Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

«Νικητής ο TAP για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη»

Την επιλογή του αγωγού TAP στο διαγωνισμό για την μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας στην Κεντρική Ευρώπη, ανακοίνωσε ο βασικός μέτοχος του αγωγού Nabucco West, η αυστριακή ενεργειακή εταιρεία OMV.  
Σύμφωνα με το Reuters, η OMV αναφέρει ότι η κοινοπραξία Shah Deniz 2 πληροφόρησε την εταιρεία για την απόφασή της να μην επιλέξει τον αγωγό Nabucco West ως τον αγωγό που θα μεταφέρει το αέριό της.  
Η OMV στην ανακοίνωσή της δεν αναφέρει ποιος αγωγός επελέγη, αλλά η μόνη ανταγωνιστική πρόταση είχε γίνει από τον ΤΑΡ. 
Μάλιστα σύμφωνα με νεότερο τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της OMV Γκέχαρτ Ρόις, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τόνισε ότι «το πρόγραμμα Nabucco τελείωσε για μας» δίνοντας τέλος στις υποθέσεις ότι ο Nabucco θα μπορούσε ενδεχομένως να κατασκευαστεί επίσης. 
Εξάλλου, νωρίτερα οι εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του Σαχ Ντενίζ ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά και την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ σχετικά με τη διαδικασία. 
Το απόγευμα μάλιστα, αναμένεται να υπογραφεί και η Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας (Host Government Agreement – HGA) με την παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
κ. Ασημ. Παπαγεωργίου και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΡ Κέτιλ Τούνγκλαντ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κοινοπραξία μετέχουν η βρετανική BP και η νορβηγική Statoil με ποσοστά από 25,5 % καθώς και οι SOCAR (Αζερμπαϊτζάν, 10%) Total (Γαλλία, 10%) LukAgip (ιταλική Eni και ρωσική LUKoil, 10%) ΝIOC (Ιράν, 10%) και TPAO (Τουρκία, 9%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου