Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Βασίλης Τσιαλιαμάνης : Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη λαθρομετανάστευση


Υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αισθήματα ανθρωπισμού πρέπει να διακατέχουν την πολιτική ηγεσία αλλά και τις τοπικές κοινωνίες για το θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, που απασχολεί την επικαιρότητα και την περιφέρεια της Ηπείρου ειδικότερα, σύμφωνα με τον υποψήφιο Βουλευτή του Νομού Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Τσιαλιαμάνη.
Η συζήτηση για την δημιουργία και λειτουργία των Κέντρων Κράτησης, σύμφωνα με τον υποψήφιο Βουλευτή, δεν πρέπει να αποτελεί ένα προεκλογικό «πυροτέχνημα», αλλά οφείλει η Πολιτεία να σχεδιάσει και να προτείνει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με όρους που θα διασφαλίζουν την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών με βάση τις αρχές του απόλυτου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και την λειτουργία δομών με αναπτυξιακό περιεχόμενο για τις τοπικές κοινωνίες.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιαλιαμάνη, η όποια πρόταση για δημιουργία Κέντρων Κράτησης, θα πρέπει να συνδυάζεται με την επιτάχυνση των απαραίτητων διαδικασιών που θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό των μεταναστών, διαφορετικά θα μιλάμε σύντομα για «αποθήκες
ψυχών» που όχι μόνο θα καταπατούν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά θα εγείρουν αρνητικά συναισθήματα στους κατοίκους.
Το αναπτυξιακό κομμάτι αντίστοιχων δομών, σχετίζεται με τα ανταποδοτικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες που θα τις «φιλοξενούν». Τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπονται για αυτό το σκοπό, θα πρέπει, σύμφωνα με τον υποψήφιο Βουλευτή, να διατεθούν στην τοπική κοινωνία, από την οποία θα πρέπει να προέρχονται και όλοι οι εργαζόμενοι.
Όπως σημειώνει ο κ. Τσαλιαμάνης, πάγια θέση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας είναι πως το μεγάλο θέμα της λαθρομετανάστευσης θα πρέπει να λήξει οριστικά και με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα σύνορα της οποίας ταυτίζονται με αυτά της χώρας μας, υπενθυμίζοντας πως ως κυβέρνηση η ΝΔ είχε παρέμβει προς αυτή την κατεύθυνση.
«Όταν μιλάμε για Κέντρα Φύλαξης θα πρέπει να υποδεικνύουμε την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Χρειάζονται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του ζητήματος σε όλες του τις πτυχές, από την επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, μέχρι την διασφάλιση των συνθηκών διαμονής των ανθρώπων αυτών, που ήρθαν στην χώρα μας όχι από επιλογή, αλλά από ανάγκη. Τέλος, οι τοπικές κοινωνίες απαιτούν συγκεκριμένες προτάσεις που θα αφορούν και στις συνθήκες λειτουργίας των Κέντρων αλλά και στα ανταποδοτικά οφέλη», κατέληξε ο κ. Τσιαλιαμάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου