Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Συνάντηση Επιτροπής Αγώνα Κοσμηράς με τη Δημοτική Αρχή

Στη συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα Κοσμηράς  για χωροθέτηση εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην Τσούκα Κοσμηράς, με τον κ. Δήμαρχο Ιωαννιτών, τους κ.κ Αντιδημάρχους Μπέγκα και Νάστο και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παραλαβής Μελέτης κ. Μανταλόβα Δημοτ. Σύμβουλο Δ. Ιωαννιτών παρουσιάστηκαν οι θέσεις της Δημοτικής αρχής για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης. Από την πλευρά της Δημοτικής αρχής δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις ότι δεν υφίσταται θέμα δημιουργίας ΧΥΤΥ μαζί με το εργοστάσιο επεξεργασίας στην παρούσα φάση ή στο άμεσο προσεχές διάστημα και ότι το εργοστάσιο αυτό όπου και αν χωροθετηθεί, θα τηρεί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Επίσης τόνισε ότι θα είναι ανοικτός στο διάλογο και ότι   θα ενημερώσει τους κατοίκους της Κοσμηράς σε ανοιχτή Λαϊκή συνέλευση αμέσως μόλις παραλάβει την προμελέτη.
Από την πλευρά της η επιτροπή εκτιμά ότι δεν εδόθη απάντηση σε ερώτημά της σχετικά με τον αριθμό των κριτηρίων που πληρεί η θέση Τσούκα  Κοσμηράς  και  στέκεται σε δύο σημεία:
 Α)Σε σχέση με την ανυπαρξία άλλων θέσεων χωροθέτησης εντός των ορίων του Δήμου Ιωαννιτών εδόθη η απάντηση ότι όλες οι άλλες θέσεις βρίσκονται εντός  της λεκάνης απορροής της λίμνης και ως εκ τούτου απορρίπτονται με βάση την Νομοθεσία. Η απάντηση αυτή γεννά τον παρακάτω προβληματισμό. Γιατί ο Νομοθέτης εξαιρεί μία μη ρυπογόνο δραστηριότητα (Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Δημάρχου και της Επιτροπής)  όπως το εργοστάσιο στερεών αποβλήτων από λεκάνες απορροής;  Ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι ο λόγος για αυτό πέρα από την πιθανότητα ΡΥΠΑΝΣΗΣ?
 Β) Περιβαλλοντικά συμβατή αξιοποίηση του μεγάλου οροπεδίου μεταξύ Κοσμηράς – Ασβεστοχωρίου ( Αθλητισμός, βιολογικές καλλιέργειες κ.α ). Ισχύουν ή όχι οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Δημοτικής αρχής?

Για τον λόγο αυτό η επιτροπή εξακολουθεί να θέτει προβληματισμούς  για τη χωροθέτηση στην περιοχή Τσούκα Κοσμηράς, καθώς το Γεωλογικό υπόβαθρο (ασβεστόλιθοι, σεισμικά ρήγματα ) δεν αποκλείουν την ρύπανση υπόγειων υδροφοριών από τους οποίους υδρεύεται η Κοσμηρά και πολλές κοινότητες της περιοχής και συγκαλεί Γενική Συνέλευση των κατοίκων Κοσμηράς την Κυριακή 5 Ιουνίου και ώρα 11 το πρωί στο Καφενείο Κοσμηράς, στην οποία έχει προσκληθεί και η Δημοτική αρχή.
Η επιτροπή επαναλαμβάνει ότι η Τοπ. Κ. Κοσμηράς έχει πληρώσει ήδη υψηλό περιβαλλοντικό τίμημα (Εγνατία, Ιόνια, Χαβούζα Δουρούτης, εργοστάσιο πίσσας και χρωμάτων, πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κλπ) και κατά συνέπεια η σημαντικότερη ανταποδοτική οφειλή του ενιαίου πλέον Δ. Ιωαννιτών απέναντί της θα πρέπει να εκφραστεί με την υποστήριξη των θέσεων των κατοίκων Κοσμηράς.
Η Επιτροπή Αγώνα Κοσμηράς 


 
θα καλέσει τον κ. Δήμαρχο τους  κ.κ Αντιδημάρχους Μπέγκα και Νάστο τον Δημοτ. Σύμβουλο κ. Μανταλόβα  Πρόεδρο της επιτροπής παραλαβής μελέτης για να καταθέσουν τις απόψεις τους ενώπιον των κατοίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου