Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Έρχονται λουκέτα στη ΒΙ.ΠΕ


Ένα βήμα πριν το οριστικό λουκέτο βρίσκονται δεκάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται όχι μόνο στην αγορά των Ιωαννίνων, αλλά και στην Βιομηχανική Περιοχή .
Πρωτόγνωρες είναι οι καταστάσεις που βιώνουν οι περισσότερες από αυτές, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, και βγαίνοντας έξω από κάθε προγραμματισμό, αφού το υπουργείο Οικονομικών εφευρίσκει συνεχώς τρόπους και μέτρα με τα οποία κάνει αφαίμαξη των επιχειρήσεων.
Ο τζίρος έχει μειωθεί μέχρι και 50% σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, ενώ και οι εισπράξεις βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών. Για μία οριακή κατάσταση που δεν χωρά άλλα μέτρα και κυρίως χρειάζεται γενναίες αποφάσεις από τους επιχειρηματίες, προκειμένου να επιβιώσουν, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Βιομηχάνων της ΒΙΠΕ Παναγιώτης Μηλιώνης.
«Η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς. Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο και δεν είμαι καθόλου σίγουρος, ότι θα μπορέσουμε να αντέξουμε. Τα βάρη είναι δυσβάσταχτα για τις επιχειρήσεις, ενώ κανείς δεν μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν νέα φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα.
Με τον τρόπο αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό. Οφείλει η κυβέρνηση να αντιληφθεί τον ολισθηρό δρόμο προς την οικονομική καταστροφή της χώρας, και να αφουγκραστεί την αγωνία των επιχειρήσεων», σημείωσε.
Το Δ.Σ. της Ένωσης Βιομηχάνων σε επόμενη συνεδρίασή του θα συζητήσει και το θέμα των έκτακτων εισφορών, όπως και το τέλος ακινήτων, που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει με ποιον τρόπο θα εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις.
«Δεν ξέρουμε πως θα εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις το τέλος ακινήτων. Το σίγουρο είναι ότι στη διοίκηση θα πρέπει να εξετάσουμε νόμιμους τρόπους για να απαλλαγούμε από τα χαράτσια», σημείωσε ο κ. Μηλιώνης.
Πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα ρευστότητας
Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ρευστότητας αυτή την περίοδο, υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των μισθών των εργαζομένων, ενώ ήδη γίνονται οι πρώτες συζητήσεις για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας.
Σε αποχή από την εργασία τους προχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων.
Σύμφωνα με τον Νίκο Ηλία, μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου και γραμματέα του Σωματείου Μετάλλου, οι επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται όσα ζητάει η τρόικα, έχουν την κάλυψη της κυβέρνησης και προχωρούν σε μειώσεις μισθών και σε υπογραφή ατομικών συμβάσεων.
Για πρόβλημα που θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο στη συνέχεια, όσο δεν υπάρχει λαϊκή αντίδραση, έκανε λόγο ο Αναστάσιος Μαλάτος, μέλος του Σωματείου Μετάλλου και της γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου