Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

«Ας σπάσουμε τη γυάλινη οροφή!»


Περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης στις επιχειρήσεις, περισσότερη δικαιοσύνη στην κοινωνία, καλύτερη απόδοση στις επιχειρήσεις.
Αυτό είναι το  κεντρικό θέμα της συζήτησης που διοργανώνει σήμερα Δευτέρα 27 Ιουνίου στις 11.00 π.μ. στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα, Εισηγήτρια της Έκθεσης σχετικά με τις γυναίκες και τη διοίκηση των επιχειρήσεων. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την οργάνωση Arborus για την επαγγελματική ισότητα στην Ευρώπη και τη συμμετοχή της Ιδρύτριας Προέδρου κας. Cristina Lunghi.
 Η συζήτηση αποτελεί  συνέχεια του πρώτου κύκλου συναντήσεων με εκπροσώπους επιχειρήσεων στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Αντιπροέδρου. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων και επιμελητηρίων, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για την προώθηση  των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και τη σημασία της πολιτικής αυτής για τα θετικά αποτελέσματα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
 Το ζήτημα της προώθησης των γυναικών σε  διοικητικές θέσεις στις επιχειρήσεις απασχολεί τη διεθνή κοινότητα και  ιδιαίτερα  την Ευρωπαϊκή Ένωση,
όπως αυτό αποτυπώνεται στις δηλώσεις και δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία μόνο το 12% των μελών των διοικητικών συμβουλίων των μεγαλύτερων εταιρειών είναι γυναίκες, ενώ στο 97% των περιπτώσεων οι πρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων είναι άνδρες, παρ' όλες τις ικανότητες και το ψηλό επίπεδο σπουδών των γυναικών. Η ανισορροπία αυτή έχει επιπτώσεις οικονομικές πάνω από όλα, γιατί η αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου και ιδιαίτερα, όπως αποδεικνύουν οι έρευνες, η αξιοποίηση των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανταγωνιστικότητά μας.
 Η κα Κράτσα θα ενημερώσει μεταξύ άλλων για την έκθεση «Γυναίκες και Διοίκηση Επιχειρήσεων»  που υιοθετήθηκε ήδη από την Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων  και ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου καθώς και για τις δεσμευτικές ρυθμίσεις στις οποίες προσανατολίζεται τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην άσκηση της διοίκησης αν οι επιχειρήσεις δεν καταφέρουν μόνες τους  να επιτύχουν τη σημαντική αύξηση του αριθμού των γυναικών μελών σε διοικητικά συμβούλια.
 Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ξεκινήσει στη χώρα μας ο δημόσιος διάλογος για το θέμα αυτό, να γίνουν αντιληπτές οι προκλήσεις ώστε να αρχίσουν να έρχονται και θετικά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου