Στην εκδήλωση που οργάνωσαν στο Πέραμα το περασμένο Σάββατο, (25/06), η Δημοτική Ενότητα Περάματος και Φορείς του Περάματος, με θέμα τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη οριοθέτησης της Παμβώτιδας και την έλλειψη δεύτερου κόμβου στην Εγνατία οδό, παραβρέθηκε ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος στην τοποθετησή του ανέφερε:
«Ο οικισμός του Περάματος και γενικότερα ο πρώην Δήμος Περάματος αντιμετωπίζει σοβαρά πολεοδομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως:
-Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Περάματος,
-Η πολεοδόμηση και η επέκταση των οικισμών Περάματος και Ασφάκας,
-Ο καθορισμός των ορίων του παραδοσιακού τμήματος Περάματος,
-Η οριοθέτηση και αναβάθμιση της παραλίμνιας περιοχής.
Όλα αυτά τα θέματα τα είχαμε επεξεργαστεί σε βάθος στο ΥΠΕΧΩΔΕ σε συνεργασία με την τότε Δημοτική Αρχή Περάματος και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων.
Οι λύσεις που δίνονταν, περιέχονται όλες στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, περιλαμβανομένης της αναγκαίας τροποποίησης της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) του λεκανοπεδίου, όπως άλλωστε και το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έχει γνωμοδοτήσει.
Ειδικότερα το ΣτΕ, με σχετική γνωμοδότησή του το 2010, έκρινε ότι ορθώς είχε κινηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ η διαδικασία έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης επέκτασης του Περάματος χωρίς να έχει προηγηθεί η εκπόνηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΓΠΣ). Ωστόσο το ΣτΕ επισήμανε ότι απαιτείται πρώτα η τροποποίηση των ορίων της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
Η προχθεσινή συζήτηση στο Πέραμα επαναφέρει, για πολλοστή φορά, αυτό που επισημαίνω επί δύο σχεδόν χρόνια:
Ότι χωρίς τη θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων καμία απολύτως πολεοδομική ή περιβαλλοντική ρύθμιση δεν μπορεί να υλοποιηθεί στους Δήμους του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Αυτό συμβαίνει διότι χωρίς τροποποίηση της υφιστάμενης ΖΟΕ δεν μπορεί να εγκριθεί κανένα Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και κατά συνέπεια δεν μπορούν να εγκριθούν οι πολεοδομικές μελέτες που προβλέπονται από αυτά, αρκετές εκ των οποίων εκκρεμούν επί μακρόν. Η τροποποίηση της ΖΟΕ μπορεί να γίνει μόνο με το Προεδρικό Διάταγμα του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, το οποίο είχαμε ολοκληρώσει τον Ιούλιο του 2009 αλλά η σημερινή ανίκανη Κυβέρνηση το παρέπεμψε αναιτιολόγητα στις καλένδες. Η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» όξυνε ακόμα περισσότερο τα προβλήματα αυτά, όπως είχαμε προβλέψει. Πρότασή μου είναι να απαιτήσει επιτέλους ο Δήμος Ιωαννιτών και οι άλλοι τοπικοί Φορείς που παρακολουθούν απαθείς το μείζον αυτό θέμα –ως να μην τους αφορά– την άμεση θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού και του Προεδρικού Διατάγματος για την Παμβώτιδα, του οποίου επίσης η τύχη αγνοείται!».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου