Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Η παράταξη Γκόντα για το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο


Η Δημοτική Αρχή για μια ακόμη φορά και σε μια ακόμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απέδειξε ότι δεν ξέρει, δεν μπορεί και δεν θέλει να ασκήσει πραγματική διοίκηση στο νέο Δήμο Ιωαννιτών, καθώς και να παράγει έργο. Στη χθεσινή όμως συνεδρίαση, αποκάλυψε και μια ακόμη αιτία για την απόλυτη απραξία της.
Τα εσωτερικά και έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει έχουν αρχίσει πλέον να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία της πόλης και καθιστούν χρονοβόρα ή ακόμη και αδύνατη τη λύση και των πιο απλών θεμάτων, ακόμη και κάποιων που θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται άμεσα από τις υπηρεσίες. Τώρα όμως δεν μπορεί να σταθεί καμία δικαιολογία ότι φταίει το «κλειστό Δημαρχείο» και οι συμβασιούχοι της πρώην ΑΔΕΙ.
Εσωτερικές αντιπαραθέσεις, έντονες αντιθέσεις, παλινωδίες θέσεων, συνεχιζόμενη άνευ περιεχομένου καταγγελλιομανία προς την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και αποφάσεις που αλλάζουν κατά το δοκούν αποκαλύπτοντας την προχειρότητα με την οποία έχουν ληφθεί, δεν μπορεί αλλά και δεν πρέπει να αποτελούν τις πρακτικές διοίκησης του νέου διευρυμένου Δήμου Ιωαννιτών.
Η νέα Δημοτική Αρχή κάνει σήμερα πράξη όλα αυτά για τα οποία συνεχώς κατήγγειλε την προηγούμενη, προσπαθώντας αμήχανα και άστοχα να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Τα συσσίτια δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει 5 μήνες μετά την έναρξη της θητείας της, προφανώς γιατί όπως τόνισε για μια ακόμη φορά ο αρμόδιος Πρόεδρος σιτιζόταν ωφελούμενοι με πανάκριβα τζιπ και βίλλες.
Ενώ οι απολυμένοι συμβασιούχοι της ΑΔΕΙ αγωνιούν για τις τύχες τους και τις τύχες των οικογενειών τους, η νέα Δημοτική Αρχή αποφασίζει την 4η κατά σειρά πρόσληψη συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, καταγγέλλοντας όμως παράλληλα την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για αυτή την πρακτική.
Προσλαμβάνει υψηλόμισθους συνεργάτες με συμβάσεις έργου και χωρίς καμία «προκήρυξη» ή «διαφανή διαδικασία», όπως συνεχώς ευαγγελίζεται.

Φτιάχνει «κανονιστικές διατάξεις» παίρνει πρόχειρες, αίολες και άδικες αποφάσεις και κατόπιν τις επανεξετάζει ή τις αλλάζει βλέποντας το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί επιχειρήσεις στην οδό Γαριβάλδη και στην Πλατεία Χατζή αλλά και μετά από τις έντονες αντιδράσεις και διαφορετικές απόψεις δικών της Δημοτικών Συμβούλων.
Επί 4 περίπου χρόνια καταγγέλλει με κάθε τρόπο το πάρκιγκ της κεντρικής πλατείας, ισχυρίζεται ότι δεν ανήκει ουσιαστικά στην εταιρεία κατασκευής του αλλά στο Δήμο, καταφεύγει στα δικαστήρια με μηνύσεις και παρόλα αυτά συζητά με την εταιρεία και «εξετάζει σοβαρά» το ενδεχόμενο της αγοράς του πάρκιγκ της πλατείας από το Δήμο. Από ποιους να το αγοράσει άραγε; Από αυτούς που για μια 4ετία ισχυριζόταν ότι δεν τους ανήκει; Και με ποια οικονομική δυνατότητα του Δήμου να προχωρήσει σε εξαγορά; Με αυτή την οικονομική κατάσταση που ισχυρίζεται ότι βρίσκεται ο Δήμος;
Οι εισηγήσεις που κατατίθενται προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο επανεξετάζονται, ανατρέπονται ή αλλάζουν εκθέτοντας και τη Δημοτική Αρχή και τους εισηγητές τους, αφού αντιτίθενται σε αυτές δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης. Αυτό συμβαίνει με τη συντριπτική πλειοψηφία των εισηγήσεων που κατατίθενται στο σώμα και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ψηφίζονται ούτε από Δημοτικούς Συμβούλους της συμπολίτευσης.
Χρειάζεται μεγάλη συζήτηση, πολλαπλές τοποθετήσεις συμβούλων, έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ τους, που πλέον δεν ακολουθούν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας, για να ληφθούν αποφάσεις για θέματα όπως αυτό της λαϊκής αγοράς στην Αγία Μαρίνα, ή τη μετάβαση υπαλλήλων της διεύθυνσης προγραμματισμού στο εξωτερικό ή ακόμη για τον προσδιορισμό δικαιώματος βοσκής δημοτικών διαμερισμάτων.
Το επίπεδο αντιπαράθεσης μεταξύ των συμβούλων της συμπολίτευσης φθάνει μέχρι σημεία σοβαρών συγκρούσεων και εκφράσεων όπως «εάν δεν ξέρετε ρωτήστε να μάθετε» και «με απειλείτε;». Τέτοιες εκφράσεις και αντιπαραθέσεις αν μη τι άλλο προσβάλλουν το σώμα, πόσο μάλλον όταν αυτές είναι μεταξύ συμβούλων της Δημοτικής Αρχής.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ συνεχίζεται η πλήρης και απόλυτη εγκατάλειψη των τοπικών και δημοτικών διαμερισμάτων, με συνέπειες που πλέον έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές από τον καθένα, πλην βεβαίως της Δημοτικής Αρχής.
Είναι προφανές πια ότι η κατάσταση στην παράταξη της πλειοψηφίας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και κάθε ίχνος στοιχειώδους σοβαρότητας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελεί απλά και μόνο μια εσωτερική πολιτική διεργασία, εάν βέβαια δεν είχε επιπτώσεις και δεν αφορούσε τη διοίκηση μιας ολόκληρης πόλης.
Πρόκειται για μια εσωτερική αντιπαράθεση της οποίας η κλιμάκωση δημιουργεί δικαιολογημένη ανησυχία και πυροδοτεί δυσάρεστες εξελίξεις για σοβαρά ζητήματα και βαρύνουσες αποφάσεις που καλείται και θα κληθεί και στο μέλλον να λάβει η Δημοτική Αρχή.
Η θλιβερή αυτή εικόνα δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανήκει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου