Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

6ΜΗΝΗ ΑΠΡΑΞΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ!

Ανακολουθία λόγων και έργων παρατηρείται στη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, αν και πέρασαν έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.  Η εικόνα που εμφανίζει η νέα «Καλλικρατική» πόλη είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών, που είχε καλλιεργήσει η ίδια η παράταξη του Δημάρχου προεκλογικά. Οι «κορώνες» που εκτόξευε τότε και τα αμέτρητα «θα» που αφειδώς μοίραζε, έχουν ξεχαστεί στη δίνη της γενικότερης κρίσης, αλλά κυρίως της απραξίας που διακατέχει την Δημοτική Αρχή.
Όχι μόνο άφησε δυο μήνες κλειστό το Δημαρχείο, λόγω της κατάληψης που έκαναν οι συμβασιούχοι της πρώην ΑΔΕΙ, αλλά η νέα Δημοτική Αρχή έδιωξε εργαζόμενους και προσέλαβε ημέτερους, χωρίς εμπειρία, με αποτέλεσμα τώρα να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και να αναγκάζεται να βάζει λουκέτο ακόμη και σε ΚΑΠΗ!
Το μόνο που με συνέπεια συνεχίζει είναι η καταγγελιομανία εναντίον της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής του Νίκου Γκόντα. Ωστόσο εδώ και αρκετό καιρό έχει χάσει την πυξίδα και τους στόχους των προεκλογικών εξαγγελιών της, με αποτέλεσμα οι δημότες να είναι κάθε μέρα όλο και περισσότερο δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι.
Η έλλειψη νέων έργων ακόμη και μικρής κλίμακας είναι εμφανής στην πόλη. Στους έξι μήνες που ήδη πέρασαν, η Δημοτική Αρχή δυο φορές έχει ανακοινώσει έργα που διαχειρίζεται, τα οποία όμως είναι συνεχόμενα της Δημαρχίας Γκόντα. Αν και ως ένα βαθμό εξηγείται η έλλειψη νέων μεγάλων έργων -αφού τα οικονομικά του Κράτους είναι σε… μαύρο χάλι και ακόμη το ΕΣΠΑ δεν… περπατά-, αδικαιολόγητη είναι η παντελής απραξία που εμφανίζει ο Δήμος σε μικρά καθημερινά έργα, που όμως βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. «Όχι μόνο ούτε ένα μέτρο νέων πεζοδρομίων δεν έχει γίνει μέσα σε έξι μήνες, αλλά ούτε κάποιες κατεστραμμένες πλάκες των ήδη υπαρχόντων δεν μπορούν να αντικαταστήσουν»!

ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΑΝΤΟΥ!..
Σαν να μην έφθανε η απουσία έργων, η Δημοτική Αρχή εμφανίζεται αναξιόπιστη στις πληρωμές της, κάτι για το οποίο συχνά κατηγορούσε την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Νίκου Γκόντα.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι εδώ και πέντε μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην πρώην ΔΕΤΑΙ, ενώ σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι υπάλληλοι στο ΚΕΚΩΠ, και αυτή την ώρα που η Δημοτική Αρχή ψάχνει τρόπους μπας και μπορέσει να λάβει δάνειο 12 εκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει τις άμεσες υποχρεώσεις της και οφειλές για ρυμοτομίες και σε εργολάβους, προμηθευτές κ.α.


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΡΓΑ
Μετά από την ανακοινωθείσα προχθές ένταξη στο Σχέδιο πόλης των περιοχών Δροσιά, Πεντέλη, Τσιφλικόπουλο, Ζευγάρια, ο Δήμος θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει και κάποια έργα υποδομής, όπως δρόμους, κοινόχρηστους χώρους, πεζοδρόμια κ.α. Πολλοί όμως είναι οι δημότες που διερωτώνται: από τη στιγμή που ο Δήμος δεν έχει χρήματα να πληρώσει άμεσα τις άκρως επείγουσες οφειλές του πώς και πότε θα φτιάξει τα απαραίτητα έργα υποδομής στην περιοχή της Δροσιάς;

ΑΠ’ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ!
Το μόνο στο οποίο η Δημοτική Αρχή εμφανίζει συνέπεια και κάποιο… έργο είναι στο να κόβει πρόστιμα και να ζητά επειγόντως, βάζοντας θηλιά στο λαιμό των δημοτών της, τα χρήματα που της οφείλουν.
Παρά την οικονομική κρίση και την μεγάλη δυσκολία, την οποία αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των καταστηματαρχών της πόλης, ο… πέλεκυς της Δημοτικής Αστυνομίας πέφτει βαρύς, με σκοπό να γεμίσουν, όσο αυτό είναι δυνατό, τα ταμεία του Δήμου!
Τρεις πρόσφατες περιπτώσεις είναι χαρακτηριστικές της λανθασμένης νοοτροπίας, με την οποία πορεύεται η Δημοτική Αρχή: Έχει εξαπολύσει… κυνηγητό σε όσους χρωστούν στη ΔΕΥΑΙ από 500 ευρώ και πάνω, κόβει πρόστιμα ακόμη και για μικροπαραβάσεις σε καταστήματα που δυσκολεύονται να τα «βγάλουν πέρα» και στέλνει 4.500 ειδοποιητήρια σε οφειλέτες του, αδιαφορώντας, αν πολλοί από αυτούς δεν έχουν χρήματα, για να την πληρώσουν.
Βέβαια, κανείς δεν λέει, ότι η Δημοτική Αρχή δεν πρέπει να κάνει ελέγχους, όμως ειδικά αυτή την περίοδο, θα έπρεπε να είναι πιο επιεικής και να στέκεται περισσότερο δίπλα στους δημότες και λιγότερο απέναντί!

ΤΑ’ ΧΕΙ ΧΑΜΕΝΑ…
Συν τοις άλλοις, σημαντικά προβλήματα έχει προκαλέσει στην πόλη, η απόφαση του Δήμου για απαγόρευση της κυκλοφορίας περιμετρικά του Κάστρου.
Παρά τις θυελλώδεις αντιδράσεις των πολιτών και το κυκλοφοριακό κομφούζιο που παρατηρείται καθημερινά τις ώρες που κλείνει ο δρόμος (από τις 7 το απόγευμα έως τη 1 το βράδυ), ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία διορθωτική απόφαση. «Είναι φανερό, ότι σε κάποια σημαντικά θέματα, ο Φιλ. Φίλιος και η παράταξή του τα έχουν χαμένα. Πρέπει να δουν τα προβλήματα και να τα λύσουν, αφού ο περισσότερος κόσμος είναι πολύ δυσαρεστημένος από την έως τώρα λειτουργία του Δήμου» σημειώνουν κάτοικοι της πόλης.
Επίσης, παρά τις εξαγγελίες για καλύτερη οργάνωση στον πολύ σημαντικό τουριστικό τομέα, ακόμη δεν έχει γίνει κάτι συγκεκριμένο. Ενώ στις άλλες πόλεις, οι Δήμοι κάνουν συντονισμένες προσπάθειες για να προσελκύσουν τουρίστες αναδεικνύοντας τα αξιοθέατα της περιοχής τους, στα Γιάννινα αυτά έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, για λόγους που μόνο η Δημοτική Αρχή γνωρίζει!..
Μάλιστα, ενώ μέχρι πρότινος κατηγορούσε το Νίκο Γκόντα για τη διεξαγωγή παζαριού στην πόλη, τώρα φαίνεται ότι το προετοιμάζει η ίδια, προκειμένου να αντλήσει κάποια χρήματα! Στο μόνο τομέα, στον οποίο φαίνεται, ότι… πάει καλά η Δημοτική Αρχή είναι στον Πολιτισμό, όπου ο υπεύθυνος κ. Μωυσής Ελισάφ δεν αφήνει «ανεκμετάλλευτη» εκδήλωση για εκδήλωση!..

Η ΚΟΝΤΡΑ…
Και μέσα σε όλα αυτά, σκληρή κόντρα φαίνεται να έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Δημοτικής Αρχής Φίλιου!
Ο Αντιδήμαρχός του κ. Δημήτρης Νάστος μόλις προχθές τόνιζε δημόσια, ότι «αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της καθημερινότητας, όμως τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, εάν υπήρχε καλύτερη συνεννόηση και συνεργασία», ανοίγοντας ουσιαστικά τους ασκούς του Αιόλου στην παράταξη της πλειοψηφίας. Μέχρι χθες, το Δημαρχείο δεν είχε σχολιάσει τα λεγόμενα του κ. Νάστου, ωστόσο εδώ και καιρό υπάρχουν ψίθυροι, για τον… «εμφύλιο», ο οποίος υπογείως έως τώρα μαίνεται στην παράταξη του Φιλ. Φίλιου.
Πρόκειται για μια κατάσταση, που βεβαίως δεν είναι προς όφελος της πόλης και των δημοτών, που θέλουν να βλέπουν από την Δημοτική Αρχή έργο και να διορθώνει τα κακώς κείμενα. «Αν δεν μπορούν να δημιουργήσουν κάτι καινούριο, τουλάχιστον, ας συντηρήσουν όσα έγιναν στην περίοδο Γκόντα» σημειώνουν πολλοί Γιαννιώτες.
Πηγή:Πρωινός Λόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου