Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Έρευνα-Σοκ για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία


Σε μείζον ιατρικό ζήτημα αναδεικνύονται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχολογία των πολιτών, επιπτώσεις που εκφράζονται μέσα από την κατάθλιψη και τις αυτοκτονικές τάσεις. Από την έναρξη της κρίσης πραγματοποιήθηκαν μελέτες που δείχνουν αύξηση στα περιστατικά που χρήζουν ψυχιατρικής βοήθειας. Το πρόβλημα αφορά πολλές χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως πάνω από το 10% του πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα κατάθλιψης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Από αυτό το 50% χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας. Πριν μερικές ημέρες το φως της δημοσιότητας είδαν στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, όπου διαφαίνεται αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα, το διάστημα 1999-2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2009 καταγράφηκαν 393 αυτοκτονίες (333 άντρες και 58 γυναίκες), σε σχέση με 328 αυτοκτονίες το 2007 (268 άντρες και 60 γυναίκες).Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι μη θανατηφόρες απόπειρες αυτοκτονίας εκτιμάται πως έχουν αυξηθεί κατά δέκα με είκοσι φορές.Σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχιατρικής, Πρόεδρο της Εταιρείας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (ΕΠΡΟΨΥΗ) Βενετσάνο Μαυρέα, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν την αύξηση των αυτοκτονιών, η εμπειρία και η γνώση αναδεικνύουν αυτή την ανησυχία. Είναι χαρακτηριστικό πως η αύξηση της ανεργίας κατά 1% οδηγεί σε αύξηση των αυτοκτονιών κατά 3%.
Όπως σημείωσε ο κ. Μαυρέας, αυτό που διαφαίνεται αυτή τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη αναζήτηση βοήθειας των πολιτών στις τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας για αυτοκτονίες. Βέβαια, επισήμανε πως αυτό το στοιχείο δεν σημαίνει και αύξηση των αυτοκτονιών, καθώς ο κόσμος απλά αναζητά βοήθεια και έναν τρόπο να εκφραστεί.
Αναμένουν στις δομές ψυχικής υγείας
Εν τω μεταξύ, έντονη είναι η ανησυχία στο προσωπικό και τα μέλη των μονάδων ψυχικής υγείας μετά τις ανακοινώσεις για τη μείωση της χρηματοδότησης και τη σταδιακή ένταξη του προσωπικού τους στο σχέδιο της εργασιακής εφεδρείας.Σύμφωνα με τον κ. Μαυρέα, τόσο η ΕΠΡΟΨΥΗ, όσο και άλλες μονάδες ψυχικής υγείας της χώρας εξέφρασαν την αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο περικοπής της χρηματοδότησής τους. Η περικοπή κατά 45% αφήνει στους λογαριασμούς των μονάδων το ποσό των 90.000 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, με το οποίο αδυνατούν να καλύψουν τις πάγιες οικονομικές τους ανάγκες.Στην ΕΠΡΟΨΥΗ μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί οι περισσότερες υποχρεώσεις, τόσο απέναντι σε εργαζόμενους, όσο σε προμηθευτές και ενοικιαστές ακινήτων, όμως σε περίπτωση που δεν ξεκαθαρίσει η στάση της κυβέρνησης, θα δημιουργηθούν έντονα προβλήματα. Όπως τόνισε ο κ. Μαυρέας, το Υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε πως η χρηματοδότηση δεν θα περικοπεί σε τόσο υψηλό ποσοστό. Όμως, από τη στιγμή που το υπουργείο βρίσκεται υπό κατάληψη, είναι δύσκολο να υπάρξει σαφής ενημέρωση και να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, συμπλήρωσε.Ως προς την διαδικασία της εργασιακής εφεδρείας εκφράζεται η πλήρης αντίθεση των μονάδων ψυχικής υγείας. Όπως τόνισε ο κ. Μαυρέας από την πλευρά της ΕΠΡΟΨΥΗ θα κατατεθούν τα στοιχεία που ζητήθηκαν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο. Όμως, παραμένει η αντίθεση στο ενδεχόμενο της εργασιακής εφεδρείας.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου