Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

«Δράση της Ε.Ε. πριν οι πρόσφυγες από Συρία φτάσουν στην Ευρώπη»


Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Προσφύγων που τιμάται στις 20 Ιουνίου, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ . Γιώργος Παπανικολάου υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο την ακόλουθη κοινοβουλευτική ερώτηση:
"Η Αραβική άνοιξη πυροδότησε κύμα προσφύγων ενός εκατομμυρίου από τις χώρες της Β. Αφρικής. Το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων αυτών δεν έφτασε στην Ευρώπη χάρη στην άμεση κινητοποίηση της ΕΕ και την παροχή συνδρομής στις τρίτες χώρες που ανέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της φροντίδας των εκτοπισμένων ανθρώπων. Ταυτόχρονα η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη Συρία αρχίζει και λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Σύμφωνα με ακτιβιστές, συριακές στρατιωτικές δυνάμεις εφορμούν σε περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας για να εμποδίσουν τη μαζική έξοδο προσφύγων προς την Τουρκία. Στην Τουρκία έχουν ήδη καταφύγει 10.500 Σύριοι πρόσφυγες και έχουν βρει καταφύγιο σε τέσσερις προσφυγικούς καταυλισμούς. Περίπου 5.000 πολίτες βρίσκονται συγκεντρωμένοι στη συριακή πλευρά των συνόρων.
Ερωτάται η Επιτροπή / το Συμβούλιο:
-Ποιές δράσεις προτίθεται να αναλάβει προκειμένου να αποφευχθεί μία ακόμα ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Γειτονιά και να βοηθήσει τους εκτοπισμένους Σύριους;
-Πώς σκοπεύει να αναχαιτίσει πιθανό κύμα προσφύγων με προορισμό την Ευρώπη,
δεδομένου ότι η Τουρκία αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών στην ΕΕ; -Σκοπεύει να καταρτίσει συγκεκριμένο σχεδιασμό και να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης στοχευμένων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσει τις έκτακτες αυτές εξελίξεις;
 Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου απαιτείται άμεση κινητοποίηση της ΕΕ και αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που έχει ανακύψει στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. "Δεν χρειάζεται το κύμα προσφύγων να φτάσει στην Ευρώπη για να αναλάβουμε δράση. Δεν χρειάζεται να στρέφουμε την προσοχή μας στην ανθρωπιστική αυτή κρίση μόνο όταν εμπλέκονται διεθνείς σταρ, όπως έγινε για παράδειγμα την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την επίσκεψη σε συριακό καταυλισμό προσφύγων στην Τουρκία της πρέσβειρας καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντζελίνα Τζολί. Αντιθέτως, οφείλουμε να λαμβάνουμε δράση έγκαιρα και προληπτικά παρέχοντας βοήθεια σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ καθεστωτικών και αντιφρονούντων στη Συρία. Η βοήθεια των εκτοπισμένων, εξάλλου, δεν αποτελεί μόνο προληπτική πολιτική αναχαίτισης ενός κύματος μεταναστών στην Ευρώπη, αλλά επιβάλλεται από τις ευρωπαϊκές αξίες που επιτάσσουν προστασία, προσήλωσή και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου