Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Προβάδισμα για τη ΝΔ σε τρεις δημοσκοπήσεις


Στην κρισιμότερη ώρα για τη διαχείριση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, αυτό που ανάγλυφα προκύπτει από τις νέες έρευνες που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή 29/5, είναι η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μία κυβέρνηση που επί ένα χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου, συσσωρεύει αδιέξοδα τα οποία επιχειρεί να αντιμετωπίσει σήμερα με νέα μέτρα που κινούνται στην ίδια ασφυκτική και αντιαναπτυξιακή λογική. Έτσι, πέρα από τη δικαιολογημένη ανησυχία και οργή των πολιτών, καταγράφεται και η δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να δημοσιεύεται για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2009 προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου. Σημειώνεται ότι οι έρευνες διεξήχθησαν πριν από την επίσημη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή 27/5.    
Σύμφωνα με τα στοιχεία δύο ερευνών της εταιρείας Kapα-research οι οποίες καλύπτουν το διάστημα 17-24/5 (Το Βήμα, 29/5) διαμορφώνεται κοινή γνώμη κατά 84,1% που απαντά ότι  «ο Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση δεν γνωρίζουν που πηγαίνουν και το σχέδιο που ακολουθούν αλλάζει από μέρα σε μέρα». Παράλληλα, ενώ το 79,8% δηλώνει ότι θα συμφωνούσε με την αξιοποίηση της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου για την εξυγίανση της οικονομίας, το 82,6% απαντά απερίφραστα ότι «δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση να υλοποιήσει το σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας».
Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, το συνολικό σχέδιο  και οι πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και ένα χρόνο απορρίπτονται από το 61,9% που θεωρεί ότι κινούνται σε λάθος κατεύθυνση. 
Ακόμα εντονότερη όμως είναι η απόρριψη των νέων μέτρων που προετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα της μέχρι τώρα πολιτικής της. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Alco (24-26/5, Πρώτο Θέμα, 29/5) το 70% θεωρεί ότι τα νέα μέτρα είναι σε λάθος κατεύθυνση, ενώ και από τα στοιχεία της εταιρείας Pulse (25-26/5, Τύπος της Κυριακής, 29/5) προκύπτει ένα 76% που θεωρεί ότι τα νέα μέτρα δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Ταυτόχρονα, το 82% δηλώνει ότι δεν αποδέχεται την επιβολή νέων φόρων (Alco), ενώ το 53% θεωρεί ότι η πρόταση της ΝΔ για μείωση της φορολογίας θα βοηθήσει στην έξοδο από την κρίση (Pulse), άποψη με την οποία συμφωνεί και το 44% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, η πλειοψηφία του 52% (31% στους ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ) θεωρεί σωστή την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να μη συμφωνεί με τα περισσότερα από τα νέα μέτρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Pulse, από τα οποία προκύπτει επίσης συντριπτική πλειοψηφία του 74% που επιζητά την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, συμφωνώντας με την κεντρική σήμερα θέση της ΝΔ.      
Με αυτά τα δεδομένα, στο ερώτημα πρόθεσης ψήφου της εταιρείας Pulse, η ΝΔ αποκτά για πρώτη φορά προβάδισμα με 19,5% έναντι 19% του ΠΑΣΟΚ, ενώ στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας πριν από 20 ημέρες (5 Μαΐου) υπήρχε προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ 2 μονάδων (ΝΔ: 19% - ΠΑΣΟΚ: 21%). Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 9%, ο ΛΑΟΣ 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 2,5%, τα τρία νέα κόμματα (Δημοκρατική Αριστερά, Δημοκρατική Συμμαχία, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών) συγκεντρώνουν 2% το καθένα και οι απαντήσεις «άλλο κόμμα» 3,5%. Η απροσδιόριστη στάση της έρευνας φτάνει στο 31% (Λευκό, αποχή 23,5% και αναποφάσιστοι 7,5%).     
Ταυτόχρονα, στην έρευνα της εταιρείας Alco καταγράφεται οριακό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ μόλις κατά 0,3% (ΝΔ: 20,4% - ΠΑΣΟΚ: 20,7%) ενώ στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας πριν από ένα μήνα υπήρχε προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ 2,1 μονάδων (ΝΔ: 19,4% - ΠΑΣΟΚ: 21,5%). Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 7,9%, ο ΛΑΟΣ 5,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,2%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,6%, η Δημοκρατική Αριστερά 2,3%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 2%, το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 1,1% και οι απαντήσεις «άλλο κόμμα» 2,1%. Η απροσδιόριστη στάση της έρευνας φτάνει στο 32,1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου