Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΧΟΛΗ ΒΕΛΛΑΣ: Ένας αιώνας πλούσιας εκπαιδευτικής προσφοράς στην Ήπειρο


Ακριβώς 100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση της περίφημης Σχολής Βελλάς (1911), με πρωτοβουλία του τότε μητροπολίτη Βελλάς και Κονίτσης και μετέπειτα αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα Βλάχου.
Μέσα σ’ αυτό τον αιώνα η Βελλά πέρασε από… σαράντα κύματα, ειδικά στα πρώτα χρόνια λόγω της Τουρκοκρατίας, αλλά και στη συνέχεια εξαιτίας των ποικίλων αλλαγών στο εκπαιδευτικό της καθεστώς. Ωστόσο,  από το ξεκίνημά της και μέχρι σήμερα κατάφερε να ανταποκριθεί επάξια στο όραμα του ιδρυτή της. Μεταβλήθηκε δηλαδή και αποτέλεσε διαχρονικά ένα «φυτώριο» Παιδείας και πνεύματος, απ’ το οποίο ξεκίνησαν την πορεία τους διακεκριμένοι εκπαιδευτικοί και κληρικοί, καταγόμενοι όχι μόνο από την Ήπειρο, αλλά και από πολλές άλλες γωνιές της Ελλάδας.
Και καθώς το ιστορικό αυτό Ιεροδιδασκαλείο, το οποίο υπήρξε στο παρελθόν, πριν ακόμα ιδρυθούν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, το σημαντικότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα όλης της Δυτικής Ελλάδας, συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία του στο χρόνο, επιβάλλεται να εορταστεί όπως της αξίζει, η επέτειος αυτή των 100 χρόνων λειτουργίας του.
Έτσι, από τις 6 έως τις 9 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Βελλάς ένα μεγάλο επιστημονικό συνέδριο υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, το οποίο θα έχει φυσικά στο επίκεντρο την πορεία και την πλούσια εκπαιδευτική προσφορά της Σχολής.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Στην συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση της Βελλάς καθώς και στο επικείμενο μεγάλο συνέδριο
που θα φιλοξενηθεί σ’ αυτήν αναφέρθηκαν χθες το πρωί σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Σχολής Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αργυρός, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Νίκος Διαμάντης και ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας και επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Τριαντάφυλλος Σιούλης.
Ο π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΣ
Η Σχολή Βελλάς συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια διακονίας, εκπαιδευτικής και εκκλησιαστικής προσφοράς. Σ’ αυτό όλο το διάστημα φιλοξένησε αρκετά εκπαιδευτικά σχήματα, όπως το Αγροτικό Ιεροδιδασκαλείο, το Εκκλησιαστικό Λύκειο, την Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία, την Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή και την σημερινή Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς, όπως σημείωσε χθες ο π. Δημήτριος Αργυρός.
Αναφερόμενος στο συνέδριο και τις υπόλοιπες επιστημονικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί, τόνισε πως έχουν ως στόχο την προβολή αυτής της εκατονταετούς διακονίας της Βελλάς.
Όπως είπε, στις εκδηλώσεις έχουν προσκληθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, με πρώτους τους Συλλόγους Αποφοίτων όλων των παλαιών εκπαιδευτικών σχημάτων, καθώς και τις τοπικές Αρχές οι οποίες συμμετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου και βοήθησαν στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων.
Ο Διευθυντής της Σχολής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο τόλμημα, όπως το χαρακτήρισε, του τότε μητροπολίτη Βελλάς Σπυρίδωνα να ιδρύσει το Εκπαιδευτήριο. Ενέργεια που οδήγησε στην αναβάθμιση της Ηπείρου γενικότερα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ
«Η Σχολή Βελλάς αποτελεί από την εποχή που πρωτολειτούργησε ένα ξεχωριστό τύπο σχολείου μοναδικό στην Ελλάδα. Έναν χώρο στον οποίο συμπυκνώνονται ιστορικά και παραδοσιακά χαρακτηριστικά από κάθε γωνιά της Ηπείρου», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς κ. Νίκος Διαμάντης.
Ως σπουδαστής ο ίδιος στη Σχολή, αναφέρθηκε στην αυστηρότητα που επικρατούσε σ’ αυτήν, χωρίς όμως να λείπει, όπως είπε, το ελεύθερο πνεύμα και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών κάτω από το «χαλί» αυτής της αυστηρότητας. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη η Σχολή να παραμείνει σε λειτουργία για να εξακολουθήσει να προσφέρει στον τόπο μας.
Ο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΣΙΟΥΛΗΣ
Δεκαετή εμπειρία έχει στη Βελλά, ως επίκ. Καθηγητής, ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων κ. Τριαντάφυλλος Σιούλης. Παίρνοντας το λόγο, τόνισε ότι η Σχολή αποτελεί πόλο έλξης για νέους και νέες απ’ όλη την Ελλάδα και χαρακτήρισε σπουδαίο το ρόλο που αυτή επιτελεί στο δυτικό κομμάτι της χώρας μας, αλλά και σε πανορθόδοξο επίπεδο.
Αναφερόμενος στο διδακτικό προσωπικό, ο κ. Σιούλης μίλησε για διακεκριμένους καθηγητές με διδακτική εμπειρία σε μεγάλα ιδρύματα του εξωτερικού, οι οποίοι κερδίζουν την εκτίμηση των φοιτητών τους, βοηθώντας στο να διευρυνθούν οι ορίζοντες των παιδιών. Όσον αφορά τους αποφοίτους της Βελλάς, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι πολλοί είναι εκείνοι που διέπρεψαν στην εκπαίδευση, ενώ και σήμερα αρκετοί ανοίγουν τα φτερά τους και εκπονούν διδακτορικές διατριβές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Η ΒΕΛΛΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ…
Η Βελλά είναι από το 2006 μία από τις τέσσερις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίας που λειτουργούν στην χώρα μας.  Η εισαγωγή φοιτητών σ’ αυτήν γίνεται μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων –ανήκει στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο- και η φοίτηση εκτείνεται σε οκτώ εξάμηνα. Η Σχολή διαθέτει δύο τμήματα, ένα Ιερατικών Σπουδών και ένα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής. Σήμερα διαθέτει 350 περίπου εγγεγραμμένους φοιτητές, όμως οι ενεργοί, εκείνοι δηλαδή που παίρνουν βιβλία και παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματα είναι οι 180 περίπου. Ανάμεσά τους και αρκετές κοπέλες που φοιτούν φυσικά μόνο στο Τμήμα Εκκλησιαστικής Μουσικής!
Φέτος η βάση της Σχολής σημείωσε άνοδο, όπως τόνισε ο π. Δημ. Αργυρός και εισήχθησαν σ’ αυτήν 71 νέοι σπουδαστές. Συνήθως, όπως ανέφερε, την βάζουν ως πρώτη τους προτίμηση τελειόφοιτοι Εκκλησιαστικών Λυκείων και όσοι επιλέγουν να ακολουθήσουν το δρόμο της ιεροσύνης. Δύο στους τρεις αποφοίτους της, εξάλλου, γίνονται τελικά κληρικοί. Πάντως, όπως επισήμανε ο Διευθυντής της, κανείς σπουδαστής δεν γίνεται υποχρεωτικά ιερέας, επειδή σπουδάζει στην συγκεκριμένη Σχολή. Όσοι επιθυμούν, μπορούν να διεκδικήσουν, με προσόν το πτυχίο τους, θέσεις στο Δημόσιο, να εργαστούν ως καθηγητές σε ΙΕΚ, να ανοίξουν δικές τους σχολές κ.λ.π..
ΤΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ

Η Βελλά διαθέτει, εκτός των άλλων και Οικοτροφείο για το οποίο, ειδικά φέτος, το ενδιαφέρον των σπουδαστών είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Ωστόσο, οι δυνατότητες φιλοξενίας που έχει είναι περιορισμένες. Πάντως, η Σχολή έχει λεωφορείο που καθημερινά εκτελεί δρομολόγια από και προς τα Γιάννινα, εξυπηρετώντας όσους φοιτητές της το επιθυμούν.

Πηγή: Πρωινός Λόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου