Δικομματική θα είναι οριστικά στο εξής η κυβέρνηση, καθώς στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της εκτελεστικής επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς αποφασίστηκε να υιοθετηθεί η πρόταση που είχε καταθέσει ο Φώτης Κουβέλης περί απόσυρσης των υπουργών του κόμματος από την κυβέρνηση. Παράλληλα, πάντως, αποφασίστηκε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα αποσύρει την ψήφο εμπιστοσύνης που είχε δώσει στην κυβέρνηση και πως στο εξής θα αποφασίζει για τη στάση που θα κρατά στις ψηφοφορίες ανάλογα με την περίπτωση και με βάση την κεντρική κατεύθυνση. Συγκριμένα, μιλώντας με δημοσιογράφους, ο Δ. Χατζησωκράτης είπε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει θέμα για το αν η ΔΗΜΑΡ θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής και σημείωσε ότι απόφαση θα ληφθεί, όταν έρθει η ώρα.
Με την εισήγηση του προέδρου του κόμματος συντάχθηκε η πλειονότητα των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας -αν και υπήρξαν και αντίθετες φωνές- γεγονός που ανοίγει το δρόμο για δικομματική κυβέρνηση και ανασχηματισμό.
Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Δημοκρατική Αριστερά, αναφέρεται: «Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Η ΔΗΜΑΡ έδωσε και θα δώσει τη μάχη για την παραμονή της χώρας στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο.
» Η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα σε αυτή τη μάχη με τις δικές
της διακριτές πολιτικές θέσεις. Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη μεταρρυθμιστική της πολιτική και στην αναζήτηση και διεκδίκηση λύσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
» Αυτή θα είναι η πολιτική μας παρουσία.
» Σε αυτή την προσπάθεια η ΔΗΜΑΡ θα είναι ενεργή, αλλά και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και πολιτικές που προωθούν κομματικές επιλογές και δεν υπηρετούν την ανόρθωση της χώρας, της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμού».
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
Στο ερώτημα που τέθηκε σε ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα και την εκτελεστική επιτροπή (δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες) για το εάν πρέπει να αποσυρθούν οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, υπέρ της πρότασης ψήφισαν 11 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν δύο (Ψαριανός και Οικονόμου), ενώ ο Σπύρος Λυκούδης απείχε. Από την Εκτελεστική Επιτροπή υπέρ της πρότασης ψήφισαν 20 μέλη και κατά της πρότασης έξι μέλη.
Οι υπουργοί της κυβέρνησης που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ είναι ο Αντώνης Ρουπακιώτης (Δικαιοσύνης), ο Αντώνης Μανιτάκης (Διοικητικής Μεταρρύθμισης), η Φωτεινή Σκοπούλη (υφυπουργός Υγείας) και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου (υφυπουργός Παιδείας). Επίσης, από τη ΔΗΜΑΡ προέρχονταν έξι γενικοί γραμματείς και δύο ειδικοί γραμματείς.
Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Αντώνης Μανιτάκης δήλωσε ότι μετά την απόφαση για απόσυρση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό. Πρόσθεσε ότι για το αντικείμενό του, την μεταρρύθμιση στο δημόσιο, θα μιλήσει μόλις οριστικοποιηθεί η παραίτησή του.
«Μετά την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να αποσύρει τους υπουργούς από το κυβερνητικό σχήμα, θα καταθέσω σήμερα παραίτηση στον πρωθυπουργό», είπε ο κ. Μανιτάκης. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν συζητήθηκε το θέμα των απολύσεων και της αξιολόγησης στο δημόσιο που ήταν «αγκάθι» για τους κυβερνητικούς εταίρους, ο κ. Μανιτάκης απάντησε: «Όταν θα οριστικοποιηθεί η παραίτηση μου θα τα πούμε πια όταν δεν θα είμαι υπουργός».
Την παραίτησή του θα υποβάλει το απόγευμα και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, ο κ. Ρουπακιώτης απάντησε ότι δεν προτίθεται να προβεί σε δήλωση με την υποβολή της παραίτησής του, ούτε όμως και κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής. Πρόσθεσε πως το μόνο που θα κάνει, είναι να ευχηθεί καλό έργο στον νέο υπουργό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου