Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

«Μια χώρα θα αποχωρήσει αναπόφευκτα από το ευρώ»

Αναπόφευκτη εκτιμά ότι είναι η έξοδος ενός κράτους από τη ζώνη του ευρώ ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος φίλος του πρωθυπουργού και γνωστος για τα ανθελληνικά του αισθήματα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o μεγαλοεπενδυτής δεν κατονόμασε τη χώρα στην οποία αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στη Βιέννη.
Κάλεσε ωστόσο τους Ευρωπαίους να καταλήξουν σε ένα «σχέδιο Β» που θα μπορούσε να σώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση από μια ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση.
«Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μια χώρα που ενδεχομένως θα έβγαινε από το ευρώ, κάτι το οποίο, υπό τις παρούσες συνθήκες είναι μάλλον αναπόφευκτο», τόνισε.
Ο κ. Σόρος χαρακτήρισε θέμα ζωτικής σημασίας για όλους την επιβίωση της Ε.Ε., συμπληρώνοντας ότι η Ένωση χρειάζεται διαρθρωτικές αλλαγές για να σταματήσει «η διαδικασία αποσύνθεσης».
Όπως είπε η Ευρώπη είναι σε κρίση, με επίκεντρο το ευρώ, και ότι οι αρχές αυτό που κάνουν μόνο, είναι να αγοράζουν χρόνο, αλλά αυτός ο χρόνος είναι εναντίον τους.
«Ας το παραδεχτούμε, είμαστε στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης που ξεκινά, ας πούμε, στην Ελλάδα, αλλά θα μπορούσε εύκολα να εξαπλωθεί.
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ευάλωτες», ανέφερε. «Είμαστε στο χείλος της κατάρρευσης και είναι η ώρα να αναγνωρίσουμε την ανάγκη για αλλαγή».
Όπως είπε, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, το δικό του plan B περιλαμβάνει έναν αυξημένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό χρηματοδοτούμενο από άμεσους φόρους όπως μια αναλογία του ΦΠΑ επί των αγαθών ή ενός ευρωπαϊκού φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Σημείωσε, επίσης, ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι ένα, και ευρωπαϊκό, εγγυημένο από ένα ευρωπαϊκό σύστημα και όχι από τα μεμονωμένα εθνικά συστήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου