Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ερώτηση Αντώνη Μπέζα για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων  προς τους  Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας σχετικά  με τη λειτουργία και  τον έλεγχο τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (Χ.Υ.Τ.Α.) της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου   Καρβουναρίου Θεσπρωτίας.
Συγκεκριμένα στην ερώτησή του για τον Χ.Υ.Τ.Α. Καρβουναρίου, ο κ. Μπέζας αναφέρει:
« Η διάθεση και διαχείριση των στερεών αποβλήτων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίνεται στη σωστή λειτουργία των Χ.Υ.Τ.Α. προκειμένου να αποφεύγεται η ρύπανση του περιβάλλοντος,  να προστατεύεται η δημόσια υγεία  και να αποδεικνύεται στους πολίτες η δυνατότητα της Πολιτείας (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφερειακή Διοίκηση, Κεντρικό
Κράτος) ότι μπορεί να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να λειτουργήσει με επάρκεια και αποτελεσματικότητα έργα περιβαλλοντικής προστασίας. Το τελευταίο, αποτελεί και τη βασικότερη προϋπόθεση για την επίτευξη κοινωνικής συναίνεσης σε τέτοιου είδους έργα.
Μετά από καταγγελίες που είδαν  το φως της δημοσιότητας σχετικά με την προβληματική λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου στην περιοχή «Καρβουνάρι» του Δήμου Σουλίου του Ν. Θεσπρωτίας, κλιμάκιο  από επιθεωρητές του Τομέα Βορείου Ελλάδος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος  του αρμόδιου Υπουργείου, πραγματοποίησε στις 28-5-2012 αυτοψία  για τον έλεγχο τήρησης των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
  Στην με αρ. πρωτ. 1676/23-10-2012  έκθεσή του, το κλιμάκιο αναφέρεται σε ουσιώδεις παραλείψεις, παρατυπίες και παρανομίες στο σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή, την παραλαβή και τη λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. και ταυτόχρονα  στη μη τήρηση των όρων  και των προϋποθέσεων της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων του έργου. Παράλληλα, διαπιστώνει ότι η λειτουργία του προκαλεί υποβάθμιση του περιβάλλοντος και ζητά από τους υπεύθυνους φορείς (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Περιφέρεια Ηπείρου, Ανάδοχος λειτουργίας εταιρεία και  αρμόδιο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) γραπτές διευκρινήσεις- απόψεις- στοιχεία  ή γραπτές απολογίες.
Με βάση τα παραπάνω και επειδή σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση τίθενται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, η παραγωγή και το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής,  ερωτώνται οι κ .κ. Υπουργοί:
 1.Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί ή προτίθενται να προβούν               (επιβολή προστίμων και κυρώσεων, εκτέλεση συμπληρωματικών εργασιών  για την αποκατάσταση των προβλημάτων που υπάρχουν κλπ) με βάση τις διαπιστώσεις της έκθεσης και το άρθρ.9 του ν.2947/2001;
2. Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα αυτών των ενεργειών;
Επίσης, ζητώ να μου κατατεθούν:
1. Όλες οι γραπτές απολογίες και οι διευκρινήσεις- απόψεις- στοιχεία, που έχουν ζητηθεί  και έχουν αποσταλεί στην  Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος καθώς και νεώτερα στοιχεία (απαντητικά έγγραφα κλπ) της Ειδικής Υπηρεσίας ή των Υπουργείων  σε σχέση με τη συγκεκριμένη έκθεση;
2. Αναλυτική κατάσταση που να περιλαμβάνει τα ποσά που οφείλουν και τα ποσά που  έχουν καταβάλλει ως τέλη, στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων οι Δήμοι της  2ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου που εναποθέτουν απορρίμματα στο Χ.Υ.Τ.Α. Καρβουναρίου, το διάστημα από 1-1-2012 έως 31-5-2013 ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου