Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Εισήγηση αν. Υπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Καλογιάννη στο αναπτυξιακό συμπόσιο

Ολοκληρωμένη ανάπτυξη, η αειφόρος ανάπτυξη
Κύριε Πρόεδρε,
Ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας, αλλά και για την επιλογή του θέματος. Είναι κατάλληλη η εποχή να μιλήσουμε για ανάπτυξη, διότι οφείλουμε να δώσουμε ελπίδα, να φέρουμε και πάλι το χαμόγελο στα χείλη των συμπολιτών μας.
Κυρίες και κύριοι,
Η ολοκληρωμένη ανάπτυξη μιας περιοχής είναι το ζητούμενο στην εποχή μας, για κάθε χώρα, ακόμη και για τις πιο αναπτυγμένες, είτε με τα παραδοσιακά κριτήρια της βιομηχανικής κοινωνίας, είτε με τα σημερινά της ψηφιακής εποχής. 
Όλοι παραδέχονται πλέον, ότι έχουν αλλάξει πολλά τις τελευταίες δεκαετίες, και δεν αναφέρομαι μόνο στα κοινωνικά συστήματα, αλλά στην οργάνωση και λειτουργία μιας χώρας, μικρής ή μεγάλης. 
Όταν μάλιστα η χώρα αυτή έχει περάσει περίοδο σοβαρής οικονομικής κρίσης, όπως εμείς τα τελευταία χρόνια, τότε το ζητούμενο της ολοκληρωμένης ανάπτυξης γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό.
Όταν αυτά ισχύουν για ολόκληρη την χώρα, τότε πολύ περισσότερο ισχύουν για τις ορεινές περιοχές και ακόμα πιο πολύ για την ορεινή Ήπειρο. 
Εκείνο που επείγει πλέον είναι η σοβαρή ενασχόληση με το πρόβλημα, η υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων, η εφαρμογή τους το ταχύτερο δυνατό.
Θέλω να τονίσω εδώ, πως πιστεύω ότι παρά τις αντίξοες
συνθήκες το ηθικό των Ηπειρωτών, διατηρείται ακμαίο. Και ο λόγος είναι ότι ο Ηπειρώτης ζει με, και από τις παραδόσεις του. Είναι όμως πρόθυμος για κάθε τι το νέο και το τολμηρό, αρκεί να είναι πειστικό.
Από τους ορεινούς όγκους, ξεκίνησε η ανάταση του γένους στα τετρακόσια χρόνια της τουρκοκρατίας, με τους αρματολούς και τους κλέφτες στην αρχή. Στη συνέχεια με το κρυφό σχολειό (θέμα για το οποίο ξαναγίνεται λόγος στις μέρες μας), που έγινε αργότερα κανονικό σχολείο κι είχε η Ήπειρος τα περισσότερα στην σκλαβωμένη Ελλάδα, ώστε ο Κωνσταντίνος Κούμας να αποκαλεί τα Ιωάννινα πνευματική πρωτεύουσα της Ελλάδος. 
Μαζί ήρθαν κι οι μαστόροι, ήρθε η βιοτεχνία της Ηπείρου, η υφαντουργική και η αργυροχρυσοχοΐα, οι κυρατζήδες με τις παροικίες τους και τις κοινότητές τους. Συμπλήρωμα αναπόσπαστο ήταν οι εθνικοί της ευεργέτες, οι περισσότεροι στον Ελληνισμό.
Αυτά αποτελούν την μήτρα απ΄ την οποία θα ξεπηδήσει η ολοκληρωμένη ανάπτυξη των ορεινών και πεδινών μας περιοχών. Εγώ θα την αποκαλούσα αειφόρο ανάπτυξη. 
Έχει σημασία η λέξη και ως αντίληψη ζωής του ίδιου του ανθρώπου, διότι δεν αφορά μόνο το φυσικό περιβάλλον, αλλά και την δική μας στάση απέναντί του. Πρέπει λοιπόν να αλλάξει η νοοτροπία του ανθρώπου, η νοοτροπία όλων μας. Εάν συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο την βιομηχανική παραγωγή, κινδυνεύει το ίδιο το ανθρώπινο είδος. 
Η φύση, κατά την αειφορία, είναι ταυτισμένη με τον άνθρωπο και η αειφόρος ανάπτυξη πρέπει να συνεκτιμήσει κινδύνους που ήταν άγνωστοι λίγες δεκαετίες πριν και ξεπερνούν τις παλιές ιδεολογικές διακρίσεις, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η εποχή μας όμως χαρακτηρίζεται και από την ψηφιακή επανάσταση, που αλλάζει ριζικά τον τρόπο παραγωγής και κοινωνικής ζωής.
Από “προνόμιο” των νέων οι υπολογιστές και το διαδίκτυο έχουν “εισβάλει” στην ζωή των περισσοτέρων από εμάς, αποτελώντας πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. 
Η μαζική είσοδος στη χώρα μας των μεγάλων ξένων εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας – δεν χρειάζεται να τις απαριθμήσω – γίνεται, διότι τα Ελληνόπουλα είναι οι καλύτεροι ερευνητές στην ψηφιακή τεχνολογία και πιο δημιουργικοί στη δουλειά τους. 
Το οφείλουν στην ελληνική γλώσσα και στις τεράστιες δυνατότητες δημιουργικής συνθέσεώς της, αλλά και στον ελληνικό πολιτισμό. 
Το άλμα των ευρυζωνικών συνδέσεων επί Κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, όταν παραλάβαμε το 2004 μόνον 0,25% ευρυζωνικές συνδέσεις και τις παραδώσαμε πάνω από 20%, αποδίδει καρπούς. Είχαμε μείνει πιο πίσω κι απ΄ τις πρώην κομμουνιστικές χώρες.
Συνεχίζοντας στην κατεύθυνση αυτή, μεγάλη πρόκληση για το Υπουργείο Ανάπτυξης, Υποδομών και Δικτύων αποτελεί σήμερα η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης Εθνικής Υποδομής Οπτικών Ινών (FTTH), που θα συνδέσει 2 εκατομμύρια σπίτια περίπου, με κόστος επένδυσης άνω του 1 δις ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε. 
Το σημαντικό αυτό τηλεπικοινωνιακό έργο μπορεί να αποτελέσει την ραχοκοκαλιά στον τομέα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, καθιστώντας εφικτή μία σειρά από καινοτόμες υπηρεσίες που θα ενισχύσουν σημαντικά την επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές.
Ο φάκελος του έργου, που θα αποτελέσει έργο Σύμπραξης του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ολοκληρώνεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών και θα κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο πλαίσιο εξοικονόμησης κόστους, το έργο μελετάται έτσι ώστε να αξιοποιηθούν και οι υφιστάμενες υποδομές των Μetropolitan Αrea Νetworks (MAN). Το έργο αυτό, προϋπολογισμού 7 εκ. ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών με αναμενόμενη ημερομηνία κατακύρωσης του διαγωνισμού τον προσεχή Σεπτέμβριο. 
Στο Υπουργείο εξετάζουμε τον συνολικό εθνικό ευρυζωνικό σχεδιασμό, παράλληλα με το έργο της «Ανάπτυξης Ευρυζωνικών Υποδομών σε αγροτικές “λευκές” περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας», ώστε να καλυφθεί ηλεκτρονικά κάθε γωνιά της Ελλάδος και να επιτευχθούν οι στόχοι ευρυζωνικότητας, που θέτει η «Ψηφιακή Ατζέντα 2020» της ΕΕ. 
Κυρίες και κύριοι, 
Η αειφόρος ανάπτυξη, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές, είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ψηφιακή τεχνολογία και το διαδίκτυο. 
Η οικονομική κρίση έχει αναγκάσει πολλούς νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στις προγονικές εστίες, δίνοντας ζωή σε οικισμούς που έφθιναν. 
Η ανάγκη τους υποχρεώνει κι αναζητούν νέους δρόμους και νέους τρόπους παραγωγικής και κοινωνικής ζωής. 
Αυτοί οι νέοι αποτελούν την πρωτοπορία της ανάπτυξης των ορεινών μας περιοχών, αυτοί είναι σήμερα «οι πρώτοι στα γράμματα» και αυτοί πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα του ενδιαφέροντος της Πολιτείας. 
Η προσέγγιση αυτή σημαίνει πλήρη αξιοποίηση των νέων δεδομένων και η Κυβέρνηση Σαμαρά εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή. 
Η θεσμοθέτηση όλων των περιοχών του δικτύου «Natura» στην Ήπειρο, μέχρι το 2009 και η δημιουργία των Εθνικών Πάρκων Βόρειας Πίνδου και Τζουμέρκων, καθορίζουν το πλαίσιο, τον καταστατικό χάρτη, που προσφέρει ευκαιρίες αειφόρου ανάπτυξης, στον ορεινό όγκο της Πίνδου, έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο, με περαιτέρω προώθηση του ήπιου τουρισμού και της ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής, με ορθολογική αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και απόλυτη συμβατότητα με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον. 
Επιβάλλεται η συμπλήρωσή τους με την «επιστροφή» των νέων στα χωριά τους και την αξιοποίηση του ρόλου της χώρας μας στην ψηφιακή εποχή. 
Πολύ άνετα πλέον ένας νέος επιστήμονας, απ’ το Ζαγόρι ή το Συρράκο, συνδέεται με όλο τον κόσμο, του ανοίγονται νέες επαγγελματικές και κοινωνικές προοπτικές, που είμαι βέβαιος ότι θα αξιοποιηθούν στο έπακρο. 
Αυτός είναι ο μίτος της Αριάδνης για την εποχή μας. Μας οδηγεί στην διέξοδο απ΄ την κρίση και μας παρέχει τις ευκαιρίες για την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων μας. 
Η επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας που σηματοδοτείται από τα μεγάλα έργα (μόλις προχθές ενημερώσαμε τη Βουλή για τρία νέα έργα σταθερής τροχιάς, οι συμβάσεις των οποίων, προϋπολογισμού 1 δις ευρώ, θα υπογραφούν τις επόμενες ημέρες) και τους αυτοκινητόδρομους που παίρνουν μπρος μετά από τριετή ακινησία, από την προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας και το άλμα του τουρισμού, μας κάνει να αισθανόμαστε ότι μπαίνουμε σε μία νέα εποχή, αφήνοντας πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος.
Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η σημερινή Κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά προς την κατεύθυνση αυτή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου