οδηγούσε στην οικονομική, ίσως καταστροφή.
 ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΑ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ
Αν είμαστε όμως υπερήφανοι για ό,τι δημιουργήσαμε, είμαστε άλλο τόσο και πιο υπερήφανοι για την ιδέα πού πιστεύουμε, για την Εθνική και Προοδευτική ιδεο­λογία που υπηρετούμε, γιατί:
Προοδευτικοί και πρωτοπόροι, δεν είναι όσοι ακολου­θούν πολιτικοκοινωνικά συστήματα ιστορικά ξεπερασμένα ή κενές συνθηματολογίες και εξτρεμιστικές θεωρίες. Προ­οδευτικοί και πρωτοπόροι είναι εκείνοι πού στηρίζονται σε ρεαλιστικές ιστορικές εκτιμήσεις και δεδομένα. Προ­οδευτικοί και πρωτοπόροι είναι εκείνοι πού οραματίζονται ένα καλλίτερο και ευτυχέστερο μέλλον της χώρας, αλλά και όσοι είναι διατεθειμένοι, όπως είμαστε εμείς, να μη θυσιάζουν, όπως δεν θυσιάζουμε, τα πάγια συμφέροντα της χώρας στα πρόσκαιρα και εφήμερα κομ­ματικά μας συμφέροντα.
 Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια κ. Αντιπρόεδρε.
Έναντι αυτών των επιτευγμάτων Σεις, κ. Αντιπρόεδρε εμπεδώσατε μία Δημοκρατία μπολιασμένη με τη σήψη, τη διαφθορά, την ηθική και κοινωνική κατάπτωση και συσσωρεύσατε ερείπια στην Πατρίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου