Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Δικαιώνεται η πολιτική της ΝΔ


Η νέα έρευνα μίας ακόμα εταιρείας (Marc, Έθνος, 26/6) καταγράφει προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, με εντυπωσιακό καινούριο στοιχείο την πολύ μεγάλη υπεροχή της στην παράσταση νίκης. Καταγράφεται επίσης η πλειοψηφική αποδοχή της πρότασης της ΝΔ για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, όπως και η σαφώς μειοψηφική θεώρηση ότι η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική και να εφαρμόσει πιο δίκαιη πολιτική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόθεσης ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 21,4% από 20,2% στην έρευνα της ίδιας εταιρείας πριν από ένα μήνα, ενώ η απήχηση του ΠΑΣΟΚ μειώνεται κατά τέσσερις μονάδες στο 20% από 24%. Σημειώνεται δηλαδή συνολικά ανατροπή κατά 5,4% ανάμεσα στα δύο κόμματα. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 7,5% έναντι 7,8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ, με μείωση μίας μονάδας, ο ΛΑΟΣ συγκεντρώνει σήμερα 5,8% από 6,8%. Ο ΣΥΡΙΖΑ (3,6% από 3,3%) και η Δημοκρατική Αριστερά (2,8% από 2,6%)
εμφανίζουν αύξηση, με τα υπόλοιπα κόμματα που καταγράφονται να εμφανίζουν μείωση: Δημοκρατική Συμμαχία 2,8% από 2,9%, Οικολόγοι-Πράσινοι 2,2% από 2,4% και Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 2% από 2,8%. Από την άλλη, αύξηση σημειώνεται τόσο στο ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων (10,3% από 7,9%) όσο και του ποσοστού όσων απαντούν άκυρο-λευκό-αποχή (17% από 16,4%).  
Το πιο εντυπωσιακό όμως καινούριο στοιχείο είναι η μεγάλη διαφορά με την οποία προηγείται η ΝΔ στο ερώτημα της λεγόμενης παράστασης νίκης, συγκεντρώνοντας 54,9% έναντι 22,4% του ΠΑΣΟΚ. Ερώτημα που τέθηκε μάλιστα με άμεσο χαρακτήρα: ποιο κόμμα θα κερδίσει αν γίνουν πρόωρες εκλογές.
Την ίδια ώρα, 1 στους 2 πολίτες (50%) συμφωνούν με την πολιτική πρόταση της ΝΔ  να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, με μόνο το 21,6% να απαντά ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να το εφαρμόσει για να μην πτωχεύσει, ενώ το 22,7% απάντησε ότι δεν πρέπει να το υπογράψει έστω κι αν πτωχεύσει.
Εξίσου σημαντική είναι και η καταγραφή της πολύ περιορισμένης ελπίδας με την οποία η κοινή γνώμη προσλαμβάνει τις δυνατότητες που έχει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που προέκυψε μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Συγκεκριμένα, το 59,5% θεωρεί ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα είναι περισσότερο αποτελεσματική, με μόνο το 35,6% να απαντά το αντίθετο, ενώ το 65,7% θεωρεί επίσης ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει πιο δίκαιη πολιτική, με μόλις το 26,76% να απαντά το αντίθετο.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου