Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Η «επιδημία» καταλήψεων πέρασε και στα σχολεία της Ηπείρου!


Με καταλήψεις απαντούν και οι Ηπειρώτες μαθητές στην πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, που έχει ουσιαστικά αφήσει στην τύχη τους τις δυο πρώτες βαθμίδες της Εκπαίδευσης.
Στα Γιάννινα, η… επιδημία των καταλήψεων, που ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πέρασε και στα σχολεία, καθώς έως και χθες συνολικά 8 Γυμνάσια και Λύκεια βρίσκονταν υπό κατάληψη. Πρόκειται για το Μουσικό Γυμνάσιο, το Γυμνάσιο Πραμάντων, τα Ενιαία Λύκεια 1ο, 3ο 8ο, της Ζωσιμαίας, της Κατσικάς και το 1ο ΕΠΑΛ. Συνολικά σε όλη τη χώρα κλειστά είναι πάνω από 250 σχολεία!
Οι μαθητές ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας να λύσει άμεσα τα προβλήματα που το ίδιο έχει δημιουργήσει και απαιτούν να φθάσουν στις τάξεις όλα τα σχολικά βιβλία, αφού τώρα κάνουν μάθημα από φωτοτυπίες και dvd.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ…
Σκληρή στάση κρατούν και οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Υπό κατάληψη ως και χθες τελούσαν 9 από τις 14 Σχολές του Ιδρύματος και αυτό παρά τις εκκλήσεις Πρυτανείας και διδασκόντων, ότι με το ΑΕΙ κλειστό, δεν μπορεί να γίνει ο αγώνας ενάντια στο νέο Νόμο- πλαίσιο.
Υπενθυμίζεται, ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει προειδοποιήσει τους φοιτητές, ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας, όχι μόνο της εξεταστικής, αλλά και του εξαμήνου.
ΚΑΝΟΥΝ… ΠΑΡΤΙ!

Στο μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ότι γίνονται εκδηλώσεις –πάρτι μη Πανεπιστημιακών και μάλιστα επιχειρηματιών μπαρ μέσα στο Ίδρυμα! Στα… πάρτι υπάρχει και εισιτήριο (!), ωστόσο σύμφωνα με την Πρυτανεία, τέτοιες εκδηλώσεις «θα θεωρηθούν ως παραβίαση του Πανεπιστημιακού Ασύλου,  με όλες τις συνέπειες».
ΤΑ ΜΕΛΗ ΔΕΠ
Στο μεταξύ, με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μετά τη Γενική Συνέλευση που έκανε, κήρυξε στάση εργασίας για αύριο, Πέμπτη από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, με σκοπό να συμμετάσχουν τα μέλη του στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, με αφετηρία την Ακαδημία.
Παράλληλα, καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στις απεργίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που έχουν προγραμματιστεί για τις 5 και 19 Οκτώβρη.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ…
Ο αναβρασμός καλά κρατεί και ανάμεσα στους Πρυτάνεις με το Υπουργείο Παιδείας. Οι πρώτοι απειλούν με διακοπή της λειτουργίας των Πανεπιστημίων, εάν εφαρμοστεί στα ιδρύματα η εργασιακή εφεδρεία!
Το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, σε επιστολή του προς την Υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου, αναφέρει, ότι ήδη έχουν προκληθεί μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων, εξαιτίας των περικοπών στη χρηματοδότηση και τη μείωση προσωπικού.
Παράλληλα, οι Πρυτάνεις ανακοίνωσαν τα αιτήματα τους, όπως προέκυψαν από την τελευταία τους Σύνοδο. Ζητούν, μεταξύ άλλων, άμεσο διορισμό όλων των μελών ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί από το 2009 και την επανεξέταση του τρόπου έκδοσης και χορήγησης του ειδικού εισιτηρίου (πάσο), δεδομένου ότι τα ΑΕΙ διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία, ώστε να αναλάβουν, με δική τους ευθύνη, την έκδοση και τη διανομή των πάσο με μικρότερο κόστος για τους φοιτητές.
Παράλληλα, η Σύνοδος καλεί τις Πανεπιστημιακές δυνάμεις να κατανοήσουν την ανάγκη να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι μονάδες Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας των Πανεπιστημίων. «Οι μονάδες αυτές δίνουν εργασία σήμερα σε περισσότερους από 50.000 νέους ερευνητές, που δεν έχουν άλλους πόρους διαβίωσης, δίνουν υποτροφίες σε υποψήφιους διδάκτορες και ουδεμία σχέση έχουν με την επιβολή επιχειρηματιών και συμφερόντων» αναφέρει η Σύνοδος.
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ…
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Παιδείας τονίζει, ότι για τον άμεσο διορισμό όλων των μελών ΔΕΠ έχει εξασφαλιστεί η κάλυψη 400 διορισμών για τα ΑΕΙ. Η σχετική απόφαση έχει υπογραφεί από την Υπουργό  και βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Για την έκδοση και χορήγηση του πάσο, αναφέρει, ότι η μέχρι τώρα διαδικασία έκδοσης και διανομής που διεκπεραιωνόταν αποκλειστικά υπό την εποπτεία των ιδρυμάτων, οδήγησε σε ανεξέλεγκτη φαινόμενα παραποίησης του επιβοηθητικού χαρακτήρα του πάσο!..

Πηγή : Πρωινός Λόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου