Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής


Η Ελλάδα γιορτάζει και φέτος την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής τραγουδώντας. Είναι η απόλυτη ένωση της μουσικής, των μουσικών, της κάθε πόλης και των κατοίκων της. Είναι η γιορτή που ενώνει ακόμα και λαούς και δεν είναι άλλη από την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής , η οποία, γιορτάζεται και φέτος στην Ελλάδα από τις 19 έως και τις 23 Ιουνίου.
Η Ημέρα της Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται στο Παρίσι το 1982, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, ενώ το 1985 ο θεσμός εξαπλώθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα. Η Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1985, ήταν η πρώτη εκτός Γαλλίας χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Μουσικής. Μέσα σε λίγα χρόνια, η Ημέρα της Μουσικής έφτασε να είναι ένας πραγματικός θεσμός, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός που διεξάγεται κάθε 21 Ιουνίου σε περισσότερες από 22 χώρες, από την Ιρλανδία μέχρι το Καζακστάν και από τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο. Ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα και διάφορους άλλους χώρους, παρουσιάζοντας αφιλοκερδώς συναυλίες απ' όλο το μουσικό φάσμα.
   Στον Τομέα Πολιτισμού ΝΟΔΕ Ιωαννίνων πιστεύουμε πως μέσα από τέτοιες «αφορμές» και σε ένα σκηνικό γκρίζο για τη χώρα μας, δίνεται η ευκαιρία για μία πολιτιστική γιορτή που συμβάλλει ώστε να αναπτυχθούν πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες ανάμεσα σε νέους αλλά και καθιερωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες. Ενώ δίνει και την ευκαιρία σε εκατοντάδες καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να ακουστούν σε ένα πιο ευρύ κοινό.

ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΝΟ.Δ.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου