Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

«Ναι» από το Περιφερειακό Συμβούλιο για το πρόγραμμα 5μηνης απασχόλησης


Θα ωφεληθούν 2.950 άνεργοι στην Ήπειρο
«Ναι» στην υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και έχει τίτλο «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Ηπείρου», είπε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε 2.950 ανέργους της περιφέρειάς μας να εργαστούν για ένα πεντάμηνο με αποδοχές που μπορούν να φθάσουν και τα 625 ευρώ μηνιαίως, ενώ ταυτόχρονα θα τους παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη.
Παράλληλα εξουσιοδότησε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τους Αντιπεριφερειάρχες των περιφερειακών ενοτήτων να υπογράψουν όλα τα σχετικά έγγραφα που απαιτούνται για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος.
Παρόλα αυτά υπήρξαν διάφορες αντίθετες απόψεις από τους Περιφερειακούς Συμβούλους των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων, όχι για τη χρησιμότητα του προγράμματος, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο θα εκπονηθεί και το ρόλο που θα πρέπει να παίξει η Περιφέρεια σε αυτό.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
Το Πρόγραμμα, όπως εξήγησε στο Σώμα ο αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης
που ήταν και ο εισηγητής του θέματος,  αφορά κατά κύριο λόγο δράσεις κοινωνικής εργασίας, το φυσικό έργο ή οι υπηρεσίες του οποίου, διαμορφώνεται στη λογική της ολοκληρωμένης παρέμβασης (δηλ. με έναρξη, λήξη, συγκεκριμένο αποτέλεσμα, συγκεκριμένους πόρους, παρακολούθηση, αξιολόγηση).
O προϋπολογισμός του προγράμματος για την Περιφέρεια Ηπείρου είναι 9.679.687,50 ευρώ και αντιστοιχεί σε 2.950 θέσεις εργασίας.
Αναλυτικά οι προϋπολογισμοί ανά περιφερειακή ενότητα είναι: 4.101.562,50  ευρώ στα Ιωάννινα (1.250 θέσεις), 2.296.875,00 € στην Άρτα (700 θέσεις), 1.804.687,50 ευρώ στην Πρέβεζα (550 θέσεις) και 1.476.562,50 ευρώ στην Θεσπρωτία (450 θέσεις).
Η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή προτάσεων είναι η 11/7/2011.
Οι ωφελούμενοι της πράξης θα πρέπει σωρευτικά να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Να είναι άνεργοι με δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή Αγρότες, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που δεν διαθέτουν ή δεν δικαιούνται δελτίο ανεργίας και έχουν ατομικό εισόδημα έως 10.500,00 € το οικονομικό έτος 2010 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1-1-2009 έως 31-12-2009), θα προσκομίζουν βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ, αφού καταχωρηθούν σε ειδική κατάσταση συμμετοχής στη δράση.
Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς ή μετανάστες που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

«Ναι» στο πρόγραμμα αλλά και προτάσεις
Η παράταξη του Β. Αργύρη συμφώνησε με την αναγκαιότητα να εκμεταλλευτεί η Ήπειρος το πρόγραμμα αυτό, τονίζοντας όμως ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, έπρεπε να έχει έρθει ήδη σε συνεννόηση με τις ΜΚΟ για να καλύψει τις δικές της ανάγκες σε προσωπικό, κάτι που δεν έχει γίνει.
Ταυτόχρονα κατηγόρησε την Περιφερειακή αρχή για έλλειψη αναπτυξιακού πλάνου το οποίο θα δημιουργούσε μόνιμες θέσεις απασχόλησης.
Ο κ. Αργύρης πρότεινε να έρθει το θέμα στην αρμόδια επιτροπή και εκεί, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να υπάρξει ένα σχέδιο με τις ανάγκες της Περιφέρειας σε προσωπικό, ώστε να υπάρχει ακριβής αριθμός των ατόμων που θα ζητήσει μέσω του προγράμματος αυτού.
Ο κ. Καχριμάνης δε υιοθέτησε την πρόταση, αντιπροτείνοντας να δημιουργηθεί μια διμελής επιτροπή από έναν Περιφερειακό Σύμβουλο της πλειοψηφίας και ένα από τη μειοψηφία για να αναλάβει το συντονισμό της όλης προσπάθειας.
«Όχι» από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην τοποθέτησή του απέδωσε την εκπόνηση των προγραμμάτων αυτών, στο αποτέλεσμα των γενικότερων πολιτικών που έχουν εκτινάξει την ανεργία στα ύψη.
Πρόσθεσε δε ότι η πεντάμηνη εργασία και η πληρωμή με 600 ευρώ δείχνει το δρόμο, για τη γενικότερη θεώρηση της κυβερνητικής πολιτικής περί ανακύκλωσης εργαζομένων με μισθούς πείνας.

Πηγή: Νέοι Αγώνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου